8p
Más európai országokhoz képest nagyon drága nálunk a telefonálás. Számítógép és internet segítségével sokkal olcsóbban lehet kijönni, a hazai árak töredékéért lehet telefonálni, vagy ingyen. A nagymama is megúszhatja a Matelcsy-adót. De mennyiből?

Valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy Magyarországon a mobiltarifák nagyon magasak, ahol a "nagyon" sokak szerint még túlságosan is enyhe kifejezés. Jelenleg egy egyszerű, speciális lehetőségek nélküli feltöltőkártyás tarifacsomagnál 45-47 forint körül van egy perc beszélgetés vagy egy darab SMS ára. (Ráadásul mindhárom nagy szolgáltatónál, mintha csak összebeszéltek volna.)

Nemcsak az áfában vagyunk világbajnokok

Ez ugyan mérséklődik, ha valaki nagyon sokat telefonál, éjszaka telefonál, vagy főleg kiemelt számokat hív, az adott cég hálózatán belül marad, magas minimális díjú előfizetést választ stb., a rengetegféle tarifa szinte mindegyike más és más esetekre tartogat valamilyen kedvezményt. Összességében azonban 30-35 forint alatti átlagos percdíjakat mezei ügyfél ma nemigen tud elérni, legfeljebb a nagyfogyasztók. Mindennek persze fontos összetevője a „Matelcsy-adó” néven is emlegetett különadó, de még inkább a 27 százalékos világbajnok áfa.

A hazai tarifák drágaságának illusztrálására egy osztrák példa: A Handy-Tarife összehasonlítása szerint szomszédainknál a legolcsóbb megoldások a „Bob Vierer” (Négyes Bob) és a „Yesss! Classic”, amelyek négy eurócentet számolnak fel minden belföldi hívásnál és SMS-nél egyaránt. Négy cent, az alig 12 forint, csomagtól függően harmada, sőt negyede a hazai áraknak. (Ráadásul szomszédainknál a bérek az itteninek többszörösére rúgnak, de ez most mellékvágány.)

Videotelefonálhatsz ingyen

Németországban pedig 6-8 eurócent körül kezdődnek a feltöltőkártyás tarifák (bármely hálózatba történő hívás esetén), ami az osztrák áraknál magasabb, a hazaiaknál azonban még mindig alacsonyabb. (Egy cent mintegy három forint.)

Ma már a gyors internetkapcsolat elterjedésével a nagymamák, nagypapák nagy része is megtanult Skype-olni. Ezzel nagyon sok pénzt meg lehet spórolni, főleg, ha valaki rendszeresen, hosszabb időn keresztül beszél olyanokkal, akiknek szintén van Skype-juk. A Skype, korábban a Messenger, sőt újabban a Facebook és más programok segítségével egyik számítógépről a másikra ingyen telefonálhatunk. Sőt, video-telefonálhatunk, ami két-három évtizede még a tudományos fantasztikum témakörébe tartozott, mára pedig lassanként, észrevétlenül belopódzott a szobánkba.

Nem minden olcsó, ami internetes

Ma sem mindenki tudja, hogy a Skype-pal és a hasonló, úgynevezett voice-ip programokkal vezetékes és mobilszámokat is lehet hívni. A programok ingyenesek a számítógépről számítógépre történő telefonálásra, de fizetni kell a hagyományos hálózatokba menő hívásokért, a szervező cégek ebből élnek. Nem csak a Skype ilyen, hanem rengeteg másik is.

De érdemes-e? Ehhez a tarifákat kell böngészni. A Skype, talán azért, mert a legismertebb, igen drága. A magyarországi vezetékes számokra 2,2 eurócentért telefonálhatunk, ez 6,5 forint, nem rossz, de nem az az igazi nagy megtakarítás. A mobiltelefonokat 21 centért hívni pedig percenként már több mint hatvan forintos percdíjat jelent, ráadásul a vezetékesnél 4,9, a mobilnál 8,9 centes kapcsolási díjat is felszámolnak. Külföldre talán hasznos, például egyes dél-amerikai nagyvárosokba is 2-3 centért lehet telefonálni percenként. De Magyarországra ennél olcsóbb megoldások vannak.

Ingyen perceket kínálnak

A Google is indított hasonló szolgáltatást Google Voice néven, amely a Skype-nál valamivel olcsóbb, de még mindig nem az igazi. Vannak egészen olcsó „diszkont-telefonszolgáltatások”, amelyek 2-3 forintért kínálnak vezetékes és 5-10 forintért mobilos szolgáltatásokat. Az SMS-ek ára szinte mindenütt egyforma, 6,4 cent, azaz 19 forint.

 

Sok helyütt még ingyen perceket is kínálnak a magyarországi hívásokra – például lásd ennek a holland oldalnak a „FREE” bejegyzéseit –, ami azt jelenti, hogy ha valaki legalább egy bizonyos összegért előfizet, akkor kap mellé ajándékba ingyenes telefonálási lehetőséget bizonyos országokba. A Freevoipdeal honlapja például azt írja, hogy ha előfizetünk legalább tíz euróért, akkor 120 napon keresztül ingyen hívhatjuk a vezetékes magyarországi számokat.

 

Egyes voice-ip-szolgáltatások tarifái




Vezetékes Mobilhívás SMS- Vezetékes Mobilhívás SMS-

(bruttó, (bruttó, küldés (bruttó, (bruttó, küldés

eurócent/perc) eurócent/perc) (eurócent/db) forint/perc) forint/perc) (forint/db)
www.sipdiscount.com** 1,7 1,2 6,4 5,0 3,6 18,9
www.freevoipdeal.com 1,2 1,4 6,4 3,6 4,1 18,9
www.actionvoip.com 0,6 4 6,4 1,8 11,8 18,9
www.intervoip.com 1,2 4,6 6,4 3,6 13,6 18,9
www.dialnow.com 0,6 6,9 6,4 1,8 20,4 18,9
www.calleasy.com 0,6 6,9 6,4 1,8 20,4 18,9
Google Voice* 1,9 14,1 ? 5,5 41,7 ?
www.voipbuster.com 1,7 20,7 6,4 5,0 61,3 18,9
www.skype.com 2,2 20,9 11,7 6,5 61,9 34,6
EUR/HUF (2013. 09. 19.)
296


*A 27 százalékos magyarországi ÁFÁ-val.



**Akció bizonytalan ideig.




Folyton folyvást csacsogás

Így igencsak sokat csacsoghat a nagyszülő az unokájával vagy a háziasszony a barátnőjével havi 750 forint körüli összegért, és még ezt a 750 forintot is fel lehet használni, például hazai mobilszámok hívására, SMS-ekre. Egy ilyen szolgáltatót emeltünk ki, de sok másik létezik. Mindegyiknél külön programot kell telepíteni, amelyek azonban nagyon hasonlóak a Skype-hoz. Néhol van web-alapú, tehát programtelepítés nélkül is működő verzió (például Sipdiscount.com).

Tapasztalataink szerint érdemes gyakran figyelni arra, nem emelnek-e árat ezek a szolgáltatók. Elképzelhető, hogy gyakran a nagyon olcsó díj csak beetetés, és néhány hónap múlva szép csendben emelik a díjakat. (Valamikor a Skype és az általunk használt VoIPBuster egyaránt jóval olcsóbb volt.)

Angollal sokkal könnyebb

Egy másik összehasonlító oldal ezekről a szolgáltatásokról a Voipratetracker. Sajnos a legtöbb hasonló szolgáltatás legalább alapszintű angol nyelvtudást igényel, vagy azt, hogy egy angolul tudó személy beállítgasson mindent pontosan a felhasználónak, és megmutassa, mikor mire kell kattintani. Ezen a téren az olyan drága szolgáltatások, mint a Skype vagy a Google Voice, előnyben vannak, mivel van magyar verziójuk.

 

Nem tudunk tiszta szívvel egy bizonyos szolgáltatást ajánlani, mert mindegyik kipróbálásához legalább tíz eurót kéne befizetni és egy újabb szoftvert telepíteni. A legolcsóbb egyébként az lenne, ha minden rendszeresen hívott ismerősünket a Skype-on, vagy a Viber-en keresztül ingyen tudnánk hívni.

 

Skype után Viber-láz

Az egyiknél a mobil olcsóbb, a másiknál a vezetékes, és nem tudni, melyik cég lesz hosszú életű, és esetleg melyik tűnik el két hónap után a befizetett tíz euróból héttel. Viszont vannak évek óta működő társaságok is (a VoIPBuster, az Actionvoip biztosan ilyen).

Manapság, amikor az asztali számítógépek háttérbe szorulnak, és majdnem mindenki okostelefonnal szaladgál, fontos kérdés, lehet-e használni valamit mobil eszközön, vagy sem? A mobilosoknak nagy segítség a Viber nevű program, amely a Skype-hoz hasonlóan gépről gépre ingyenes, ráadásul a felhasználók a mobilszámukkal regisztrálhatnak. Így ha ismerőseink rajta vannak, és van gyors mobilnetünk – vagy jó wifi otthon, vagy az irodában –, akkor nem sokat keresnek rajtunk a mobilszolgáltatók és az adóhivatal. A fizetős Voice-over-IP-szolgáltatók programjainak jelentős része is letölthető okostelefonra, ez a Viberen kívül maradók hívását „jóárasíthatja”.

Sza...ka...do...z... vé...tel

Talán ennél is fontosabb kérdés, hogy működik-e? Előfordulhat, hogy az internetkapcsolatok rejtélyes tulajdonságai miatt az egyik szolgáltatás egyes gépeken, hálózatokon nem működik rendesen, szakadozik, túl halk, másutt viszont kiváló. Mobilneten gyakrabban, kábeles internetnél, jó minőségű wifin ritkábban. A beállítások közötti hosszas keresgélés ezen néha segít, de nem mindig. Arra is van már példa, hogy egy mobilszolgáltató egyes mobilinternet-előfizetéseknél tiltja a VoIP-szolgáltatások használatát – persze, hiszen saját bevételeit csökkentik.

Átirányít, beköt, fixál

De a Voice-over-IP-szolgáltatások világa még ennél is bonyolultabb: például ott is léteznek havi fix díjas szolgáltatások, amelyekért korlátlan mennyiségű hívást lehet lebonyolítani egy adott országba adott idő alatt, meg különböző más bonyolult kedvezmények.

Több helyütt láttunk utalást a „local access number”-re, ami egy olyan szám, amelynek segítségével vezetékes telefonokról is tudunk olcsón külföldet hívni. Ez hasonló a trafikokban, újságárusoknál vásárolható kódkártyákhoz, amelyeknél a külföldi hívás előtt egy bizonyos számot felhívva, kódot megadva meglehetősen olcsón lehet külföldre telefonálni.

Hogy még bonyolultabb legyen, egyes, a hagyományos vezetékeshez hasonló, de speciális telefonkészülékekhez is csatlakoztatni lehet az internettelefont. Ekkor a telefonkészülék az interneten keresztül végzi a hívást, valamely említett VoIP-szolgáltató előfizetésén keresztül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG