5p

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világon rohamosan nő az élelmiszerigény, a friss hús tenyésztése azonban rengeteg költséggel jár, ráadásul környezetkárosító is. A kutatók élelmiszeripari forradalomról beszélnek, egy új eljárással ugyanis petri csészében képesek állatok sejteiből húst tenyészteni. A technológia még gyerekcipőben jár, a nagyfokú együttműködésnek köszönhetően azonban már pár év múlva a mi asztalunkra is kerülhet "tiszta hús".

Új korba lépett az élelmiszeripar, a technológia fejlődése ugyanis forradalmasíthatja a húsipart. A kutatók most egy olyan módszert alkottak, amivel képesek laborban tenyészteni különböző állatok hússzövetét. A tiszta húsnak (clean meat) nevezett élelmiszer lényegében egy mesterségesen előállított termék, amit a kutatók a laborban tenyésztenek ki különböző állatok szövetmintáit felhasználva.

A módszer komoly változást hozna az élelmiszeriparban, hiszen így nem kellene farmokon állatokat tenyészteni, majd levágni őket - ez pedig nem csak környezetkímélő, de állatbarát megoldás lenne a jelenlegi piaci formátummal szemben. A különböző takarmányállatok túlszaporítása rengeteg üvegházhatást előidéző gázért felelős, ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető lenne ez a jelenség. A módszer továbbá az állatok élelmezéséhez szükséges földterületeket is megvédené, nem beszélve a takarmány termesztéséhez szükséges vízhasználatról.

Folyamatosan nő a világ élelmiszerigénye

A tiszta húst nem élő állatokból, hanem a belőlük kinyert szövetmintából tenyésztik ki. A kész termék 100 százalékig igazi hússzövet, ám a hagyományos hússal ellentétben ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak fertőző betegségeket és jóval kevesebb nyersanyagot igényelnek, ami hosszú távon olcsóbbá is teheti a piaci árát – ehhez azonban komoly ágazati összefogás szükséges. A vezető szakértők szerint kellő támogatással és fejlesztésekkel akár már pár éven belül ilyen húsok kerülhetnek az asztalunkra, az olcsó hústermékek pedig a fejlődő országok élelmiszerigényét is csillapíthatják – olvasható a cleanmeat. org oldalán.

Egy ilyen módszer különösen fontos lehet, amikor a népesség kiugró növekedése kiugró élelmiszerigényt hoz maga után. A költségkímélő és zöld megoldások terén pedig élen járhat egy ilyen megoldás, igaz, széleskörű elterjesztéséhez nagyfokú együttműködés kell, továbbá az átlagfogyasztó számára is szimpatikussá kellene tenni a laborban tenyésztett hús gondolatát.

Egyelőre még a termék neve is kérdéses, a leginkább használt kifejezések a tenyésztett hús, tenyésztett szövet, mesterséges, vagy in vitro hús, hamis hús, hús 2.0, stb. A leginkább közkedvelt azonban a tiszta hús kifejezés lett a tudományos világban. Egyrészt ez utal a hús fertőzöttség-mentességére, valamint a gyártásával járó alacsony ökológiai lábnyomra, másrészt a kifejezés kevésbé elrettentő a laikusok számára, így pedig könnyebben elterjeszthető az átlagfogyasztók felé is.

Miért jó választás?

A hús hagyományos, mezőgazdasági előállítása károsítja a környezetet, egészségtelen azt emberek és az állatok számára is: az ENSZ kutatói szerint az állatok élelmiszercélú tenyésztése az egyik vezető jelensége a környezetszennyezésnek, mivel felelős a globális felmelegedésért, a termőföldek kihasználásáért, károsítja a vizet és a levegőt, valamint rombolja az ökoszisztéma diverzitását.

A hús árát nagyban meghatározza az állatok takarmányának létrehozásához szükséges nyersanyag- és munkaköltsége. Jelenleg a csirkehús előállítása a leginkább költségkímélő megoldás, a számítások szerint azonban a tiszta hús csupán harmadakkora költséggel állítható elő, így a fejlődő országok számára is elérhetőbbé válik az ilyen jellegű élelmiszerek fogyasztása.

A jelenlegi állattenyésztés ezen felül több tíz milliárd érző, gondolkodó állatot kényszerít arra, hogy embertelen körülmények között töltsék el napjaikat – a tiszta hús előállításához ezzel szemben ugyanakkor nem kell feláldozni élő állatokat, hiszen elég egy szövetminta is a gyártáshoz.

Az Egyesült Államokban gyártott antibiotikumok 80 százaléka állatok számára készül, ez azonban megerősítheti a mostani baktériumok ellenálló képességét, ezzel olyan szuperbaktériumok jönnek létre, amelyeket már a hagyományos antibiotikumok el sem tudnak pusztítani – ezzel pedig mindig fennáll a lehetősége, hogy véletlenül egy hatalmas pusztításra képes kórokozó támadja meg az állatokat, vagy az őket fogyasztó embereket.

Seeker

"Clean meat" is coming and it supposedly tastes even better than the real thing. Could this mean the end of slaughterhouses? Join JUST, the company behind this new meat, on August 23rd at the...

Hogyan csinálják?

