<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Profi, műtermi minőséget nem érdemes várni a mobiltelefonnal elkészített fotóktól, de a nyaralási emlékek megőrzésére kiválóan alkalmas a kütyünk - ha pedig néhány szabályra odafigyelünk, meglepően szép és művészi fotókat előcsalogathatunk az okostelefonból. Felületes gyorstalpaló azoknak, akik még sosem hallottak rekeszértékről vagy záridőről.

Az okosmobillal való fotózás legfontosabb előnye, hogy a készülék szinte mindig nálunk van, míg egy több kilós fotófelszerelést a legtöbb ember nem cipel magával mindenhová. Ha ügyesen használjuk, egy okosmobillal is pazar képeket lehet készíteni - állítja Rizsavi Tamás fotográfus. Rizsavi Tamás a Telenor nyári Okostelefon Akadémiáján beszélt arról, mire kell figyelni, ha jó képeket akarunk csinálni telefonunkkal; ehhez mi is adunk még pár tippet.

Használd bátrabban a manuális beállításokat!

Érdemes eleve olyan készüléket választani, ami lehetővé teszi a manuális beállítások használatát fotózáskor. Ha ez alapból nem lehetséges, érdemes külön fotós alkalmazásokat letölteni a készülékre, amelyek nem csak automatikus beállításokkal dolgoznak. Az okostelefonok esetében nem csak a hardveren múlik, milyenek lesznek a képek: előfordulhat az is, hogy egy frissítés után jobb képeket kezd készíteni a telefonunk, mert jobb vezérlőszoftvert írnak rá a gyártók, ami jobban ki tudja használni a kamera képességeit.

Mi az a rekeszérték?

Látványos művészi effektusokat lehet elérni a rekeszérték és a makrófunkciók segítségével a mobilon, ezek használatával készítette a lenti képet is Rizsavi az Erzsébet híd budai hídfőjénél.

Hogyan állítsam be? A rekeszérték a fényképezőkép érzékelőjére jutó fény mennyiségét szabályozza, ami a mélységélességet befolyásolja. Az 1-es értéknél van teljesen nyitva a rekesz, ilyenkor jut be a legtöbb fény; minél nagyobb számot állítunk be (pl: 8), annál kevesebb fény jut az érzékelőre - ilyenkor csak az a tárgy lesz éles, amire fókuszálunk, a háttér szépen elmosódik. Ha pedig kicsi, 1-hez közelítő a rekeszérték, akkor a háttér is éles lesz.

Nem érdemes zoomolni, inkább az utómunkálatokra figyeljünk

A mai okostelefonok többségén még csak digitális zoom áll rendelkezésre, ezt nem igazán érdemes használni, mert rontja a képminőséget. Ugyanakkor a mai fotós appok segítségével magán a telefonon elvégezhető egyszerű utómunka, például megváltoztatható a képkivágás, állítható a kontraszt és a színek. A lenti fotó például automatikus beállításokkal készült a Keleti pályaudvaron, az ég színei pedig utólag lettek kihangsúlyozva rajta.

Szerezz be egy állványt és állítsd be jól a záridőt

Látványos felvételeket lehet készíteni hosszú záridővel való fotózással is, de ehhez ajánlott fixen rögzíteni a telefont például egy kis összecsukható állványra - a lenti fotó a Megyeri hídról állványról készült, öt perces záridővel.

A hosszú záridő alatt néhány másodperces, illetve több percig tartó záridőt egyaránt érthetünk. Alkalmazásával mód nyílhat például fényfestésre: zseblámpával a levegőbe rajzolunk vagy írunk valamit a lassan exponáló kamera előtt. A mai okosmobilok kameráival már a villámok lefotózása sem lehetetlen, ennek a trükkje is a hosszú záridő használatában rejlik. Akár a csillagok mozgását is lefotózhatjuk a városok fényeitől távol, de ehhez türelemre is szükség van, mert a látványos eredményhez legalább 2-3 órán át szükséges exponálni.

Hogyan állítsam be? A záridő jelölése a telefonokon is másodpercben van megadva. A 30 így 30 másodpercet jelent (ennyi ideig képtelenség kézben mozdulatlanul tartani a gépet, de még egy másodpercig is), míg az 1/30 az a másodperc egyharmincad részét jelenti. A nagyobb záridőt sötétebb körülmények között, akár éjszakai képekhez ajánlott használni; hétköznapi esetben 1/50 - 1/200  másodperces záridőt érdemes választani, míg a gyorsan mozgó tárgyak, sportfotók elkészítéséhez a legrövidebb záridőt válasszuk (hiszen itt biztosan bemozdul a témánk).

Azért ne várjunk műtermi minőséget

Ezekkel a tippekkel sem válunk profi fotóssá, és a képeink sem kapnak majd díjat a National Geographictól. Bármilyen profi a telefonunk és bármennyire ügyesek vagyunk, fizikai képtelenség, hogy egy "rendes" objektívvel rendelkező fényképezőgép minőségét egy telefonnal hozzuk - ne is ez legyen a célunk. Beltérben, gyenge fényviszonyok között nincs reális esélyünk a tiszta, éles, zajmentes fotók elkészítésére mobiltelefonnal. A nyaralási emlékeket viszont szépen és jó minőségben megőrizhetjük, ráadásul nagyon könnyen meg is oszthatjuk családtagjainkkal, ismerőseinkkel. Aki ennél többet akar, az vegyen egy rendes fényképezőgépet ÉS menjen el egy fotós tanfolyamra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Vásárló Kreatív technikák, ahol szinte lehetetlen hibázni!
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 17:11
Vannak olyan kézműves technikák, amelyeknek a megtanulása több órát, napot is igénybe vehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sokszor jól jönne olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel előképzettséget és mégis inspirál, miközben lenyugtat és feltölt. Az Alkoss Otthon kreatív áruház kreatív technikái mind olyanok, amelyeknél nem tételezik fel, hogy jártas vagy a témában, bármikor elkezdheted bármelyiket. A legegyszerűbb technikák, amelyeknél gyakorlatilag nulla a hibázási lehetőség, a karckép- és a fonalképkészítés.
Vásárló Páciens elégedettség, mint működő üzleti stratégia a fogászatban
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 11:35
Ez a Straumann® és a Helvetic Clinics sikeres együttműködésének fókuszpontja
Vásárló Női órák ékszer helyett és mellé
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 30. 14:55
A női órák egyes esetekben ékszerként is funkcionálhatnak. Hiszen nemcsak az idő mérésére jók, hanem remek kiegészítői lehetnek egy-egy öltözéknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos