1p
Megkezdődtek az egyeztetések a Magyar Közétkeztetők Szövetsége és a szaktárca egészségügyért felelős államtitkársága között a közétkeztetés reformját érintő rendelettervezetről.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége (MKSZ) szerint, amennyiben a rendelet a minisztérium által vitára bocsájtott formájában lép életbe, úgy jövő januártól akár 70 százalékkal is drágulhat a közétkeztetés Magyarországon. A szövetség véleménye szerint a menzareform ebben a formában nem átgondolt, hiszen ilyen arányú költségnövekedést sem az önkormányzatok, sem pedig a szülők nem tudnak majd finanszírozni.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége támogatja a szaktárca közétkeztetési reformra vonatkozó elképzeléseit, de a szakmai szervezet véleménye szerint számos ponton finomítani kell a januárjától tervezett táplálkozás-egészségügyi előírásokat. A rendelettervezet az MKSZ véleménye szerint számos olyan elvárást tartalmaz – mint a naponta kötelezően biztosítandó élelmiszerek köre, vagy a felhasználható alapanyagok korlátozása –, amelyek túlzott anyagi terhet rónának az önkormányzatokra és a szülőkre. Dr. Tettinger Antal, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnöke elmondta, számításaik szerint ha a rendelet változtatás nélkül lép életbe, akkor 70 százalékkal is drágulhat a közétkeztetés, hiszen a rendelettervezetből adódó többletköltségeket a közétkeztető cégek már nem tudják magukra vállalni.

„A költségek növekedése a családok pénztárcájára is hatással lesz, a változás gyermekenként átlagosan havi 5.000 forinttal növelheti a szülők terheit. Ez az összeg a hátrányosabb helyzetű településeken pedig akár a havi 10.000 forintot is elérheti majd, hiszen itt ma jóval alacsonyabb étkezési normából gazdálkodnak az önkormányzatok” – fejtette ki a szövetség elnöke.

Baj van a gyerekek ételkedvenceivel

Az MKSZ szerint a költségnövekedés mellett jelentős problémát jelent, hogy a gyermekek ízlésvilága egyáltalán nem találkozik a rendelettervezetben megfogalmazott egészséges ételekével. Dr. Tettinger Antal szerint egészen extrém elgondolás, hogy míg a tradicionális magyar konyha ízei és ételei túlzottnak talált olaj-, só- vagy zsírtartalmuk miatt nem lesznek adhatók a közétkeztetésben, addig a szójás és alacsony hústartalmú felvágottakat továbbra is kínálhatják majd a hazai menzákon. Így például a rántott húst, a túrógombócot, vagy szalámiféleségeket nem lehet majd januártól a közétkeztetésben adni, de a párizsi és a virsli is maradhat a konyhákon.

Az MKSZ a tervezett táplálkozás-egészségügyi változtatások fokozatos bevezetését javasolja, olyan felvilágosító programok megvalósításával, amelyek hozzájárulnának a gyermekek ízlésének formálásához is. A fokozatos átállás a szövetség álláspontja szerint segítené az élelmiszeralapanyag-gyártók alkalmazkodását is az elvárásokhoz, hiszen a hazai vállalatok által készített termékek 99 százalékban nem felelnek meg a rendelet által támasztott követelményeknek.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége a mostani egyeztetésen hosszú távú együttműködését és szakmai partnerséget ajánlott a minisztérium menzareformjához, továbbá a felvilágosító és egészségnevelő kampányok szervezésében. A szervezet álláspontja szerint a legjobb kormányzati törekvések hatékonysága is megsokszorozódhat, amennyiben kiegészülnek az ágazat szereplőinek összehangolt lépéssorozatával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG