<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A nők kockázatkerülők és előrelátóak - addig, amíg meg nem látnak valami újat, mert akkor hajlamosak túlszaladni a kereteken - áll az UniCredit felmérésében. Meglepő ugyanakkor, hogy a döntéshozó, hirtelenkedő férfiak többet költenek kertszépítésre a gyengébb nemnél.

A nők nemzetközi összesítésben több mint 9000 milliárd euró értéket termelnek, mely több mint India és Kína GDP-je együtt. Ráadásul fontos pozíciókat is „fognak”, tekintve, hogy Kelet-Európában a kkv-k több mint 40 százaléka női tulajdonban van.

Többet spórol, többet is költ

A fentiekre is figyelemmel az UniCredit arra volt kíváncsi, hogy milyen eltérések jellemzik a férfiak és a nők hazai pénzügyi szokásait. A felmérés első – nem meglepő – következtetése az volt, hogy a nők jobban törekednek arra, hogy rendszeresen félretegyenek: sokkal magasabb körükben azoknak az aránya, akik többnyire már a hó elején félretesznek egy meghatározott összeget, vagy úgy gazdálkodnak, hogy a hónap végén megmaradt pénzüket rendszeresen félretehessék. A férfiakra inkább az jellemző, hogy akkor takarékoskodnak, amikor nagyobb összeghez jutnak.

A másik sztereotípiát is igazolja ugyanakkor a felmérés: hiába megfontoltabbak a hölgyek, saját bevallásuk szerint hajlamosabbak arra, hogy többet költsenek a tervezettnél. Ez 36 százalékukkal gyakran előfordul, míg a férfiaknak csak 29 százaléka mondta ugyanezt.

A kertszépítésre is inkább a férfiak költenek?

A több mint 1300 ügyfél megkérdezésével készült országos, nem reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a nemek között nagyságrendi eltérés van a szabadidős célokra elköltött összegben. A megkérdezett nők havonta 11.390, míg a férfiak 17.300 forintot szánnak a hobbijukra. A sztereotípiával ellentétben nem a nők, hanem a férfiak fordítanak többet szórakozásra és hobbira. Például a megkérdezett hölgyek közül csak feleannyian áldoznak kultúrára, mint férfitársaik. Meglepő adat továbbá, hogy – bár a kertészkedést és az utazást sokan inkább a nők által kedvelt tevékenységeknek tartják – erre a célra is több férfi ad ki pénzt, mint nő.

A nőknél fontos a „pletyka-faktor”

A pénzügyeikkel kapcsolatos döntések előtt mindkét nem tagjainak több mint a fele szakértő tanácsát kéri, ugyanakkor a férfiak között háromszor magasabb azok arány, akik a megtakarítási döntéseik során saját tudásukra, tapasztalataikra mernek támaszkodni. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a férfiak között többen vannak (40%), akik döntésük előtt mindig összehasonlítják a különböző banki ajánlatokat, míg a nők között ez az arány csak 30 százalékos. A hölgyekre inkább a jó értelemben vett „pletyka” a jellemző, így ők a bankok honlapja vagy a netes kalkulátorok mellett ismerősökre is támaszkodnak: 17 százalékuk családon belül is tájékozódik, barátokat is megkérdez, míg a férfiaknak csak 12 százaléka teszi ezt.

A pénzügyi önbizalom férfi-jellem?

A kutatásból úgy tűnik, hogy a férfiak nemcsak magabiztosabban, de szívesebben is foglalkoznak pénzügyeik tervezésével. A megfelelő megtakarítási forma kiválasztásakor a nők 82 százaléka előnyben részesíti azt, amivel nem kell havonta foglalkozni. Ezzel szemben részvénybe, befektetési alapokba vagy egyéb értékpapírba a férfiak 53 százaléka fektet. A kockázatkerülés is inkább női vívmány: a nők nagy többsége viszont minimális kockázatot sem szeretne vállalni megtakarításai elhelyezésekor - 89 százalékuk számára a biztonság a legfontosabb tényező. Ennek ugyan némileg ellentmond, hogy a magasabb hozam érdekében a nők 40 százaléka azért hajlandó némi kockázatot vállalni, de ez az ellentmondás csak addig áll fenn, amíg meg nem ismerjük a férfiak ennél jóval magasabb, 55 százalékos arányát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Már csak a megfelelő fotó hiányzik az önéletrajzodból?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 24. 11:37
Önéletrajzot írni nem egyszerű. Akkor sem, ha van már munkatapasztalatod, és akkor sem, ha pályakezdőként, friss diplomásként készülsz betörni a munkaerőpiacra. Ha ez utóbbi a helyzet, és gyakornoki vagy normál állást keresel, akkor bizony nem sok mindent tudsz beleírni az önéletrajzodba.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG