TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mértéktelenül fogyasztva változatlanul nagyon egészségtelen, de tudósok szerint az alkoholnak, pontosabban a mértékletes társas ivásnak komoly szerepe lehet a barátságok, közösségi kapcsolatok kialakításában. Ösztönzi az endorfintermelést, ami a bizalmas emberi kötődéseknél fontos, de az immunrendszert is erősíti. Még az sem mindegy, hogy helyi kis közösségben, vagy személytelen nagyvárosi környezetben fogyasztjuk.
(Fotó: Pixabay)

Az alkohol sokkal értékesebb volt a fajunk fennmaradása szempontjából, mint azt gondolnánk – állítja a Financial Times cikke. Az ivás élvezet és kikapcsolódás, ugyanakkor súlyos egészségügyi és társadalmi kockázatokat hordoz, amik miatt azt kérdezhetjük: Miért iszunk, ha ez ennyire rossz? – teszi fel a kérdést a Financial Times.

Robin Dunbar oxfordi egyetemi professzor szerint a válasz abban rejlik, hogy a majmokhoz hasonlóan az emberek is rendkívül szociális lények, akiknek megfelelő kötődésekre van szükségük a közösség összetartása érdekében. Itt lép a képbe egy üveg közösen elfogyasztott bor.

Nemcsak arról van szó, hogy az alkohol segítségével csökkennek a gátlások és rendkívül barátságosak lesznek az emberek, hanem arról is, hogy annak segítségével az agy endorfin-rendszere is aktivizálódik. Ez az embereknél és a majmoknál a fájdalom kezelésében, de a bizalom és így az emberi kötelékek kialakulásában is fontos szerepet játszik.

Már a régi kínaiak is

Lehetővé teszi az emberek számára, hogy legbelső énjüket megnyissák – amint a “borban az igazság” kifejezés is mutatja. Az endorfin-rendszert olyan tevékenységek is stimulálják, mint a nevetés, az éneklés, vagy a tánc, de az alkohol a leghatásosabb.

Kínai régészeti leletek szerint már 8000 évvel ezelőtt is erjesztettek az emberek alkoholos italokat, sőt egyes kutatók azt gyanítják, hogy előbb készítettek sört a gabonafélékből, mint kenyeret. Az erjesztett gyümölcsök története még régebbre nyúlik vissza, sőt az állatok is kedvelik az erjedő hullott gyümölcsöt.

Tovább él, akinek sok barátja van

Az alkohol az ünnepek fontos része, az ünnepek pedig a barátokról szólnak. Barátokra szükségünk van, hogy segítő kezet nyújtsanak, meghallgassanak, mellettünk álljanak bánatunkban. De egyéb, rejtett előnyei is vannak a barátságnak.

Az utóbbi évtizedben a tudós szerint rengeteg tudományos eredmény látott napvilágot arról, hogy a boldogságunkat, egészségünket és a betegségekre való hajlamainkat befolyásolja a barátaink száma. Sőt a műtétből való felépülés idejét vagy az élettartamunkat is.

A magány öl

Egy, Julianne Holt-Lunstad nevéhez fűződő kutatásban 148, első szívrohamán túlesett betegnél próbálták meghatározni, mi jelzi előre legjobban, hogy fognak-e élni még egy év múlva is. A legjobb előrejelzésnek a barátságok száma és minősége bizonyult, a második, hogy dohányzik-e vagy sem. Ezektől csak jóval lemaradva következett a sport, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a táplálkozás és a levegő minősége.

A müncheni Hofbräuhaus törzsasztalai

A magány komoly egészségügyi kockázatokat jelent a nyugati világban – írja a brit Financial Times. Az egyik megoldás kimozdulni, a helyi sörözőben, a “pubban” legurítani egy pár sört, szocializálódni. Az endorfinok rejtett előnye a szocializáció mellett, hogy erősítik az immunrendszert.

De csak mértékkel

Katonák mesélik gyakran, hogy sohasem voltak olyan betegek, mint amikor visszatértek a civil életbe. “Edzés, alkohol és barátok – három remek módja az endorfintermelés ösztönzésének” – írja a lap.

Persze ha túlzásba esünk az alkohollal, akkor lejtőre kerülünk, mielőtt egyáltalán észrevennénk – írják. De ez így van mindennel. A proteinek, szénhidrátok, só, ez mind egészséges, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor olyan civilizációs betegségek fognak utolérni, mint az elhízás, a cukorbetegség, a rák.

Kinél gyakori a demencia?

Erről is idéznek egy tanulmányt, amely a British Medical Journal-ban 9000 brit italozási szokásait vizsgálta, mégpedig évtizedeken keresztül. Akik egyáltalán nem ittak, és akik többet ittak az ajánlottnál (14 egység hetente), azoknál jóval nagyobb eséllyel alakult ki időskorban demencia. (A Wikipedia szócikke szerint 1 egység = 10 ml tiszta alkohol = 1 pohár sör = 1 dl bor = 3 cl tömény.)

Akik keményen isznak, azok gyakran otthon teszik, egyedül, vagy ha társaságban, akkor már nem képesek a környezetükkel értelmesen kommunikálni, és elvész az alkohol kedvező hatása a barátságra – derül ki. A “társasági ivás” viszont barátságok egész hálóját képes létrehozni.

Vacsora, alkohol, nevetés

Tipikusan brit jelenség: az egyetemi professzor szerint a felmérések azt mutatják, akik a helyi, hagyományos, régi vágású pubokba járnak, azoknak több barátjuk van és boldogabbak, mint a nagyvárosi, modern sörözők törzsvendégei. Jobban beilleszkednek a helyi közösségbe és jobban bíznak a körülöttük élőkben. Akik sohasem isznak, szintén rosszabbul jöttek ki ebből az összehasonlításból.

Vidéki angol pub Studlandban (Fotó: Pixabay)

Egy másik tanulmány a “szociális étkezéseknek”, leginkább a közös vacsoráknak tulajdonít hasonló pozitív hatásokat. A leggyakrabban előforduló kellemes tevékenységek itt a résztvevők szerint a közös visszaemlékezések, a nevetés és az alkoholfogyasztás.

A tűz meglepő előnyei

A közös vacsoráknak valamiféle mágikus hatása van, ami lehet, hogy 400 ezer évre nyúlik vissza: a tűz felfedezéséig. Ezzel a közösségi tevékenységek zöme estére tolódott, amivel sok idő felszabadult a nappalok során, hatékonyabbá téve a munkát.

A barátságok biztosítják számunkra azt a vállat, amelyen kisírhatjuk magunkat azon néhány alkalommal, amikor úgy érezzük, a világ szétesik körülöttünk – írják. Ám ez csak akkor lehetséges, ha már vannak baráti viszonyaink korábbról. Ha az utcán leszólítunk egy idegent, hogy megölelnénk, lehet, hogy a rendőrséget fogja hívni.

A professzor szerint szociális tevékenységekre fordított időnk és “érzelmi tőkénk” 40 százalékát az öt legközelebbi barátra, további 20 százalékát a következő tízre szoktuk fordítani. Ez átlagosan két óra naponta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Koronavírus: idén kétséges, hogy lesz-e roham a plázákban
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. december 2. 14:04
A koronavírus-járvánnyal megváltozott az emberek hétköznapi rutinja és ez minden bizonnyal hat a karácsonyi vásárlásokra is. Habár az üzletek a mostani szabályozás szerint este hétig nyitva vannak, idén az ünnepi bevásárlásokban minden eddiginél hangsúlyosabb lesz az online kereskedelem.
Vásárló Nem szabad halogatni a kazáncserét!
Natív tartalom | 2020. december 2. 10:04
Ha egy háztartási gépünk elromlik, megjavíttatjuk vagy lecseréljük egy újra – egy kazán esetében azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A legfontosabb talán az, hogy nem szabad megvárni, amíg menthetetlenné válik a berendezés, hiszen családunk egészsége is múlhat azon, hogy megfelelő fűtést biztosítsuk a téli hónapokban.
Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
hírlevél