<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Szinte a csapból is az egészséges életmódról, a dohányzásról való leszokásról és a káros szenvedélyek elhagyásáról szóló életmód-könyvek és tanácsadások folynak. Nem kell azonban elhízni vagy dohányozni ahhoz, hogy súlyos – és gyakran hosszú szenvedéssel járó – betegséggel végezzük be földi pályafutásunkat. Mutatunk öt, első látásra ártalmatlannak tűnő rossz szokást, ami titokban éveket csipked le az életünkből.

A világ dohányfogyasztása drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben, különösen a bagózást életstílussá emelő fellegvárban, Amerikában: ötven év alatt még az Egyesült Államok lakosságának 42 százaléka dohányzott, ez 2015-re 15 százalékra apadt. Ugyanakkor még mindig a dohányzás az ötödik leggyakoribb halálnem az alkoholizmus, a HIV, a fegyverviselés és az illegális drogok mögött, évente 480 ezer ember életét követelik a koporsószögek a Marketwatch cikke szerint.

Ugyanakkor nem kell feltétlenül dohányosnak, vagy épp súlyosan elhízottnak lennünk ahhoz, hogy szép apránként leforgácsoljuk a várható élettartamunk, sőt: előfordul, hogy épp az egészségesnek hitt szokásaink vonnak le súlyos éveket az életünkből. Összeszedtünk öt ilyen tényezőt.

Magány

Ahogy arról már korábban írtunk, a technikailag felgyorsult világban és az elöregedő társadalmakban, köztük Magyarországon is egyre nagyobb gondot jelent az emberek elmagányosodása – ez nálunk 1,5 millió embert érint, Amerika lakosságának pedig összesen a 40 százalékát. Ez nem pusztán azt jelenti, hogy az ember a négy fal közé szorulva tengeti napjait, hiszen olyan egyéb hozadékai vannak, mint a depresszió, a demencia, szorongásos megbetegedések, de közrejátszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is. A tartós magányban szenvedők gyakrabban menekülnek öngyilkosságba, mint azok, akiknek van kivel váltaniuk egy-két jó szót időnként.

Egészségtelen diéta

Persze, nem kerülhetjük meg az elhízás kérdését. Mivel a kalóriadús étrend ma már gyakorlatilag bárki számára könnyen elérhető, köszönhetően a futószalagon gyártott – és sokszor tartósítószerrel tömött – ételeknek, a társadalom étkezési szokásai gyakorlatilag a világ minden táján felborultak. Ma több sót és cukrot fogyasztunk, miközben jóval kevesebb zöldség és gyümölcs kerül a tányérunkra. A Marketwatch egy kutatásra hivatkozva írja: 2016-ban a rossz étkezés miatti problémák nagyobb veszélyt jelentettek egy emberre, mint a nem biztonságos szex, a drogok, az alkohol és a dohányzás együttvéve.

Mindent a barna bőrért?

Nyáron mindenhonnan a napozás és a napon tartózkodás veszélyei üvöltenek ránk, így akár joggal kérdezheti az ember, hogy a kontrollált környezetben történő napozás – vagyis a szolárium – biztonságos-e. Ki kell, hogy ábrándítsunk: nem az. A barna bőrért megnövekedett bőrrák-kockázattal fizetünk, ráadásul ennek kialakulása ma már magasabb (hála a barnaságot népszerűsítő divathullámnak), mint az, hogy dohányzástól kapjunk tüdőrákot.

Alváshiány

Egy újabb népprobléma, ami az okos eszközök és a számítógépek terjedése miatt terjedt el. A megfelelő alvás kutatására eddig kevés figyelem irányult, noha ez rendkívül fontos – olyannyira, hogy idén a cirkadián ritmus kutatásáért osztották ki az orvosi Nobel-díjat. A szervezetünk, bár fejben rendkívüli tudományos felfedezésekre vagyunk képesek, valójában még mindig azonos az ősemberével, aki a Nappal kelt és feküdt. A stresszes életmód és a kék fényt kibocsátó eszközök állandó bámulása megkavarja az egészséges ritmusunkat, emiatt rengeteg az alvásproblémával küzdő ember – Amerikában például rögtön 70 millióan alszanak rosszul.

Az alváshiány pedig nem játék, amennyiben a szervezet ugyanis nem tudja kipihenni magát, úgy amellett, hogy legyengül az immunrendszerünk és így fogékonyabbak vagyunk más betegségekre, egyben megnöveli a szívbetegségek, a mentális betegségek – például a depresszió – kialakulását, de közrejátszik a cukorbetegség, az elhízás és a rák kialakulásában is. Az alvásproblémákból adódó járulékos veszélyeknek köszönhetően egy rossz alvó ma ugyanakkora eséllyel kap szívrohamot, mint egy láncdohányos.

Összegyógyultunk a székkel?

Az irodai munkát végzők jól ismerik a rossz tartásból származó izom- és ízületi fájdalmakat, valamint a folytonos ülésből fakadó zsibbadást is. 2014-ben a németországi Regensburgi Egyetem egyik kutatója összesen 43 kutatást fésült össze, így 4 millió ember adatait tekintette át, köztük 68 ezer rákbetegét. A cél az volt, hogy megnézzék, van-e bármiféle összefüggés az ülő életmód és a rák kialakulása között.

Az összesítő kutatás kimutatta, hogy minden 2 üléssel töltött óra 8 százalékkal növeli a vastagbél, 10 százalékkal a méhnyálkahártya, 6 százalékkal pedig a tüdőrák kialakulásának kockázatát, függetlenül attól, hogy mennyit mozog emellett az ember. A kutatók így azt javasolják, hogy a daganatos megbetegedések megelőzése érdekében töltsünk lehetőleg minél kevesebb időt ülve – ehhez ma már vannak egyébként állítható asztalok, amik adott esetben automatikusan állásra kényszerítik a mellettük dolgozót.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Vásárló Kreatív technikák, ahol szinte lehetetlen hibázni!
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 17:11
Vannak olyan kézműves technikák, amelyeknek a megtanulása több órát, napot is igénybe vehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sokszor jól jönne olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel előképzettséget és mégis inspirál, miközben lenyugtat és feltölt. Az Alkoss Otthon kreatív áruház kreatív technikái mind olyanok, amelyeknél nem tételezik fel, hogy jártas vagy a témában, bármikor elkezdheted bármelyiket. A legegyszerűbb technikák, amelyeknél gyakorlatilag nulla a hibázási lehetőség, a karckép- és a fonalképkészítés.
Vásárló Páciens elégedettség, mint működő üzleti stratégia a fogászatban
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 11:35
Ez a Straumann® és a Helvetic Clinics sikeres együttműködésének fókuszpontja
Vásárló Női órák ékszer helyett és mellé
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 30. 14:55
A női órák egyes esetekben ékszerként is funkcionálhatnak. Hiszen nemcsak az idő mérésére jók, hanem remek kiegészítői lehetnek egy-egy öltözéknek.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos