<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.

A legtöbb szakkönyv a fundamentális elemzéssel foglalkozik, ami például egy-egy vállalat részvényeinek reális értékelését is magában foglalja, vagy éppen makrogazdasági oldalról vizsgálja bizonyos mutatók segítségével a piaci árfolyamok jelenlegi, illetve a jövőben várható alakulását.

Számos szerző írt már a technikai elemzésről is, közülük sokan olyan mélységben is, ami a kezdők számára olykor nehezebben értelmezhető, de szerencsére a magyar és a külföldi szerzők közül is sokan adtak ki olyan műveket, amelyek kezdőkhöz szólnak és nyelvezetük is érthetőbb, valamint képekkel, példákkal is színesebbé teszik a sokak számára száraz vagy éppen nehezebben emészthető témákat.

Ma már egyre többen egyetértenek abban, hogy a fundamentális elemzésnél is fontosabb lehet bizonyos időszakokban a technikai elemzés, valamint a rövidebb távú mozgásokat, vagy éppen a különféle tőzsdei mániákat, szárnyalásokat, összeomlásokat leginkább pszichológiai tényezők irányítják.

Minden tőzsdézni vágyó és tőzsdéző számára kötelező olvasmány lehetne Mark Douglas Trading in the Zone című könyve, de felsorolhatnánk néhány olyan szerzőt is - a teljesség igénye nélkül - akiket érdemes lenne legtöbbünknek akár többször is elolvasnunk, de ezt most mégsem tesszük meg.

Az elmúlt években lehetett hallani több igen hasznos tőzsdepszichológia előadásról is, a témában fellelhető jónéhány hazai és nemzetközi előadó is, olykor igen komoly szakmai háttérrel.

Ha vesszük a fáradságot és leülünk beszélgetni néhány tőzsdei befektetővel, brókerrel, befektetési alapkezelővel, spekulánssal vagy éppen daytrader-rel, bármilyen eredményeket is ért el az adott személy az elmúlt időszakban, hasonló mondatokat fog megfogalmazni a tőzsdével és az azt mozgató pszichológiai tényezőkkel kapcsolatban.

Hogy mi ennek az oka? Az, hogy aki már valaha kereskedett már demo számlán, élő számlán, kisebb vagy éppen nagyobb összeggel, biztosan felismerte azt, hogy lehet bármennyire jó fundamentális vagy éppen technikai elemzésből, az biztos, hogy megfelelő mentális felkészültség, egyfajta nyerő hozzáállás nélkül, vagy éppen hiányos tőzsdepszichológiai ismeretekkel nem fog tudni hozamot elérni hosszabb távon.

A tőzsdei grafikonok alapvetően viselkedés mintázatoknak foghatók fel. A kereskedők bizonyos trendek, trendvonalak, alakzatok, vagy éppen hírek hatására különféle módon reagálhatnak. Minél inkább rendelkezünk magas intelligencia hányadossal, minél magasabb az elméleti szaktudásunk, minél logikusabb a gondolkodásmódunk, annál könnyebben érünk el sikereket? A válasz egyértelműen nem.

Természetesen van olyan, aki a pszichológiát tanulta és tanítani is tudja, illetve van olyan is, aki a tőzsdét tanulta, de tanítani például nem tudja, mert nem a legjobb kommunikátor, valamint túlságosan is matematikai alapon közelíti meg az adott területet.

Hol tanuljunk és kiktől tanuljunk? A válasz: mindenkitől, ugyanis mindenki fog hasznos információkat átadni. Van aki elméletben jó, van aki a gyakorlati tapasztalataira hagyatkozik, van aki veszített már sokat és az okokról beszél, van aki egy olyan utat járt be, ami hepehupás és persze vannak akik meg is osztják tapasztalataikat, az általuk tanult ismereteket velünk. Minden út helyes irányba vezet, a kulcs az, hogy többféle helyről is tájékozódjunk, illetve folyamatosan frissítsük ismereteinket, mert a piac folyamatosan változik. Vagyis amit ma mondunk, tanulunk, az holnap már nem biztos, hogy úgy történik.

Hogyan lehet ezt aktuálissá tenni? Úgy, hogy konkrétan a chart-okon, árfolyam grafikonokon keresünk pszichológiai jelenségeket, viselkedés mintákat és ezeket egyszerű szavakkal írjuk le. A tőzsdén tökéletes befektetési, kereskedési stratégia nincsen, örökké működő módszerek sincsenek. A piac folyamatosan tanít minket, a piacon mindig jelen kell lennünk. El kell kerülnünk a túl sok kereskedést, a kockázatkezelési hibákat, tudnunk kell szűrni azokat a híreket, amelyek fontosabbak, piacmozgatók és tudnunk kell alázatosnak maradnunk akkor is, ha már azt hisszük magunkról, hogy tudunk valamit.

Teljesen mindegy, hogy valaki részvényeket vásárol 10 évre, vagy éppen swing trader, daytrader, rövid távú kereskedő, a tőzsdepszichológia területén fog választ találni kérdéseire. Nem kell ahhoz sem professzionális trader-nek lenni, sem pszichológiát végezni, sem egyetemekre járni ahhoz, hogy valaki profi legyen tőzsdepszichológiából.

A legfontosabb kulcsszavak: alázat, fegyelem, kitartás. Rengeteg kudarc vezet a sikerhez ezen a területen, a tőzsdézők 4/5-e veszít, azonban fontos a sikerességre való törekvés, ha valaki nyugdíj célokat tűz ki vagy ha éppen az inflációt szeretné legyőzni és tartalékait gyarapítani.

Hasznos kezdeményezés lenne egy-egy olyan workshop, ahol 100-200-300 kezdő és haladó tőzsdei kereskedő tudna értekezni arról, hogy ki milyen utat járt be és mi a tapasztalata? Lehetséges, hogy tudnánk egymás hibáiból is tanulni? Lehetséges, hogy van értelme a demo vagy éppen az éles kereskedés és a könyvek olvasása mellett kötetlenül beszélni pár érdekességről a témán belül? Mi lenne, ha ez gyakorlatias lenne és közben a chart-ot nézegetnénk, illetve az aktuális instrumentumokat, amelyekkel talán érdemes lehet kereskedni?

Ebben tud segíteni az Admirals újonnan indított tőzsdepszichológia workshopja kezdőknek, számos egyéb oktatás mellett, a cég egy új profil felé nyitott és igyekszik minden felületét lefedni a kereskedésnek és segítséget nyújtani a tradereknek az útjuk során. A kurzus teljesen ingyenes, a legrosszabb esetben rájövünk arra, hogy ez a dolog nem nekünk való, a legjobb esetben pedig arra, hogy tanulhatunk egymástól közösen, és jobb az, ha beszélgetünk mindannyian és nem csak ülünk és hallgatunk egy-egy előadást vagy nézünk egy videót. Senki sem jobb vagy rosszabb tőzsdés a másiknál. Senki sem profi, a piac mindenkinek meg tudja mutatni mennyire kezdő. Minden kereskedő fog nyerni és bukni is, de nem mindenki fog felállni miután elesik.

Kudarc, düh, veszteség...ismerős szavak? Ismerős érzések? Mindenki a sikerről beszél? Tényleg jó irány ez? A pozitív hozzáállás, a nyerő és sikeres lelkület szép szavak, de nem szép szavakra, hanem konkrét példákra vágyunk legtöbben. A tőzsdepszichológia tanulható, de időigényes. Az alázat is tanulható, ami a tőzsdei és egyéb területeken is kulcsfontosságú. A piacon a nagyobb szereplők és a tömeg döntik el az irányt, nem az, amit mi az iskolapadban tanultunk, illetve nem az, amit környezetünkből ellestünk.

Nyilván egy trendvonalat mindenki könnyen megtanul behúzni, mindenki látja a mélypontokat és a csúcsokat a grafikonon, valamint legtöbben el tudjuk dönteni azt is, hogy az adott hír jó-e vagy sem. Mégsem nyer csak a tőzsdézők elenyésző része? Aki úgy gondolja, hogy a válasz a tőzsdepszichológia az ő kérdéseire, rengeteg jó könyvet, cikket, előadást talál a témában magyarul, angolul.

Címkék: Vállalat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Orbán Viktor már a repülőtér visszavásárlására készül
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 18:05
A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet a repülőtér visszavásárlása.
Vállalat Leállította a gyártást a Skoda - egyre nagyobb bajban az autóipar
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 11:51
Egyetlen gyártósor marad üzemben, amin befejezik a már elkezdett autókat. A cseh autóipar óriási veszteséget szenved el, a kormánytól kérnek segítséget.
Vállalat Ugyanannyit helyeztünk ki állami támogatással, mint anélkül – mondja a Fundamenta vezére
Csabai Károly | 2021. október 18. 05:51
"Persze jobb lenne, ha többen lennénk, mivel a versenynek mindig jótékony hatása van. De mi annak is örülünk, ha egyedül vagyunk a piacon és csak mi értékesítjük ezt a terméket" – közölte lapunkkal Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója. Akivel annak apropóján készítettünk interjút, hogy három éve fogadtatta el a kormány viharos gyorsasággal, szó szerint egyik napról a másikra a parlamenttel, hogy az új lakástakarék-szerződések után már ne járjon állami támogatás.
Vállalat Hoppon maradhatnak a zsarolóvírust terjesztők
Privátbankár.hu | 2021. október 17. 12:56
A megtámadott gyártó és termelő cégeknek ugyanis csak kevesebb mint egyötöde hajlandó váltságdíjat fizetni. 
Vállalat 1500 milliárdos ajánlat érkezett a Budapest Airportért
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 11:46
A magyar kormány vezette konzorcium újabb ajánlatot adott a budapesti repülőtérre.
Vállalat Eladta két ausztriai szállodáját a Hunguest Hotels
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 19:14
Az Opus Global a tőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.  
Vállalat Két vállalat is túlszárnyalta a Teslát, persze hogy kínaiak
Király Béla | 2021. október 12. 18:57
Abban ma már mindenki egyetért, hogy az elektromos autók jelenti a jövőt. Az viszont nagy kérdés, hogy ezen a piacon mely cégek lesznek a legnagyobbak. A tőzsdei értékítélet szerint egyértelműen a Tesla a favorit, ám a tradicionális autógyártók is jönnek fel. Arról nem beszélve, hogy van két kínai vállalat is, amelyek igen látványosan nőnek, egyes elemzők őket tartják a Tesla legnagyobb riválisainak.
Vállalat Magyar-cseh banki szoftveres cég alakult
MTI | 2021. október 12. 17:20
Egyesült a magyar W.UP digitális banki fejlesztő cég és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC), a felek a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új cégcsoportot hoznak létre a nemzetközi terjeszkedés elősegítésére.
Vállalat Új üzemrészt avattak a Béres Zrt.-nél
MTI | 2021. október 12. 15:23
Új gyártó részleg kezdte meg működését a szolnoki Béres Gyógyszergyárban.
Vállalat A sikeres céges jövő záloga: kiberbiztonsági és ipar 4.0-s fórumot rendez a 4iG
PR | 2021. október 12. 15:05
A gyártás két aktuális slágertémája nem olyasvalami, amiről egy felelős vállalatvezető le akarna maradni. Együtt hatékonyabb termelést, megtakarításokat, fenntarthatóságot, biztonságot és kiszámíthatóságot garantálnak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos