<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Harmadik alkalommal közli a legnagyobb magyar családi vállalkozások listáját a Forbes.

A családi érdekeltségbe tartozó cégeket EBIDTA alapon értékelték fel, ez jellemzően a termelőcégeknél működik. Az ingatlanos vagy pénzügyi cégeknél a vállalkozásokban lévő eszközöket vették alapul és ebből vonták le a kötelezettségeket.

1. Csányi

Idén a Forbes listáján "csúcsra ért" a Csányi család: az OTP-vezér családjának agrárbirodalma rendületlenül terjeszkedik, az elmúlt 2 év "ezüstérmei" után értek idén az élre. A Bonafarm EBITDA-ja pedig csökkent az agrártámogatások átszabása miatt, de a következő évtizedben így is mintegy százmilliárd forintot fektetnének be. Csányi a horvát Agrokor leánycégét, a Bellye Zrt.-t is viheti, a Jutarnji List napilap szerint ezzel Európa egyik legnagyobb földesura lenne. A magyar gazdák jelentős részét elérő agrárintegrátor, a KITE Zrt. korábbi megszerzésével a csoport még jobban megerősítette szerepét az agráriumban.

Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Bonafarm csoport tulajdonosa az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

A Bonafarm csoport, a KITE Zrt., a MCS Vágóhíd Zrt. cégértékét 113,4 milliárd forintra becsüli a Forbes.

2. Felcsuti

A második helyre a 112,4 milliárd forintra értékelt MPF Holding tulajdonosa, Felcsuti Zsolt került. A csoportnak Magyarországon és Kínában is vannak gyárai, meghódították az iráni piacot, felvásárolták a patinás FÉG-et, vegyipari érdekeltsége is van. Tavaly és tavalyelőtt még a 3. helyre sorolta a Forbes, idén a 2. helyre került.

3. Bige

A tavalyi első helyezett Bige László és családja most a harmadik helyen kötött ki. A család érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek elképesztő fejlesztési projektbe vágott bele. A cég EBITDA-ja egy év alatt négymilliárddal csökkent, az éleződő verseny miatt ugyanis lejjebb mentek az árak is. Bigét nem kell félteni, de az nagy kérdés, hogy a fejlesztések után mekkora dobásra lesz képes a vállalatcsoport külföldön. Idehaza a végül Csányihoz került KITE és a cseh–szlovák milliárdoshoz, Andrei Babišhoz köthető IKR szorongatja őket - olvasható a Forbes összefoglalójában. A Nitrogénművek cégértékét 73,4 milliárd forintra becsüli a Forbes.

  • A lista 4. helyén a 2015-ben még az élen álló jászberényi Kasza család végzett, a Jász-Plasztik Kft. tulajdonosai.
  • Az 5. helyre jött fel viszont a Corvin-negyedet felhúzó Futó család a Futureallal.
  • 6. a Bárány család, a Master Good cégbirodalom tulajdonosai.
  • 7. a Kertész család, övék az ARH Informatikai Zrt.
  • 8. a Tranzit Csoportot birtokló Szabó család.
  • 9. helyre vitte a FÉMALK Sándor Józsefet
  • 10. helyre sorolta a Forbes Bolgár György vállalkozót és családtagjat, akik a Kerox Kft-t birtokolják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
Vállalat A MOL segíti az ukrán energetikai hálózat működését
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 13:00
A MOL eszköztámogatással segíti az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését, eddig 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlottak fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállítottak eszközöket a határhoz.
Vállalat Új tisztségviselőket választott az Appeninn Nyrt. igazgatótanácsa
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 08:32
Egy új tag lett és megvan az új elnök is.
Vállalat Dubai cégalapítás: vállalkozás az adóparadicsomban
PR | 2022. május 6. 13:42
Dubai. Elsők között alighanem a gazdagság, a luxus és a fényűzés jut az emberek eszébe az országról. Sokat nem is tévednek. Az Egyesült Arab Emírségekben külföldi vállalkozói szemmel is szélesek a lehetőségek. A cégalapítással együtt járó kedvező adózási rendszer szinte egy karnyújtásnyira van. Akár a teljes adómentesség is elérhető.
Vállalat Egyelőre megmenekül több ezer kisvállalkozás
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 10:07
Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel - jelentette be Varga Mihály csütörtökön.
Vállalat Nem jött jól az Erstének, hogy be kellett szállnia a Sberbank-ügyfelek kártalanításába
Csabai Károly | 2022. május 4. 11:01
Az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Bank, illetve a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet alapvetően azért zárta közel 1 milliárd forintos veszteséggel az idei első negyedévét, mert a március elején bedőlt orosz bank ügyfeleinek kártalanítása érdekében 7,9 milliárdot kellett befizetnie az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA).
hírlevél
Ingatlantájoló