<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Mértéktelenül fogyasztva változatlanul nagyon egészségtelen, de tudósok szerint az alkoholnak, pontosabban a mértékletes társas ivásnak komoly szerepe lehet a barátságok, közösségi kapcsolatok kialakításában. Ösztönzi az endorfintermelést, ami a bizalmas emberi kötődéseknél fontos, de az immunrendszert is erősíti. Még az sem mindegy, hogy helyi kis közösségben, vagy személytelen nagyvárosi környezetben fogyasztjuk.
(Fotó: Pixabay)

Az alkohol sokkal értékesebb volt a fajunk fennmaradása szempontjából, mint azt gondolnánk – állítja a Financial Times cikke. Az ivás élvezet és kikapcsolódás, ugyanakkor súlyos egészségügyi és társadalmi kockázatokat hordoz, amik miatt azt kérdezhetjük: Miért iszunk, ha ez ennyire rossz? – teszi fel a kérdést a Financial Times.

Robin Dunbar oxfordi egyetemi professzor szerint a válasz abban rejlik, hogy a majmokhoz hasonlóan az emberek is rendkívül szociális lények, akiknek megfelelő kötődésekre van szükségük a közösség összetartása érdekében. Itt lép a képbe egy üveg közösen elfogyasztott bor.

Nemcsak arról van szó, hogy az alkohol segítségével csökkennek a gátlások és rendkívül barátságosak lesznek az emberek, hanem arról is, hogy annak segítségével az agy endorfin-rendszere is aktivizálódik. Ez az embereknél és a majmoknál a fájdalom kezelésében, de a bizalom és így az emberi kötelékek kialakulásában is fontos szerepet játszik.

Már a régi kínaiak is

Lehetővé teszi az emberek számára, hogy legbelső énjüket megnyissák – amint a “borban az igazság” kifejezés is mutatja. Az endorfin-rendszert olyan tevékenységek is stimulálják, mint a nevetés, az éneklés, vagy a tánc, de az alkohol a leghatásosabb.

Kínai régészeti leletek szerint már 8000 évvel ezelőtt is erjesztettek az emberek alkoholos italokat, sőt egyes kutatók azt gyanítják, hogy előbb készítettek sört a gabonafélékből, mint kenyeret. Az erjesztett gyümölcsök története még régebbre nyúlik vissza, sőt az állatok is kedvelik az erjedő hullott gyümölcsöt.

Tovább él, akinek sok barátja van

Az alkohol az ünnepek fontos része, az ünnepek pedig a barátokról szólnak. Barátokra szükségünk van, hogy segítő kezet nyújtsanak, meghallgassanak, mellettünk álljanak bánatunkban. De egyéb, rejtett előnyei is vannak a barátságnak.

Az utóbbi évtizedben a tudós szerint rengeteg tudományos eredmény látott napvilágot arról, hogy a boldogságunkat, egészségünket és a betegségekre való hajlamainkat befolyásolja a barátaink száma. Sőt a műtétből való felépülés idejét vagy az élettartamunkat is.

A magány öl

Egy, Julianne Holt-Lunstad nevéhez fűződő kutatásban 148, első szívrohamán túlesett betegnél próbálták meghatározni, mi jelzi előre legjobban, hogy fognak-e élni még egy év múlva is. A legjobb előrejelzésnek a barátságok száma és minősége bizonyult, a második, hogy dohányzik-e vagy sem. Ezektől csak jóval lemaradva következett a sport, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a táplálkozás és a levegő minősége.

A müncheni Hofbräuhaus törzsasztalai

A magány komoly egészségügyi kockázatokat jelent a nyugati világban – írja a brit Financial Times. Az egyik megoldás kimozdulni, a helyi sörözőben, a “pubban” legurítani egy pár sört, szocializálódni. Az endorfinok rejtett előnye a szocializáció mellett, hogy erősítik az immunrendszert.

De csak mértékkel

Katonák mesélik gyakran, hogy sohasem voltak olyan betegek, mint amikor visszatértek a civil életbe. “Edzés, alkohol és barátok – három remek módja az endorfintermelés ösztönzésének” – írja a lap.

Persze ha túlzásba esünk az alkohollal, akkor lejtőre kerülünk, mielőtt egyáltalán észrevennénk – írják. De ez így van mindennel. A proteinek, szénhidrátok, só, ez mind egészséges, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor olyan civilizációs betegségek fognak utolérni, mint az elhízás, a cukorbetegség, a rák.

Kinél gyakori a demencia?

Erről is idéznek egy tanulmányt, amely a British Medical Journal-ban 9000 brit italozási szokásait vizsgálta, mégpedig évtizedeken keresztül. Akik egyáltalán nem ittak, és akik többet ittak az ajánlottnál (14 egység hetente), azoknál jóval nagyobb eséllyel alakult ki időskorban demencia. (A Wikipedia szócikke szerint 1 egység = 10 ml tiszta alkohol = 1 pohár sör = 1 dl bor = 3 cl tömény.)

Akik keményen isznak, azok gyakran otthon teszik, egyedül, vagy ha társaságban, akkor már nem képesek a környezetükkel értelmesen kommunikálni, és elvész az alkohol kedvező hatása a barátságra – derül ki. A “társasági ivás” viszont barátságok egész hálóját képes létrehozni.

Vacsora, alkohol, nevetés

Tipikusan brit jelenség: az egyetemi professzor szerint a felmérések azt mutatják, akik a helyi, hagyományos, régi vágású pubokba járnak, azoknak több barátjuk van és boldogabbak, mint a nagyvárosi, modern sörözők törzsvendégei. Jobban beilleszkednek a helyi közösségbe és jobban bíznak a körülöttük élőkben. Akik sohasem isznak, szintén rosszabbul jöttek ki ebből az összehasonlításból.

Vidéki angol pub Studlandban (Fotó: Pixabay)

Egy másik tanulmány a “szociális étkezéseknek”, leginkább a közös vacsoráknak tulajdonít hasonló pozitív hatásokat. A leggyakrabban előforduló kellemes tevékenységek itt a résztvevők szerint a közös visszaemlékezések, a nevetés és az alkoholfogyasztás.

A tűz meglepő előnyei

A közös vacsoráknak valamiféle mágikus hatása van, ami lehet, hogy 400 ezer évre nyúlik vissza: a tűz felfedezéséig. Ezzel a közösségi tevékenységek zöme estére tolódott, amivel sok idő felszabadult a nappalok során, hatékonyabbá téve a munkát.

A barátságok biztosítják számunkra azt a vállat, amelyen kisírhatjuk magunkat azon néhány alkalommal, amikor úgy érezzük, a világ szétesik körülöttünk – írják. Ám ez csak akkor lehetséges, ha már vannak baráti viszonyaink korábbról. Ha az utcán leszólítunk egy idegent, hogy megölelnénk, lehet, hogy a rendőrséget fogja hívni.

A professzor szerint szociális tevékenységekre fordított időnk és “érzelmi tőkénk” 40 százalékát az öt legközelebbi barátra, további 20 százalékát a következő tízre szoktuk fordítani. Ez átlagosan két óra naponta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Vásárló Étrend-kiegészítők hasaltak el a vizsgálaton
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 09:58
40 vizsgált termékből 4-nél volt valamilyen probléma. Az egyik étrend-kiegészítőben például a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló