<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.

Az Egyesült Államok leállította a Huawei kínai távközlési óriásvállalatnak szánt alkatrészek exportengedélyeinek kiadását, ami miatt Mao Ning kínai külügyi szóvivő "súlyos aggodalomának" adott hangot. Mao szerint ez visszaélés a nemzetbiztonság fogalmával, hogy erre hivatkozva visszaszorítsák a kínai vállalatokat.

"Ez ellentétes a piacgazdaság, a nemzetközi kereskedelem és pénzügyek szabályaival, és árt az amerikai üzleti környezetbe vetett nemzetközi bizalomnak"

- jelentette ki Mao pekingi sajtótájékoztatóján.

A Huaweit még 2019-ben, a Donald Trump akkori amerikai elnök vezette kormányzat helyezte feketelistára nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva, ellehetetlenítve a kínai cég számára a készülékeihez használt, amerikai fejlesztésű technológiákra épülő alkatrészek és szoftverek beszerzését.

Az amerikai hírközlési hatóság (FCC) tavaly novemberben újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be a Huawei ellen; megtagadták a cég legújabb eszközeinek engedélyezését, emellett behozatali és értékesítési tilalmat vezettek be több más kínai telekommunikációs vállalat eszközeire is. Az FCC elnöke, Jessica Rosenworcel azzal indokolta a szankciókat, hogy

"az új szabályok fontos részét képezik azoknak a lépéseknek, amelyek védelmet nyújtanak az amerikai embereknek a nemzetbiztonsági fenyegetésekkel szemben, ide értve a távközlést is".

A kínai telekommunikációs óriáscég erre reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében azt állította, hogy évek óta semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a Huawei bármilyen biztonsági fenyegetést jelentene, így véleményük szerint a vállalattal szembeni vádaskodások egyértelműen geopolitikai indíttatásúak. A Huawei Technologies hangsúlyozta, hogy a világ több mint 170 országában és régiójában van jelen, és mindenhol a nemzetközi és helyi jogszabályokat szigorúan betartva végzi tevékenységét.

Tavaly az Egyesült Államok mellett Kanada és Ausztrália is szankciókat vezetett be a Huawei ellen, a ZTE kínai mobilgyártó mellett kizárták a céget az 5G hálózat kiépítéséből.

A legújabb amerikai szankciók hírére a kínai technológiai részvények értéke 1,7 százalékkal csökkent a sanghaji tőzsdén.

(MTI)

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Vállalat Hatalmasat ütött a háború a Gazpromon
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 09:36
A cég legfrissebb jelentése brutális képet fest az eredményekről.
Vállalat Ukrajnában épít gyárat az Unilever
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 14:31
A 20 millió eurós beruházással új sampon- és tusfürdőgyár épül, amivel megduplázzák ukrajnai dolgozók számát.
Vállalat Idén több BMW-t látunk majd az utakon?
Privátbankár.hu | 2023. március 15. 13:13
A társaság úgy számol, több autót tudnak majd eladni - főleg a luxus kategóriában és az elektromos hajtásúak körében.
Vállalat Újabb gigaelbocsátás a Facebook anyacégénél
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 16:31
További mintegy tízezer fővel csökkenti a vállalatcsoport létszámát a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is birtokló Meta - jelentette be kedden Mark Zuckerberg, a Meta vezetője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG