<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac&Profit oldalán jelent meg. 

Az elmúlt napok egyik legjelentősebb vállalati híre egyértelműen az volt, hogy amerikai ételkiszállítási óriás, a DoorDash megvásárolta a finn Wolt Enterprises OY-t részvénykibocsátásos konstrukcióban, ez a vállalat pedig a Wolt Magyarország anyacége.

A tranzakciós részvényárfolyam mintegy 7 milliárd euróra teszi a Wolt piaci tőkeértékét, azaz nagyjából a háromszorosára, mint amennyi a cég éves forgalma. Az akvizíció révén pedig 22 európai ország piaca nyílik a DoorDash előtt, amivel 700 millióra emelkedik működési területének lakosságszáma.

Rendelt ételt szállít házhoz egy Wolt-futár egy budapesti gyorsétteremből (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)Rendelt ételt szállít házhoz egy Wolt-futár egy budapesti gyorsétteremből (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Wolt egy finn startup, 2014-ben indult el Helsinkiben, amely 2018 májusában érkezett meg Magyarországra, azóta pedig már nemcsak Budapesten, hanem nagyobb vidéki városokban is jelen van, és saját futárpartnereivel dolgozik. A járványt a hazai Wolt is igen jól élte meg, hiszen 2019-hez képest csaknem megháromszorozta az értékesítésből származó árbevételét 1,04 milliárd forintról 3,33 milliárd forintra, bár az is igaz, hogy adózott eredménye 36 millió forintról 31 millióra csökkent.

NetPincérből Foodpanda 

A Wolt legnagyobb vetélytársa, a Foodpanda 1999 óta van jelen Magyarországon. Az eredetileg magyar alapítású cég mára már a németországi központú nemzetközi anyacég, a Delivery Hero hálózat tagja 2016 óta, és szeptember végéig NetPincér név alatt futott. A névváltás oka, hogy az ételkiszállító cég csatlakozott a Delivery Herohoz tartozó Foodpanda családhoz. A világjárvány éve kiemelkedő volt a cég számára, hiszen amellett, hogy 2020-ban több mint 2 ezer étterem és üzlet jelezte csatlakozási szándékát, a hazai leányvállalatnak sikerült megfordítania a negatív tendenciát.

A Foodpanda 6 ezer étteremmel és üzleti partnerrel, 4300 futárral rendelkezik, akik több mint 2 millió rendelőt tudnak kiszolgálni, ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a járvány évében igen szép, több mint 10 milliárd forintos árbevételt értek el, ez több mint 6 milliárd forintos növekedés a 2019-es üzleti évben elért 3,919 milliárd forinthoz képest. A Foodpanda számára abban is kiváló év volt a 2020-as, hogy sikerült megtörni egy 2018 óta tartó negatív sorozatot, hiszen a 856 millió, és 671 milliós mínusszal zárt évek után a járvány éve 362 milliós adózott eredményt hozott.

Bővült a kiszállítási piac a járvány időszaka alatt is

A piac második legfiatalabb szereplője, a Kifli.hu 2019 végén lépett a magyar piacra. A cég anyavállalata a cseh Rohlik Group (a rohlik magyarul kiflit jelent), tulajdonosa, Tomáš Čupr 2014-ben hozta létre a prágai székhelyű vállalatot. A Rohlik mára Csehország legnagyobb kereskedelmi vállalatává nőtte ki magát, külföldi terjeszkedésének első állomása Budapest volt.

A Kifli.hu-n Jászberényi úti raktárban több műszakban, összesen 400–500 főt foglalkoztat, és a főváros közigazgatási területén kívül több városba, valamint a Balaton és a Velencei-tó környékére is szállítanak ételet. A cég fő profilja az élelmiszer házhozszállítás, az oldalon nem csak élelmiszereket, hanem éttermi ételeket is lehet találni, miután cseh mintára tavasszal Magyarországon is elindult a Kifli Bisztró, amelynek alapkoncepciója az volt, hogy segítsenek a járvány miatt bezárulni kényszerült vendéglátóhelyeken. (A Kifli.hu történetével részletesen is foglalkoztunk a Piac&Profit Sikersztori rovatában.)

A Kifli.hu-t üzemeltető Kifli.hu Shop Kft. 2019-ben 1,24 milliárd forint értékesítésből származó árbevétellel zárta az évet, ugyanakkor az adózott eredmény egy több 850 millió forintos mínuszt mutatott. A cég 2020-as beszámolója nem elérhető a nemzeti cégbeszámoló adatbázisban.

Taxicégből ételkiszállító

A Magyarországon az eredetileg Taxify-ként megjelenő Bolt története egészen 2016-ig nyúlik vissza, a cég ekkor indította el taxiszolgáltatását mindössze 20 autóval – az üzleti évében először 6 milliós mínuszos adózott eredményt produkáló cég azóta rendesen kinőtte magát. A Bolt legsikeresebb éve a cégadatok alapján eddig a 2019-es volt, ekkor az értékesítés nettó árbevétele ekkor átlépte az 1 milliárd forintos álomhatárt, míg a cég adózott eredménye 411 millió forint lett.

Mindezek ellenére azonban a 2020-as év még érdekesebb, hiszen ebben az időszakban a Bolt egy új vállalkozásba fogott – elindította ételkiszállítási szolgáltatását, részben azzal az indoklással, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaeső személyszállítási forgalmat tudják valamivel pótolni a partnerek. Az ételkiszállítás pedig minden jel szerint bejött, hiszen a Bolt igen jól zárta a járvány évét: 955 millió forintos árbevétel mellett 362 millió forintos adózott eredményt könyvelhettek el.

DoorDash: lesz tér a fejlődésre

Bár a jelenlegi információk szerint a tranzakció véglegesítését 2022 első felére várják a felek, azért az mindenképpen egyértelmű, hogy az általunk megvizsgált, a 2020-as évben összesen közel 15 milliárd forintos árbevételt hozó cégek mellett is lesz keresnivalója az amerikai nagyvállalatnak. Az árbevétel és adózott eredmény alapján a Wolt Magyarországon mára a második legnagyobb forgalmat bonyolító ételkiszállító, ráadásul jól kiépült futárhálózattal is rendelkezik, így a DoorDash sem nulláról kezdi majd az építkezést. A kihasított szelet tehát jelentős, a határ pedig a csillagos ég.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Most éri meg önéletrajzot írni! A fiatalok adómentessége
PR | 2022. január 21. 15:55
Bombaként robbant a hír tavaly, hogy a kormány szeretné a 25 év alatti munkavállalók számára eltörölni a személyi jövedelemadót. Ez az eltörlés 2022. január elseje óta van érvényben, ezzel pedig megkönnyítik a diákmunkások és a pályakezdő fiatalok helyzetét.
Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló