Az Európai Bizottság még tavaly decemberben döntött arról, hogy biszfenol-A (BPA) nem engedélyezett olyan termékekben, amelyek élelmiszerrel vagy itallal érintkeznek. Ezek közé tartoznak többek között a fémdobozok bevonatai, az újrafelhasználható műanyag italos palackok és egyéb konyhai eszközök, de az élelmiszerek előállítása, feldolgozása, szállítása és tárolásakor használt berendezések is – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden megjelent összefoglalójából. A döntés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb tudományos értékelésében arra a következtetésre jutott, a BPA potenciálisan minden korcsoportban káros hatással van az immunrendszerre.
Az új előírásról szóló szabályozás szerint lesz egy átmeneti időszak, hogy az ipar megfelelően alkalmazkodhasson, valamint az ellátásbiztonság se sérüljön. Többek között a többszöri használtra tervezett eszközök (például: étel- vagy italtároló edények, sütő-főző eszközök) 2026. július 20-ig kerülhetnek első alkalommal forgalomba.
Az élelmiszeripari berendezésnek számító árucikkeket 2028. január 20-ig lesz lehetőségük forgalomba hozni első alkalommal a gyártóknak (például: cukrászati öntőformák, tömítések, szivattyúk). Míg például az olyan élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyszer használatos árucikkeket, mint a halászati tartós áruk, vagy a gyümölcsök és zöldségek tartósításának céljából készült termékek (konzervdoboz, lakkozott fedővel rendelkező befőttesüveg) 2028. január 28-ig forgalmazhatják.