Az eljárás során szövetmintát vesznek az állatból, utána a kutatók ezekből kiválasztják a legéletképesebb sejteket. A legjobb genetikájú mintákat utána laborkörülmények között tenyésztik, de a genetikai állományt nem módosítják. A sejteket ezután egy növényi alapú keverékkel táplálják, a végeredmény pedig leginkább egy darált húshoz hasonló massza lesz. A legjobb minőségű mintákat ezután egy sejtbankban őrzik újbóli felhasználásra. Az eljárás során nemcsak húst hanem vér, zsír és kötőszövetet is tudnak tenyészteni, a végeredmény így állagában és ízében is hasonlít majd az eredeti húséra.

Ilyen technológiával jelenleg több cég is foglalkozik, a tervek szerint már pár év múlva az asztalunkon láthatjuk viszont a laborban tenyésztett finomságokat, ez azonban még sok kutatómunkát igényel, nem beszélve a társadalmi elfogadtatásról, illetve a húsipar szereplőinek ellenhangjairól. Az azonban biztos, hogy az egyre növekvő globális igény a hústermékekre csak ideig-óráig tartható fent a mostani módszerekkel, az új technikák pedig nem csak a kínálatot bővítenék, de egy zöldebb jövő gondolatával is kecsegtetnek.

Forrás: Seeker, cleanmeat.org, The Atlantic

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Összezavarta a lengyeleket a kenyércsoda
Privátbankár.hu | 2025. január 20. 08:33
Gratuláltak a lengyelek annak a péknek, aki azt az interneten megjelent fotó tanúsága szerint hatalmas lovat készített kenyérből. Később kiderült, hogy lóvá tették a jó kenyér szerelmeseit.
Vásárló A Lidl megfejeli az óránként 5100 forintos minimálbért a hazai pályán
Privátbankár.hu | 2025. január 18. 10:01
A Lidl és a Kaufland tulajdonosa, a Schwarz Group úgy kalkulál, hogy hosszabb távon akkor van esélye a piaci sikerre, ha megtartja a legjobb szakembereket. Ennek szellemében emelik a béreket.
Vásárló Fájdalmas pillanatok várnak a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2025. január 15. 14:41
Jön a drágulás a benzinkutakon. 
Vásárló Kiváló Minőségű Élelmiszerek az ALDI polcain
PR | 2025. január 15. 11:52
Az ALDI egyre több, olyan magas minőségű termékkel várja a vásárlókat, amely elnyerte a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet!
Vásárló Magyarországon bevált recepttel hódít külföldön a Lidl
Privátbankár.hu | 2025. január 13. 12:58
A Lidl Parkside névre keresztelt magyarországi outlet áruháza, amely Biatorbágyon található. Most a prágaiak is kaptak egyet. 
Vásárló PMS kezelése: a viszcerális terápia alkalmazása a menstruációs görcsök enyhítésére
Márkázott tartalom | 2025. január 13. 10:43
A premenstruációs szindróma sok nő életét megnehezíti, melynek tünetei rendkívül változatosak, mind fizikai, mind érzelmi szinten jelentkezhetnek. Az érintettek tapasztalhatnak ingerlékenységet, hangulatingadozást, feszültséget vagy akár depresszióra emlékeztető tüneteket. 
Vásárló Nagyon rosszul indul az év: olyasmi közeleg a magyar boltokban, amit soha nem akartunk látni
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. január 13. 05:47
Ismét hajszálra van a két számjegyűtől az élelmiszerárak emelkedése a legfrissebb Privátbankár Árkosár-felmérés szerint. Januárban újabb történelmi csúcs született. Ha ebben a tempóban folytatódna a drágulás, akár már 2 hónapon belül is elérheti a 40 ezer forintot a családi élelmiszer-nagybevásárlás ára. 
Vásárló Ezekbe fektess, ha az online jelenléted szeretnéd erősíteni!
Márkázott tartalom | 2025. január 12. 10:11
  Az online jelenlét egyre fontosabb szerepet játszik a vállalkozások sikerében, legyen szó egyéni vállalkozásról vagy multinacionális cégről. A digitalizáció térnyerésével már nem elég egy egyszerű weboldal vagy közösségi média profil. Ahhoz, hogy kitűnj a tömegből, és valódi eredményeket érj el, célzott stratégiára és befektetésekre van szükség. De melyek azok a területek, amelyekre mindenképp érdemes koncentrálni?
Vásárló Hitelprogramok, amelyek komoly segítséget jelenthetnek a cégek számára
Márkázott tartalom | 2025. január 11. 12:07
Modern világunkban különféle megoldások támogatják a cégek működését. Ilyen az az integrált szoftverrendszer is, az úgynevezett ERP, amely segítségével a vezetőség azonnal lehívhat fontos információkat.
Vásárló Hogyan rendezzünk be egy élelmiszerboltot?
Márkázott tartalom | 2025. január 8. 11:04
Természetesen egy új vállalkozás indítása tele van izgalmakkal és kihívásokkal. Ahhoz, hogy minél nagyobb hatékonysággal induljon már az első időszak, alapos tervezésre van szükség. Az élelmiszeripari boltok berendezése nagymértékben hozzájárul az üzlet sikeréhez. Ebben pedig a polcok jelentik a legnagyobb segítséget.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG