Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Pár éve nagyon megviselte a Tescót a két német diszkontlánc megjelenése hazájában, Nagy-Britanniában, de most felocsúdott és felvette a kesztyűt. Diszkontáruház láncot nyit, alákínál a riválisoknak, beveti a jó öreg nacionalizmust és patriotizmust is, és nem mellesleg szellemes nevet ad az üzletláncnak.

Itthon évekkel ezelőtt divat lett, hogy ráírják mindenféle élelmiszerre, hogy magyar termék, esetleg piros-fehér-zöldre színezik a csomagolást, és még ragozzák is a kérdést, ahogy lehet. Hogy mennyire hatékony a módszer, az kérdés, a patrióták szívét biztos megmelengeti, ha ilyen terméket vesznek. Nálunk, egy kis országban, ahol ráadásul az előző rendszerben a nyugati importáru volt a menő, nehéz csak erre építeni a marketinget, ugyanakkor a briteknél, ahol most a Brexit amúgy is felfűtötte az érzelmeket, nagyobb piacot hozhat.

Brit és olcsó

Mindenesetre most ezzel próbálkozik a Tesco, mégpedig egy új üzletláncban, melyből most nyílt meg az első. A lényeg, hogy brit zászlócskákkal teletűzdelt, Made in Britain feliratú termékekkel árasztják el a boltot, ami külön hatékony lehet abból a szempontból, hogy a két nagy ellenfél német, és ez mégiscsak mást jelent a szigetországban, mint nálunk. Persze a fő meggyőző erő a nem termesztés és a gyártás helye, hanem az ár: határozottan alákínálnak az Aldinak és a Lidlnek, ami már igen hatékony érv a vásárlók átcsábítására.

Union Jack Cohen

Az üzletlánc elnevezése szellemes: Jack's, egyrészt a Tesco alapítója, Jack Cohen neve után, másrészt a brit lobogó népszerű neve, a Union Jack alapján. Az első bolt egy Londontól 130 km-re lévő kisvárosban nyílt, azzal a határozott céllal, hogy ők legyenek a legolcsóbbak a városban. Nem árulnak mindent, amit a Tesco hagyományos üzleteiben, hisz nem akarnak saját maguk konkurensei lenni, de nem is nagyok az üzletek (az Aldi és a Lidl legtöbb üzlete is kisebb mint a Tescóé, ahogy itthon is).

Újítás

Az első évben 10-15 üzlet megnyitását tervezik, de nem kapcsolódik hozzá online vásárlás: az marad a Tesco márkanév alatt, és amúgy sem akarnak abban a szegmensben erőlködni, ahol az Amazon tarol. Egy érdekességet is bevezetnek az üzletben: egy erre rendszeresített applikációval a vásárlók az üzletben szkennelhetik a terméket, leolvasva annak adatait és árát, ráadásul az így összegyűjtött listát csak ellenőrzi a pénztáros és összeveti az áruval, így a fizetés is gyorsabb.

Kijutott a válságból

A Tesco sok évig vidáman működött Angliában, de a két német diszkontlánc megjelenése nehéz helyzetbe hozta. A cégnek válságmenedzselést kellett alkalmaznia, egyes üzleteket bezárni, másokat átalakítani, és az egész céget karcsúsítani, hatékonyabbá tenni. A piaci konszolidáció részeként megvette a Booker nagykereskedelmi céget, így a hatékonyság növelésével árat tudott csökkenteni. Mindennek meg is lett az eredménye: a cég immár sorban a tizedik növekvő árbevételű negyedévről számolt be júniusban.

Eközben a két német láncnak sem ment rosszul: az Aldi 7-ről 7,6 százalékra növelte részesedését egy év alatt a piacon, a Lidl 5-ről 5,3-ra, miközben a korábban a piacot uraló Tesco részesedése 27,9-ről 27,4-re csökkent. A Jack felfuttatásához időre lesz szükség, ezért úgy gondolják, hogy rövid időn belül még nem lesz hatása a Tesco piaci részesedésében, de utána egyre inkább alkalmas lehet arra, hogy megállítsa a német láncok előretörését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló A nyugdíj előtakarékosságokról őszintén
Márkázott tartalom | 2021. április 1. 14:00
A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.
Vásárló Nem veszélyezteti a járvány a húsvét egyik legfőbb szereplőjét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 17:33
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi – közölte a Magyar Tojásszövetség.
Vásárló Három napra bezárnak a boltok - előtte tömeg lehet az áruházakban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 15:34
Ne mindenki az utolsó pillanatra hagyja a húsvéti nagybevásárlást!
Vásárló Eldőlt: egyetlen külföldi nézőt sem engednek be az olimpiára
MTI | 2021. március 20. 14:51
Az egyetlen értelmes döntést hozták meg a szervezők a 2021-ben (talán) megrendezésre kerülő 2020-as olimpiával kapcsolatban.
hírlevél
depositphotos