<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt negyedévben a Huawei megelőzte az Apple-t az eladott okostelefonok számában, ezzel 7 év után először nem a Samsung-Apple páros uralja a piacot. Profitban persze az Apple továbbra is verhetetlen: drágán adja termékeit, de stabil a vevőköre. A kínai gyártók viszont előretörnek.

Az okostelefon, mint találmány mindössze 11 éves múltra tekint vissza: akkor sikerült az Apple-nek az első jól működő sorozatot előállítani. Az első 2-3 évben többen is próbálkoztak a gyártással, de akkor még csak évi 100-200 millió darab fogyott. 2010-től aztán növekedni kezdett az eladott mennyiség: 2011-ben 500 millió darab lett, 2013-ben már egymilliárd, tavalyelőtt másfél milliárd, de ezen a szinten már lelassult a növekedés, telítődött a piac.

Trónkövetelő

Az Apple végig megtartotta vezető szerepét, melyhez 7 éve csatlakozott a Samsung, sőt, eladott darabszámra a legnagyobb gyártó lett. Most azonban hét év után új trónkövetelő akadt a kínai Huawei személyében, amely a második negyedévben 54,2 millió darabos eladással, ami egy év alatt 41 százalékos növekedés, megelőzte az Apple-t, és átvette a második helyet.

Így most készülék darabszám alapján a Samsung a piac 21 százalékát uralja, a Huawei 16 százalékkal a második, az Apple pedig 12 százalékot hasít ki belőle, vagyis hárman lényegében a piac felét tartják kezükben. A negyedik és az ötödik helyen ugyancsak két kínai versenyző, a Xiaomi és az Oppo tartózkodik. A kínai gyártók részesedése gyorsan növekszik, miután egyrészt a hazai piacukat egyre inkább ellátják, másrészt versenyképes áraikkal az exportpiacokon is előretörnek.

A konkrét eladási számok a következők a negyedévben: Samsung 80 millió, Huawei 54, Apple 41, Xiaomi 32, Oppo 29 millió darab. A Samsung esetében ez 8 milliós, azaz 10 százalékos visszaesést jelent egy év alatt, a Huawei esetében az említett méretes növekedést, az Apple esetében nincs érdemi eltérés, a Xiaomi 21-ről növelte 32 milliósra az eladásokat, az Oppo minimális mértékben, 28-ról 29-re.

Kínai nyertesek

A nyertesek tehát a Huawei és a Xiaomi voltak, a kínai gyártók előretörése logikus annyiban, hogy az emberiség fizetőképesebb része már telítődött okostelefonnal, részükről a kereslet már csak csere idején jelentkezik. Miután azonban az utóbbi 2-3 évben eladott telefonok jóval stabilabbak, hosszabb ideig működnek és többet tudnak, mint a korábbiak, így később is kell helyettük újat venni (kérdés, hogy ez a hatás az Apple esetében is fog-e jelentkezni, vagy a hűséges Apple-hívők fegyelmezetten megveszik maximum 2 év után az újabb típust, ahogy eddig).

A kínai gyártók számára így az a célközönség kerül előtérbe, akik eddig még vagy nem tudtak megfelelő telefont venni (Kínában még több 100 millió emberről van szó), vagy régebbi, már bőven cserére szoruló telefonokkal kínlódtak. Az olcsóbb telefont kereső közönséget Európában is megcélozták ezek a gyártók, a Huawei az utóbbi időben a magyar piacon is tarol.

A pénzgyár

Eredmény szempontjából viszont továbbra is verhetetlen az Apple: a többikhez képest jóval drágábban adja készülékeit, méretes profithányaddal. A cég éves szinten 50 milliárd dollár körüli nyereségét meg sem közelíti senki, nem csak a telefongyártók, de egyetlen más tőzsdén jegyzett cég sem. Joggal a világ legnagyobb tőzsdei cége, ezermilliárd dollárt súroló értékével.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Legfontosabb tudnivalók a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásáról
Márkázott tartalom | 2021. október 14. 08:53
Ez év június 3-án lépett hatályba a 2021. évi XLIII. törvény, melynek legfontosabb célja a társaságok tényleges tulajdonosának nyilvántartása.
Vásárló A képalapú keresés hatalmas trend
Márkázott tartalom | 2021. október 11. 16:26
Mit tegyünk, ha valamit keresünk az interneten, és csak egy kép vagy fotó áll a rendelkezésünkre? Az online óriáscégek és az e-kereskedelmi vállalatok az elmúlt néhány évben pontosan ezzel foglalkoztak. Hogy állnak jelenleg?
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Vásárló Időtálló ajándékok céges ügyfeleknek
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 09:37
Ajándékozni öröm. Így van ez akkor is, amikor nem a szeretteinket, hanem a cégünk ügyfeleit szeretnénk meglepni valamivel. Igen ám, de mivel? Nagy dilemma, hiszen olyan ajándék kellene, ami egyedi, maradandó, és emlékezteti majd ránk is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos