<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A számítógép és a mobil eszközök megjelenése nem csak könnyebbé tette az életünket, de népbetegségek egész sorát indította el a modern társadalomban. A mozgásszegény életmódból adódó elhízás mellett van azonban valami, ami elsősorban a gyerekeket sújtja, és egyre nagyobb számban kerül elő: a rövidlátás. Tiltani vagy kompromisszumot kötni? Mutatjuk, mit tehet a szülő.

Karácsonykor, kiváltképp, ha esős-havas idő van, az ember szeret bekucorodni a saját kis fészkébe és élvezni, hogy néhány napig nem kell semmit csinálni, amíg ismét munkába nem kell állni a két ünnep között. A gyerekek ilyenkor a kapott ajándékokkal töltik az időt, az évek óta tartó trend szerint így idén is a különböző számítástechnikai eszközök, számítógépek, mobiltelefonok és tabletek voltak a legnépszerűbb ajándékok. Mindennek azonban van egy igen kellemetlen hosszútávú következménye: szép lassan kinevelünk egy teljesen rövidlátó generációt.

A szemüveg az új norma?

A BBC cikke szerint az egész jelenség az iPhone 2007-es megjelenéséhez köthető – igaz, ezelőtt nem igazán készültek kutatások arról, hogy pontosan milyen hatása van a képernyő folyamatos bámulásának az ember látására, kiváltképp ilyen közelről. Az elmúlt évtizedekben, a televízió és a számítógép terjedésével már elindult a folyamat, ez azonban lényegesen felgyorsult, ahogy az okostelefonok is elérhetővé váltak a szélesebb rétegek számára.

A londoni King’s College egyik vezető professzora és szemésze, Chris Hammond elmondása szerint a rövidlátás ugyanis egyre gyakrabban és egyre fiatalabbaknál fordul elő. Már-már járványról vagy világbetegségről beszélhetünk, Kelet-Ázsiában, Tajvanon és Dél-Koreában a 18 év alattiak mintegy 90 százaléka (!!!) rövidlátó, Európában ez az arány 40 és 50 százalék között mozog a 25 évnél fiatalabbak körében. Ez a 20. század elején még alig 20-30 százalékot tett ki, tette hozzá a professzor.

Csak a képernyő az oka?

A legnagyobb gondot a természetes fény hiánya okozza a szemészek szerint, azok a gyerekek ugyanis, akik sokat tanulnak vagy játszanak számítógép és hasonló eszközök mellett, egész egyszerűen nem töltenek elég időt a friss levegőn, természetes fényviszonyok között. Ennek fényében annyira nem meglepő, hogy az ázsiai gyerekek körében nagyobb a rövidlátók aránya, őket ugyanis egészen kicsi koruktól kezdve tanulásra nevelik, és lényegesen kevesebb időt töltenek szabad játékkal a levegőn, mint a más kontinensen élő társaik.

Ráadásul a kék fényt kibocsátó képernyők folyamatos bámulása alvászavarokat is okoz, a kék fény ugyanis felborítja a szervezet melanintermelését, aminek hatására így sokkal később, és sokkal nehezebben alszanak el a gyerekek. A fáradtságtól erőltetett szemek szintén rövidlátáshoz vezetnek hosszú távon.

Tiltani vagy kompromisszumot kötni?

Az biztos, hogy tiltani semmiképp sem lehet, hiszen a modern oktatás is már számítógép használatra rendezkedett be, ráadásul jó eséllyel a gyerekeknél sem lenne egyszerű – továbbmennénk: szinte lehetetlen – átvinni a szándékot. A legfontosabb, amit a szülő tehet a szemészek szerint, ha határidőket szabunk a kütyühasználatnak.

Tegyünk róla, hogy a gyerek elég időt töltsön a szabadban, természetes fénykörülmények között. Ha ezt szabad játékkal vagy sporttal tesszük izgalmasabbá, annál biztosabb, hogy nem is fog hiányozni a gép, amíg haza nem megyünk. Már napi 2 óra szabadban levés jelentősen csökkenti a rövidlátás kialakulását – Ausztráliában, ahol a gyerekek kötelező jelleggel ennyit töltenek a szabadban, mindössze 3 százalék a rövidlátó ázsiai bevándorlók aránya.

A szem egészségét emellett megfelelő vitaminpótlással óvhatjuk, így fontos, hogy olyasmivel etessük a gyereket (már ha bele tudjuk diktálni), ami gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint A, C és E-Vitaminban. Ezeket megtaláljuk az olajos halakban, avokádóban, valamint a legtöbb zöld- és leveles zöldségben. Emellett a biztonság kedvéért érdemes évente legalább egyszer benézni a szemészhez megvizsgáltatni, hogy nem történt-e látásromlás.

Kütyüt vettél a gyereknek karácsonyra? Akkor most nagyon figyelj

Nagyon sok gyerek kapott karácsonyra valamilyen okos kütyüt - telefont, tabletet, laptopot. Ilyenkor azonban az ajándékkal együtt felelősség is jár: az eszközök valóban okos használatára meg is kell tanítani a gyerekeket. Mire érdemes figyelni és hogyan tanítható meg a gyereknek az ügyes használat? 7 tipp szülőknek. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG