<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A légszennyezésről sokaknak a füstölgő gyárkémények vagy a dugóban araszoló autók szürke füstöt okádó kipufogói jutnak eszébe, pedig az egészségünket nagymértékben károsító anyagok főleg a lakossági fűtés miatt kerülnek a levegőbe.

Az Európai Környezeti Ügynökség (EEA) az egészségünket fenyegető legnagyobb környezeti kockázatként egyértelműen a légszennyezettséget tartja nyilván. A légszennyezettség nem ismer határokat, nem lehet előle elmenekülni, nem lehet ellene védekezni - még ha javult is a helyzet az elmúlt évtizedekben, a szennyezőanyagok levegőben mért szintje még mindig meghaladja kontinens-szerte az EU sztenderdeket és a WHO ajánlásait is. Az EEA friss, 2020. novemberében megjelent jelentése kiemeli: a levegőben található szennyezőanyagok közül a szálló por (particulate matter, PM) jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot. A 2018-as adatok alapján az Európai Unióban 379 ezer esetben a 2,5 mikrométer alatti szemcseméretű szálló por (PM2,5) volt a felelős az idő előtti elhalálozásért - Magyarországon ugyanebben az évben 13 100 esetben volt a korai halál oka a PM2,5 szennyezés.

A légszennyezésről sokaknak az égbe tornyosuló, füstölgő gyárkémények jutnak eszébe, valamint a dugóban araszoló autók szürke füstöt okádó kipufogói - pedig az egészségünkre leginkább veszélyes szálló por kibocsátásáért az ipar és a közlekedés csak 5-5 százalékban felelős.

A lakossági fűtés viszont több mint 80 százalékban járul hozzá a kisméretű szállópor kibocsátásához.

Ennek ellenére az elmúlt években az vált gyakorlattá, hogy ha egy szennyezőanyag (jellemzően a szálló por) mennyisége huzamosabb ideig meghaladta a jogszabályban meghatározott határértéket, és szmogriadót kellett hirdetni, a közúti közlekedés korlátozását jelentették be egyes nagyvárosokban - pedig a fenti arányok ismeretében érdemi eredményt a levegő minőségének javulásában ez rövid távon biztosan nem hozhat. Pár nap alatt csak az időjárás, a szél tud segíteni, illetve a fűtési szezon vége hoz rendszerint enyhülést, addig viszont jelen van az életünkben az egészségünket nagyban károsító tényező.

A szálló por egészségügyi hatásai

A porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját. A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. asztma, tüdőrák. A legveszélyesebb a PM2,5 frakció, amely eljut a tüdőhólyagokba és ott leülepszik, ezzel rontja annak gázcserélő képességét és gyulladást okoz. Az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert. (Forrás: Wikipedia)

Hogy a lakossági fűtés a fő felelős a légszennyezettségért, az jól látszik a hazai mérőhálózat által begyűjtött adatok elemzéséből. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat 2019. évi szálló por mintavételi programjának összesítő értékeléséből kiderül, hogy a fűtési időszakban lényegesen magasabbak a PM-koncentrációk országszerte, mint a nem fűtési időszakban:

Hogy fűteni muszáj, az (a mi éghajlatunkon) természetesen nem kérdés. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mivel biztosítjuk a háztartásokban a komfortos hőmérsékletet. A vezetékes földgázt elégető kazánok is bocsátanak ki káros anyagokat, elsősorban szén-dioxidot - ennek aránya azonban a teljes égésterméken belül - különösen a modern berendezések esetében - 10 százalék alatti, ráadásul nem közvetlenül az egészségünkre, hanem inkább a környezetre jelent veszélyt. A szálló por kibocsátásuk gyakorlatilag elhanyagolható.

Sokkal inkább a szilárd tüzelőanyagok tehetőek felelőssé a magas PM-koncentrációért a fűtési szezon idején - de nem egyforma mértékben. Egészen más a füstgáz összetétele akkor, ha szénnel rakják meg a kazánt és akkor, ha például fapelletet égetnek egy korszerű, energiahatékony és környezetkímélő faelgázosító kazánban. Ahogy korábbi összefoglalónkban is írtuk: a vegyes tüzelésű kazánok nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen szilárd tüzelőanyaggal működtethetőek - ez azonban az egyik legnagyobb hátrányuk is, ha rosszul értelmezik ezt a tulajdonságot.

A tűztérbe ugyanis nem kerülhetne bármilyen, többé-kevésbé éghető anyag: csak kezeletlen fa és papírhulladék égethető el kazánban (és egyébként szabadtéren is). Nem lenne szabad festett, lakkozott fával, furnérlemezzel vagy bútorlappal sem fűteni, nemhogy műanyagokkal, fáradt olajjal, egyéb hulladékkal. Erről 2010. óta jogszabály is rendelkezik.

A légszennyezettségi adatok egyrészt arra utalnak, hogy nem mindenki tartja be maradéktalanul a jogszabályt, másrészt azt is jelzik: nagy jelentősége lenne a hazai kazán-állomány megújításának. Az Immergas becslései szerint Magyarországon jelenleg 800 ezer - 1 millió közé tehető azoknak a kazánoknak a száma, amelyeket több mint 20 éve üzemeltek be. Ezek az elavult berendezések alacsony hatékonysággal, a környezetre nagyobb terhelést jelentve működnek. Emellett 2008 és 2012 között az iparági adatok szerint 40 százalékkal zuhant be a gázkazánok forgalma; sokan spórolási szándékkal vegyes tüzelésű kazánt üzemeltek be a környezetbarátabb, földgázzal működő berendezések helyett.

Technikai megoldás pedig természetesen lenne arra, hogy a környezetet is kevésbé terheljük és saját egészségünket is jobban kíméljük. A korszerű, kondenzációs kazánok rendkívül magas hatékonysággal működnek, így kevesebb gáz felhasználásával tudják biztosítani a komfortos hőérzetet és kevesebb káros anyagot bocsátanak ki a légkörbe. Nem véletlen, hogy 2015 szeptembere óta érvényben van egy uniós rendelet, amely az engedélyezhető kazánok műszaki követelményeit úgy határozza meg, hogy a lakosság számára gyakorlatilag csak a kondenzációs technológiával működőek érhetők el.

A károsanyag-kibocsátás, a környezetterhelés egyébként akár nulla is lehet: ahogy a fűtési megoldásokat bemutató cikkünkben is írtuk, a hőszivattyús rendszerek a talaj, a talajvíz, illetve a levegő energiáját hasznosítva működnek. Ha a hőszivattyúk működtetéséhez szükséges energiát napelemek segítségével állítjuk elő, úgy károsanyagkibocsátás nélkül, ráadásul akár nulla költséggel biztosíthatjuk a fűtést.

A fűtési rendszerek korszerűsítése természetesen költséges beruházást jelent a családoknak - erre azonban mégis fel kell és érdemes készülnie minden háztartásnak (a háttérről ebben a cikkben írtunk). Ezzel együtt társadalmi érdek az is, hogy ebben támogatást kapjanak a családok - bízunk benne, hogy a meglévők mellett további pályázatokkal, támogatásokkal segítik majd a lakosságot, ami a levegőminőség általános javításán keresztül nem csak a közvetlenül támogatásban részesülő családoknak, hanem mindenkinek komoly előrelépést jelenthetne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Hogyan írjunk sikeres pályázatot?
Márkázott tartalom | 2022. június 29. 16:28
Bemutatjuk, mi mindenre kell feltétlenül odafigyelnie. Ha még soha nem írt ki pályázatot, akkor az eljárást meglehetősen ijesztőnek találhatja. Íme, néhány hatékony tipp a sikeres pályázati anyag megírásához!
Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG