1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután a Google Reader nevű hírolvasó szolgáltatás július 1-től megszűnik, világszerte több millió felhasználója keresi a lehetséges utódját. A legesélyesebb jelölt a Feedly, amely szép is, okos is, ráadásul egyelőre szépen együttműködik elődjével, de még van jó pár kérdőjel körülötte.

Korábban írtuk, milyen jó is az, ha nem kell ezer web-oldalt felkeresni kedvenc olvasmányaink megtalálásához, hanem egy helyen házhoz jön minden az RSS-olvasók segítségével. Ami rengeteg más előnnyel is jár, például rövid verzióban áttekinthetők a cikkek, mielőtt belemélyednénk feleslegesen, de azt is nyilvántartják, melyiket olvastuk már, melyiket nem. Ráadásul ezzel a módszerrel rendszerint az oldalakon levő reklámokból is kevesebbet kapunk, mint egyébként. (Erről korábban itt írtunk>>>.)

Öngól? Milliók?

Ám azóta sok minden történt, több millió felhasználót lepett meg világszerte a Google márciusi bejelentése a Google Reader nevű alkalmazás július 1-től való megszüntetéséről, amely pedig nagyon kellemes és hasznos módja a hírek olvasásának. A Google ugyan ezzel valószínűleg öngólt lőtt, mert azóta a hasonló konkurens alkalmazások tábora sajtóhírek szerint több millió fővel is nőhetett. De ez az átlagfelhasználót kevéssé vigasztalja, neki nyilván a jól bevált és megszokott programja kéne.

Melyik a legjobb Google Reader-alternatíva? (lezárt szavazás)

The Old Reader  17.47%  (1316 szavazat)

NewsBlur  6.6%  (497 szavazat)

Feedly  64.61%  (4867 szavazat)

Netvibes  5.32%  (401 szavazat)

Pulse  6%  (452 szavazat)

Összes szavazat: 7533

(Forrás: Lifehacker.com, angol nyelvű link)

Számos cikk jelent meg azóta a világban a lehetséges utódokról, alternatívákról, amelyeknek se szeri, se száma. (Ezen és ezen az oldalon például a felhasználók szavaztak.) Úgy tűnik, hogy a befutó a Feedly lesz, amely talán legközelebb áll a Google termékéhez, és – egyelőre? – teljesen ingyenes. Annyira közel áll hozzá, hogy még teljesen leválaszthatatlan róla.

Szimbiózis egy kis gondolatolvasással

A Feedly ugyanis a Google Readerrel – egyelőre – szimbiózisban létezik, annak adatbázisát használja, így ha a Google-fiókunkat használjuk, annak segítségével két kattintással bent lehetünk a Feddly rendszerében. Ami pedig nemcsak tud mindent, amit a Google terméke, de még többet is annál. Többféle megjelenítési, beállítási módot ismer, szebb a megjelenése, jobban igyekszik kitalálni a felhasználó gondolatait (képünkön).

A Feedly készítői úgy látszik, ismerik az emberi természet azon rossz szokását, hogy minden vackot begyűjt, hátha majd jó lesz valamire, azután csak kis részét használja. Ezen gondolat jegyében a „magazin” nézőmódban és a „ma” (today) menüpont alatt úgy igyekeznek összeállítani a híreket, hogy a legolvasottabbak, leginkább „lájkoltak” kerüljenek előre. (Bár ez sem teljesen új, hasonlít  a Google Reader kezdőlapjához - /utolsó képünkön/.)

Miből élnek ezek?

Nagyítsunk, nagyi

Egy apró hibalehetőség a Feedly-kezdőknél, hogy a böngészőnk beállításától függően – például ha alapesetben fel van nagyítva a megjelenő szöveg – lehet, hogy nem jelenik meg a bal oldali menü. Ekkor egyszerűen kicsinyíteni kell az oldalt a böngészőben (ezt a funkciót a Chrome-ban a jobb felső sarokban látható csíkos ikon alatti menüben találjuk, a Firefox-ban a Nézet menüpontban, vagy használjuk a „Ctrl” plusz „-” billentyűkombinációt). Máskor viszont nagyon sokat dob az olvashatóságon, ha nagyítunk... Érdemes kísérletezni.

A Feedlyvel kapcsolatban azonban több hiányosságra is érdemes felhívni a figyelmet. Először is nem tud magyarul, csak hat nagy világnyelven. Azután nem tudni, miből élnek a készítői, másképp megfogalmazva „egyelőre nincs üzleti modellje”. Valószínűleg később lesz egy ingyenes és egy fizetős verziója, hogy melyikben mi lesz, arról viszont semmit sem tudni. Ha jól csinálják, akkor nem vesznek el semmit az addig ingyenes funkciókból, inkább hozzáadnak újakat a fizetősben, de mindez még kiszámíthatatlan.

Egy másik hiányossága – jelenleg még erőssége – éppen az, hogy egyelőre nem tud a Google Readertől elszakadni. Ebből kifolyólag nem tudni, hogy a Google Reader halála után zökkenőmentes lesz-e az átállás. Ehhez kapcsolódóan pedig különösen kellemetlen, hogy egyelőre nincs olyan funkciója, amellyel az összegyűjtögetett hírcsatornáink listáját exportálni lehetne, hogy átvigyük máshová, mint a Google-nél. De júliusig vélhetően még ezt is megoldják, mindenesetre június végén feltétlen érdemes a Readerből egy komoly exportálást és adatmentést csinálni.

S a többi?

Ami a további hasonló alkalmazásokat illeti, a listájuk nagyon hosszú, mindenesetre a közvélemény-kutatások szerint komoly tábora van még a Newsblur-nak, amely szintén sok újítást, megjelenítési formát tartalmaz és nagyon praktikusnak látszik. Hátránya, hogy az ingyenes verzió csak 64 hírcsatornát képes kezelni, ahogy korlátokba ütköztünk a Pulse nevű olvasónál is. (Tény viszont, hogy extrém sok - 1346 - hírcsatornával próbáltunk tesztelni mindent, más felhasználóknak ugyanakkor hasznos lehet.) Sokan dicsérik viszont a The Old Reader nevű olvasót, mert állítólag egyszerű, ingyenes és gyors.

Egy másik hasonló alkalmazás, amelyet érdemes lehet kipróbálni, a Netvibes nevezetű. Bár csak kétféle nézőpont között válthatunk, szintén tetszetős és praktikus felület jellemzi, és jól használható, hogy a hírcsoportok felül fülek (kartotékok) formájában láthatók. A hírcsatornákon kívül pedig egyéb hasznos kütyüket – óra, linkek, időjárás, számológép stb. – is beletehetünk, mint egy íróasztalra, sőt még e-mailjeinket is integrálhatjuk. Hátránya, hogy mobil készülékekre szánt vagy optimalizált verziója nincsen, ellentétben például a Feedly-vel.

Vissza a jövőbe?

Általános hiányossága minden általunk ismert RSS-szolgáltatásnak, legalábbis a web-alapúaknak és ingyeneseknek, hogy sokszor eléggé lassúak. Az egyes web-oldalon megjelenő hírek van, hogy pár perc alatt elérkeznek hozzánk, van, hogy pár órát is csúsznak, de – valószínűleg a nagyon ritkán látogatott weboldalaknál – olyan is, hogy napokat. (Lehet, hogy egyes szerverek ráérő idejükben foglalkoznak az RSS kiszolgálásával, vagy olvasottság, sürgősség szerint rangsorolják, mit mikor továbbítanak.)

 

Sajátos eset, amikor néha eldátumozott, vagy előre dátumozott hírek is előfordulnak. Ezt a kategóriát a Netvibes programozója viccesen jelöli: „Doki, csak nem azt akarod mondani, hogy feltaláltad az időgépet?” (Doc are you telling me you built a time machine? – részlet a "Vissza a jövőbe" című filmből.)

 

(Mindez a bárhonnét elérhető, internetes, "felhő"-alkalmazásokra vonatkozik, ezen kívül lézeznek a számítógépre letölthető programokon alapuló "asztali" RSS-olvasók is.)

Hasonló cikkeink voltak:

Így pakoljuk fel az agyunkat az internetre
Így állítsd fel saját hírügynökségedet
Ne szúrj ki magaddal, tanulj angolul!
8+3 tipp a fenyegető e-mail-áradat megfékezésére – Gépezd magad 4.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG