2p

A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.

A McDonald’s azt fontolgatja, hogy elindít egy 5 dolláros - 1790 forintos - menüt az Egyesült Államokban. Ez nagyjából azt jelentené, hogy egy nagyobb hamburger áráért adnának komplettebb ennivalót. 

Kevesebb vendégnek köszön a bohóc
Kevesebb vendégnek köszön a bohóc
Fotó: Pixabay
A lépésre azért lehet szükség, mert a vendégek elmaradoznak a gyorsétteremláncok vendéglőiből, mert túlzásnak tartják a magas árakat. Ezért inkább otthon főznek a mekizés helyett.

Ez már sok

Egy tavalyi összehasonlításból azt derült ki, hogy 5 dollárért csak egy Big Macet lehetett vásárolni. Pontosabban attól függően, hogy a vendég az Egyesült Államok bármelyik államában tért be egy McDonald's-étterembe, 4-5,3 dollárért - 1430-1900 forintért - tolhatta be ezt az alapvető hamburgert. A Big Mac menüben már 17-18 dollár (6090–6440 forint) közötti áron volt kapható. Ez még az amerikai vásárlónak is sok, amennyiben a kispénzűek közül kerül ki és családostul akar gyorsétteremben étkezni.

Árfolyamok és grafikonok

Márpedig a gyorsétteremláncok közül a McDonald’s az, amely vendégei között a legnagyobb arányban fordulnak elő olyanok, akik szerény jövedelemmel rendelkeznek. Ennek a tőzsdén is érezhető következményei vannak, amit nem hagyhatott annyiban a vállalat. A McDonald’s globális árbevétele legutóbb már az egymást követő negyedik negyedévben csökkent, azaz az elmúlt egy évben egyenes vonalú szánkázást produkált a cég.

„Fontos felismerni, hogy minden jövedelmi réteg keresi a lehetőséget, hogy jó ár/érték arányon jusson hozzá ahhoz, amire szüksége van” – mondta ezzel kapcsolatban Chirs Kempczinski, a cég vezérigazgatója áprilisban a vállalat legutóbbi profitfigyelmeztetésének bejelentésekor.

A vállalat részvényeinek ára az amerikai piacon extra olcsónak számító menü bejelentése után a múlt pénteki kereskedési napon 2 százalékkal közel 273 dollárra drágultak. Az elmúlt egy évben egyébként elég nagy hullámvölgyeket jártak be a McDonald’s papírjai. A tavaly júniusi 300 dolláros szint után októberben benéztek 250 dollár alá. Idén januárban újra megjárták a 300 dolláros magasságot. Az utóbbi időben 270 dollár körül alakult a részvényár. (via Reuters, Yahoo Finance)

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG