5p

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

A világon rohamosan nő az élelmiszerigény, a friss hús tenyésztése azonban rengeteg költséggel jár, ráadásul környezetkárosító is. A kutatók élelmiszeripari forradalomról beszélnek, egy új eljárással ugyanis petri csészében képesek állatok sejteiből húst tenyészteni. A technológia még gyerekcipőben jár, a nagyfokú együttműködésnek köszönhetően azonban már pár év múlva a mi asztalunkra is kerülhet "tiszta hús".

Új korba lépett az élelmiszeripar, a technológia fejlődése ugyanis forradalmasíthatja a húsipart. A kutatók most egy olyan módszert alkottak, amivel képesek laborban tenyészteni különböző állatok hússzövetét. A tiszta húsnak (clean meat) nevezett élelmiszer lényegében egy mesterségesen előállított termék, amit a kutatók a laborban tenyésztenek ki különböző állatok szövetmintáit felhasználva.

A módszer komoly változást hozna az élelmiszeriparban, hiszen így nem kellene farmokon állatokat tenyészteni, majd levágni őket - ez pedig nem csak környezetkímélő, de állatbarát megoldás lenne a jelenlegi piaci formátummal szemben. A különböző takarmányállatok túlszaporítása rengeteg üvegházhatást előidéző gázért felelős, ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető lenne ez a jelenség. A módszer továbbá az állatok élelmezéséhez szükséges földterületeket is megvédené, nem beszélve a takarmány termesztéséhez szükséges vízhasználatról.

Folyamatosan nő a világ élelmiszerigénye

A tiszta húst nem élő állatokból, hanem a belőlük kinyert szövetmintából tenyésztik ki. A kész termék 100 százalékig igazi hússzövet, ám a hagyományos hússal ellentétben ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak fertőző betegségeket és jóval kevesebb nyersanyagot igényelnek, ami hosszú távon olcsóbbá is teheti a piaci árát – ehhez azonban komoly ágazati összefogás szükséges. A vezető szakértők szerint kellő támogatással és fejlesztésekkel akár már pár éven belül ilyen húsok kerülhetnek az asztalunkra, az olcsó hústermékek pedig a fejlődő országok élelmiszerigényét is csillapíthatják – olvasható a cleanmeat. org oldalán.

Egy ilyen módszer különösen fontos lehet, amikor a népesség kiugró növekedése kiugró élelmiszerigényt hoz maga után. A költségkímélő és zöld megoldások terén pedig élen járhat egy ilyen megoldás, igaz, széleskörű elterjesztéséhez nagyfokú együttműködés kell, továbbá az átlagfogyasztó számára is szimpatikussá kellene tenni a laborban tenyésztett hús gondolatát.

Egyelőre még a termék neve is kérdéses, a leginkább használt kifejezések a tenyésztett hús, tenyésztett szövet, mesterséges, vagy in vitro hús, hamis hús, hús 2.0, stb. A leginkább közkedvelt azonban a tiszta hús kifejezés lett a tudományos világban. Egyrészt ez utal a hús fertőzöttség-mentességére, valamint a gyártásával járó alacsony ökológiai lábnyomra, másrészt a kifejezés kevésbé elrettentő a laikusok számára, így pedig könnyebben elterjeszthető az átlagfogyasztók felé is.

Miért jó választás?

A hús hagyományos, mezőgazdasági előállítása károsítja a környezetet, egészségtelen azt emberek és az állatok számára is: az ENSZ kutatói szerint az állatok élelmiszercélú tenyésztése az egyik vezető jelensége a környezetszennyezésnek, mivel felelős a globális felmelegedésért, a termőföldek kihasználásáért, károsítja a vizet és a levegőt, valamint rombolja az ökoszisztéma diverzitását.

A hús árát nagyban meghatározza az állatok takarmányának létrehozásához szükséges nyersanyag- és munkaköltsége. Jelenleg a csirkehús előállítása a leginkább költségkímélő megoldás, a számítások szerint azonban a tiszta hús csupán harmadakkora költséggel állítható elő, így a fejlődő országok számára is elérhetőbbé válik az ilyen jellegű élelmiszerek fogyasztása.

A jelenlegi állattenyésztés ezen felül több tíz milliárd érző, gondolkodó állatot kényszerít arra, hogy embertelen körülmények között töltsék el napjaikat – a tiszta hús előállításához ezzel szemben ugyanakkor nem kell feláldozni élő állatokat, hiszen elég egy szövetminta is a gyártáshoz.

Az Egyesült Államokban gyártott antibiotikumok 80 százaléka állatok számára készül, ez azonban megerősítheti a mostani baktériumok ellenálló képességét, ezzel olyan szuperbaktériumok jönnek létre, amelyeket már a hagyományos antibiotikumok el sem tudnak pusztítani – ezzel pedig mindig fennáll a lehetősége, hogy véletlenül egy hatalmas pusztításra képes kórokozó támadja meg az állatokat, vagy az őket fogyasztó embereket.

Seeker

"Clean meat" is coming and it supposedly tastes even better than the real thing. Could this mean the end of slaughterhouses? Join JUST, the company behind this new meat, on August 23rd at the...

Hogyan csinálják?

Az eljárás során szövetmintát vesznek az állatból, utána a kutatók ezekből kiválasztják a legéletképesebb sejteket. A legjobb genetikájú mintákat utána laborkörülmények között tenyésztik, de a genetikai állományt nem módosítják. A sejteket ezután egy növényi alapú keverékkel táplálják, a végeredmény pedig leginkább egy darált húshoz hasonló massza lesz. A legjobb minőségű mintákat ezután egy sejtbankban őrzik újbóli felhasználásra. Az eljárás során nemcsak húst hanem vér, zsír és kötőszövetet is tudnak tenyészteni, a végeredmény így állagában és ízében is hasonlít majd az eredeti húséra.

Ilyen technológiával jelenleg több cég is foglalkozik, a tervek szerint már pár év múlva az asztalunkon láthatjuk viszont a laborban tenyésztett finomságokat, ez azonban még sok kutatómunkát igényel, nem beszélve a társadalmi elfogadtatásról, illetve a húsipar szereplőinek ellenhangjairól. Az azonban biztos, hogy az egyre növekvő globális igény a hústermékekre csak ideig-óráig tartható fent a mostani módszerekkel, az új technikák pedig nem csak a kínálatot bővítenék, de egy zöldebb jövő gondolatával is kecsegtetnek.

Forrás: Seeker, cleanmeat.org, The Atlantic

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem lehet felhőtlen a magyar autósok hétvégéje
Privátbankár.hu | 2025. február 21. 11:58
Jutott a munkahét végére egy kellemetlen hír is. 
Vásárló Itt a BPA-szigor: át kell öltöztetni a termékeket
Buksza blog | 2025. február 18. 12:11
Nyugdíjba küldik az egészségkárosító  csomagolásokat.
Vásárló Jó hírt kaptak a plázázók: megmenekülhetnek a bevásárlóközpontok
Buksza blog | 2025. február 18. 08:08
A bevásárlóközpontok az 1970-es években jöttek divatba az Egyesült Államokban, ám jó pár akadt köztük, amely csődbe ment a gyenge fogalom miatt. Erre rátett egy lapáttal az e-kereskedelem terjedése.
Vásárló Ideje megszokni, hogy a tej jusson eszünkbe a Coca-Coláról
Buksza blog | 2025. február 18. 07:44
Az egészséges étkezés híveinek kedvenc célpontjai a kólagyártók, ami meglátszik értékesítési számaikon. A Coca-Cola fordult egyet, hogy befogja a friss szelet a vitorlájába, és ez bejött a cégnek.
Vásárló KMÉ-védjeggyel elismert minőség a MIRELITE MIRSA Zrt.-nél
PR | 2025. február 17. 14:46
A KMÉ-védjeggyel elismert MIRELITE MIRSA Zrt. gyorsfagyasztott zöldségei nemcsak a hazai boltokban, hanem külföldön is magas minőséget garantálnak.
Vásárló Húsz év együttműködés sikere az elismert minőség
PR | 2025. február 17. 10:11
Az Auchan és az Izsáki Házitészta Kft. több mint 20 éve működik együtt, és most közös sikerük a KMÉ-védjegyes nyolctojásos cérnametélt.
Vásárló Hogyan lehet spórolni a bútorszállítás során?
Márkázott tartalom | 2025. február 16. 11:21
A költöztetés egyik legnehezebb és legfontosabb része a bútorszállítás, amely külső segítség nélkül idő- és energiaigényes feladat lenne. Egy megbízható költöztetőcég igénybevételével azonban jelentősen csökkenthetők a kiadások, miközben azt is biztosítani tudjuk, hogy a bútorok épségben érkezzenek meg az új helyre.
Vásárló Minden, amit a darázsanyagok sokoldalúságáról tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2025. február 13. 12:39
Lehet, hogy Te is találkoztál már azokkal a különleges anyagokkal, melyeket gofri vagy darázsfészek mintájú jelzőkkel illetnek. Ezek az anyagok nemcsak vizuálisan érdekesek, de számos praktikus tulajdonsággal is bírnak. A darázsanyag különösen népszerű választás lehet konyharuhák, szaunatörölközők és köntösök készítéséhez. Na de miért is rajonganak érte annyian?  
Vásárló Előkerült a palackprobléma, megszólalt a Coca-Cola
Buksza blog | 2025. február 13. 12:15
Az amerikai piacra exportált alumínium elnöki rendeletben megemelt vámja miatt az italgyártók növelhetik PET-palackban kínált termékeik mennyiségét a könnyen újrahasznosítható alumíniumdoboz rovására.
Vásárló A csípőízületi problémák komoly pénzügyi hatással lehetnek a családi költségvetésre
Márkázott tartalom | 2025. február 13. 11:38
A csípőfájdalom komoly akadályt jelenthet a mindennapi életben, mivel megnehezítheti az olyan alapvető tevékenységeket, mint a járás, a lépcsőzés vagy akár az ülés. Ez az állapot különösen problémás lehet a munkavégzés során, hiszen a folyamatos fájdalom csökkenti a teljesítményt, és akár táppénzre is kényszeríthet bennünket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG