<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Befejeződött a svédek által alapított SVEA Finance Zrt. végelszámolása, a közel 19 milliárd forint névértékű lakossági fedezetlen követelést kezelt társaságot a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága törölte. Állományát a szintén svéd tulajdonban álló, tőzsdén jegyzett Intrum csoport magyar leányvállalata menedzseli tovább.

Közel kilenc éve érkezett Magyarországra a svéd, Solnában bejegyzett Svea Ekonomi AB SE, mely két másik külföldi céggel együtt 2013 júniusában alapította meg a SVEA Finance Zrt.-t, annak fő tevékenységeként az egyéb hitelnyújtást megjelölve. Az új társaság elnevezése magától értetődően következett abból, hogy az 50 millió forintos jegyzett tőke valamivel több mint kétharmadát a Svea adta.

A svédországi székhellyel rendelkező Svea Ekonomi 1981 óta nyújt faktoring, követeléskezelési és főkönyvi adminisztrációs szolgáltatást. Nagyságrendileg 2000 munkavállalóval a SVEA csoport a legnagyobb magántulajdonban lévő pénzügyi szolgáltató az északi régióban – olvasható a magyar leánycég honlapján szereplő bemutatóból.

A másik két alapító közül az egyik neve nem külföldi kötődésre utal: ez a Karib-tenger déli részén, Venezuela partjai közelében lévő Curacaon bejegyzett Visegrad N.V., amely 28,5 százalékos részesedést szerzett. A harmadik tulajdonos egy osztrák cég, a CEI Holding Gmbh volt.

A SVEA 2014 augusztusában kapott engedélyt a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) arra, hogy pénzügyi szolgáltatóként követeléseket vásárolhasson, s miután a cégbíróság 2014. október 1-jével bejegyezte, hozzá is foghatott a tevékenységéhez.

Nem mindenkinek jó üzlet a követelésvásárlás. Fotó: DepositphotosNem mindenkinek jó üzlet a követelésvásárlás. Fotó: Depositphotos

Első teljes üzleti évének, a 2015-ösnek a végén több mint 600 millió forint értékben megvásárolt követelés szerepelt a mérlegében – mármint könyv szerinti értéken. Eredménye azonban csúnya mínuszt mutatott, a 151 millió forintos veszteség következtében a saját tőkéje is negatív lett (-57,6 millió), amely miatt az MNB kötelezte a pénzügyi vállalkozást, hogy folyamatosan feleljen meg a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Hogy ezeknek eleget tegyenek, a tulajdonosok két lépésben, összesen 250 millió forintot tettek plusztőke gyanánt a cégükbe.

Ám a 2016-os év még gyengébbre sikeredett, azt ugyanis a SVEA 255 milliós veszteséggel hagyta maga mögött, ami megint csak negatívba vitte a saját tőkéjét. Újabb, ezúttal 100 milliós tőkeinjekcióra kényszerültek a tulajdonosok, de már csak ketten. A Visegrad ugyanis 2016. március 30-án kiszállt.

A „Társaság vesztesége egyrészt a követelésvásárlással és kezeléssel foglalkozó pénzügyi vállalkozások sajátos számviteli elszámolásából adódik, mivel a vásárolt követeléseket portfólió szinten kezeljük, a vásárolt követelésekre érkezett ügyfél befizetések mindaddig, amíg a csomag vételára meg nem térül, az ügyfelekkel szembeni követelések értékét csökkentik, és csak a vételár térülést követően kerülnek a pénzügyi műveletek egyéb bevételeként elszámolásra, így a vásárolt portfóliókból a nyereség pár év múlva várható. A veszteség másik oka, hogy a követelések jogi behajtását a SVEA Finance Zrt 2016 évben kezdte meg, amelyek esetében az adósokkal szembeni jogi eljárás megelőlegezett költsége egyéb ráfordításként való könyvelése szintén a tárgyévet terheli, és ennek az adósoktól való megtérülése, egyéb bevételként való elszámolása a következő években várható” – indokolta a negatív eredményt a SVEA a 2017-es éves beszámolójának kiegészítő mellékletében. (2017 végén egyébként a Svea 789 millió forint értékű követelést tartott nyilván.)

Ám a helyzet később csak annyiban változott, hogy a veszteség mértéke egy nagyságrenddel csökkent, de attól még a 2018-as és a 2019-es év is negatív eredménnyel zárult. Pedig az anyavállalat Svea Ekonomi víziója, hogy „egész Európa egyik vezető pénzügyi szereplője szeretne lenni” – derül ki a magyar leánycég honlapjáról.

Ez a célkitűzés a jelenlegi állás szerint nem valósul meg – hacsak a svédek nem alapítanak egy másik magyarországi társaságot. 2020-ban ugyanis úgy döntöttek, hogy kivonulnak Magyarországról. A 2020. július 17-én aláírt engedményezési szerződés alapján a teljes, könyv szerinti értéken akkora már 600 millió forint alá apadt értekű követelésállományukat értékesítette a szintén svéd tulajdonban álló, tőzsdén jegyzett Intrum csoport magyar leányvállalatának, az Intrum Zrt.-nek (mely talán ismertebb a korábbi nevén, Intrum Justitia Zrt.-ként). Ez az Intrum akkori közlése szerint mintegy 250 ezer darab, közel 19 milliárd forint névértékű lakossági fedezetlen követelést takart.

Az Intrum Európa és Magyarország piacvezető követeléskezelési szolgáltatója. A nemzetközi vállalat a 2020. júliusi állapot szerint Magyarország mellett még 24 európai országban volt jelen, több mint 10 ezer alkalmazottja évente mintegy 80 ezer céget szolgált ki. Az Intrum magyar leányvállalata egyike a legnagyobb magyar cégeknek: a vállalat 2020 végén több mint 500 embernek adott munkát, tavalyelőtti árbevétele megközelítette a 35 milliárd forintot.

Az ily módon kiüresedett portfoliójú Svea végelszámolás útján történő megszüntetését részvényese – mely 2018. március 30-ától már a svédek ciprusi érdekeltsége, a Svea Ekonomi Cyprus Ltd. volt – 2021. április végén kezdeményezte. Az MNB 2021. május 31-én vonta vissza a Svea követelésvásárlásra vonatkozó engedélyét, másnaptól pedig elrendelte a végelszámolását. Ezzel végzett március végén az MNB által tulajdonolt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. – derült ki utóbbi közleményéből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Vállalat Kifújt a jegybank kötvényprogramja, kimerült a keret
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 07:17
Április végére kimerült a 2019 nyarán elindított jegybanki Növekedési kötvényprogram (Nkp) 1550 milliárd forintos keretösszege.
Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
hírlevél
Ingatlantájoló