5p
Mértéktelenül fogyasztva változatlanul nagyon egészségtelen, de tudósok szerint az alkoholnak, pontosabban a mértékletes társas ivásnak komoly szerepe lehet a barátságok, közösségi kapcsolatok kialakításában. Ösztönzi az endorfintermelést, ami a bizalmas emberi kötődéseknél fontos, de az immunrendszert is erősíti. Még az sem mindegy, hogy helyi kis közösségben, vagy személytelen nagyvárosi környezetben fogyasztjuk.
(Fotó: Pixabay)

Az alkohol sokkal értékesebb volt a fajunk fennmaradása szempontjából, mint azt gondolnánk – állítja a Financial Times cikke. Az ivás élvezet és kikapcsolódás, ugyanakkor súlyos egészségügyi és társadalmi kockázatokat hordoz, amik miatt azt kérdezhetjük: Miért iszunk, ha ez ennyire rossz? – teszi fel a kérdést a Financial Times.

Robin Dunbar oxfordi egyetemi professzor szerint a válasz abban rejlik, hogy a majmokhoz hasonlóan az emberek is rendkívül szociális lények, akiknek megfelelő kötődésekre van szükségük a közösség összetartása érdekében. Itt lép a képbe egy üveg közösen elfogyasztott bor.

Nemcsak arról van szó, hogy az alkohol segítségével csökkennek a gátlások és rendkívül barátságosak lesznek az emberek, hanem arról is, hogy annak segítségével az agy endorfin-rendszere is aktivizálódik. Ez az embereknél és a majmoknál a fájdalom kezelésében, de a bizalom és így az emberi kötelékek kialakulásában is fontos szerepet játszik.

Már a régi kínaiak is

Lehetővé teszi az emberek számára, hogy legbelső énjüket megnyissák – amint a “borban az igazság” kifejezés is mutatja. Az endorfin-rendszert olyan tevékenységek is stimulálják, mint a nevetés, az éneklés, vagy a tánc, de az alkohol a leghatásosabb.

Kínai régészeti leletek szerint már 8000 évvel ezelőtt is erjesztettek az emberek alkoholos italokat, sőt egyes kutatók azt gyanítják, hogy előbb készítettek sört a gabonafélékből, mint kenyeret. Az erjesztett gyümölcsök története még régebbre nyúlik vissza, sőt az állatok is kedvelik az erjedő hullott gyümölcsöt.

Tovább él, akinek sok barátja van

Az alkohol az ünnepek fontos része, az ünnepek pedig a barátokról szólnak. Barátokra szükségünk van, hogy segítő kezet nyújtsanak, meghallgassanak, mellettünk álljanak bánatunkban. De egyéb, rejtett előnyei is vannak a barátságnak.

Az utóbbi évtizedben a tudós szerint rengeteg tudományos eredmény látott napvilágot arról, hogy a boldogságunkat, egészségünket és a betegségekre való hajlamainkat befolyásolja a barátaink száma. Sőt a műtétből való felépülés idejét vagy az élettartamunkat is.

A magány öl

Egy, Julianne Holt-Lunstad nevéhez fűződő kutatásban 148, első szívrohamán túlesett betegnél próbálták meghatározni, mi jelzi előre legjobban, hogy fognak-e élni még egy év múlva is. A legjobb előrejelzésnek a barátságok száma és minősége bizonyult, a második, hogy dohányzik-e vagy sem. Ezektől csak jóval lemaradva következett a sport, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a táplálkozás és a levegő minősége.

A müncheni Hofbräuhaus törzsasztalai

A magány komoly egészségügyi kockázatokat jelent a nyugati világban – írja a brit Financial Times. Az egyik megoldás kimozdulni, a helyi sörözőben, a “pubban” legurítani egy pár sört, szocializálódni. Az endorfinok rejtett előnye a szocializáció mellett, hogy erősítik az immunrendszert.

De csak mértékkel

Katonák mesélik gyakran, hogy sohasem voltak olyan betegek, mint amikor visszatértek a civil életbe. “Edzés, alkohol és barátok – három remek módja az endorfintermelés ösztönzésének” – írja a lap.

Persze ha túlzásba esünk az alkohollal, akkor lejtőre kerülünk, mielőtt egyáltalán észrevennénk – írják. De ez így van mindennel. A proteinek, szénhidrátok, só, ez mind egészséges, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor olyan civilizációs betegségek fognak utolérni, mint az elhízás, a cukorbetegség, a rák.

Kinél gyakori a demencia?

Erről is idéznek egy tanulmányt, amely a British Medical Journal-ban 9000 brit italozási szokásait vizsgálta, mégpedig évtizedeken keresztül. Akik egyáltalán nem ittak, és akik többet ittak az ajánlottnál (14 egység hetente), azoknál jóval nagyobb eséllyel alakult ki időskorban demencia. (A Wikipedia szócikke szerint 1 egység = 10 ml tiszta alkohol = 1 pohár sör = 1 dl bor = 3 cl tömény.)

Akik keményen isznak, azok gyakran otthon teszik, egyedül, vagy ha társaságban, akkor már nem képesek a környezetükkel értelmesen kommunikálni, és elvész az alkohol kedvező hatása a barátságra – derül ki. A “társasági ivás” viszont barátságok egész hálóját képes létrehozni.

Vacsora, alkohol, nevetés

Tipikusan brit jelenség: az egyetemi professzor szerint a felmérések azt mutatják, akik a helyi, hagyományos, régi vágású pubokba járnak, azoknak több barátjuk van és boldogabbak, mint a nagyvárosi, modern sörözők törzsvendégei. Jobban beilleszkednek a helyi közösségbe és jobban bíznak a körülöttük élőkben. Akik sohasem isznak, szintén rosszabbul jöttek ki ebből az összehasonlításból.

Vidéki angol pub Studlandban (Fotó: Pixabay)

Egy másik tanulmány a “szociális étkezéseknek”, leginkább a közös vacsoráknak tulajdonít hasonló pozitív hatásokat. A leggyakrabban előforduló kellemes tevékenységek itt a résztvevők szerint a közös visszaemlékezések, a nevetés és az alkoholfogyasztás.

A tűz meglepő előnyei

A közös vacsoráknak valamiféle mágikus hatása van, ami lehet, hogy 400 ezer évre nyúlik vissza: a tűz felfedezéséig. Ezzel a közösségi tevékenységek zöme estére tolódott, amivel sok idő felszabadult a nappalok során, hatékonyabbá téve a munkát.

A barátságok biztosítják számunkra azt a vállat, amelyen kisírhatjuk magunkat azon néhány alkalommal, amikor úgy érezzük, a világ szétesik körülöttünk – írják. Ám ez csak akkor lehetséges, ha már vannak baráti viszonyaink korábbról. Ha az utcán leszólítunk egy idegent, hogy megölelnénk, lehet, hogy a rendőrséget fogja hívni.

A professzor szerint szociális tevékenységekre fordított időnk és “érzelmi tőkénk” 40 százalékát az öt legközelebbi barátra, további 20 százalékát a következő tízre szoktuk fordítani. Ez átlagosan két óra naponta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Új címke került a régi élelmiszerekre, amitől „egészségesebbek lettek”
Buksza blog | 2024. december 22. 17:09
A korábban mérgelődő élelmiszeripari vállalatok észrevették, hogy egyre többen kapnak súlycsökkentő gyógyszereket, ami magában hordoz egy jó lehetőséget.
Vásárló Luxuscikkek „bagóért”: megjelent a „lefelé eladás”
Buksza blog | 2024. december 22. 16:16
A luxustermékek egyik jellemzője volt, hogy a piacuk válságálló, érzéketlenek az általános kereslet hullámzására, ám ez sem látszik már örök igazságnak.
Vásárló Veszedelmes járvány jelent meg Magyarország határánál
Privátbankár.hu | 2024. december 22. 13:21
Szerbiában a magyar határ közelében ismét megjelent az afrikai sertéspestis, ami jelenős veszteséget okozhat a sertésállományban. A belgrádi kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be.
Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Ezért éri meg az állítható asztal beszerzése az irodába
Márkázott tartalom | 2024. december 16. 10:49
Minden döntés, ami magas beruházási költséget igényel, alapos megfontolás eredménye. Az üzleti környezetben ez már megszokott dolog, de elkerülhetetlen, hogy olyan környezetet alakítsunk ki magunk körül, ami az irodai munkavégzés fizikai terheit csökkentheti.
Vásárló Megjelent az űrkutatásból származó technológia a fogkrémeknél
Buksza blog | 2024. december 15. 18:03
Az űrhajók és a fogkrémek meglehetősen távol állnak egymástól, ám összekötheti őket, hogy hasonló módszerekkel készülnek. Legalábbis a Colgate ebbe az irányba megy. 
Vásárló Hogyan válassz okosan szerszámokat?
Márkázott tartalom | 2024. december 15. 11:41
Az otthoni és professzionális szerszámvásárlás tele van kihívásokkal és lehetőségekkel. Aki már próbált eligazodni a különböző márkák, modellek és árkategóriák tengerében, az tudja, hogy nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb eszközöket. 
Vásárló Ki lehet törni a bejgli, halászlé, töltött káposzta háromszögből? A franciák mutatják a karácsonyi lakomadivatot
Buksza blog | 2024. december 15. 11:13
A franciák karácsonyi ételválasztása megmutatja, hogy ki lehet törni a halászlé, töltött káposzta, bejgli készítésének Bermuda-háromszögéből, ha egy kicsit bonyolultabban gondolkodik a házi szakács.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG