<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A tartós fogyasztási cikkek értékesítése 11 százalékkal nőtt Magyarországon 2013 első negyedévében tavalyhoz képest. Ez a növekedés elsősorban az IT szektor eredményeinek köszönhető, de a háztartási kis- és nagygépek, illetve a szórakoztató elektronikai cikkek iránti keresletben is mérsékelt bővülés volt megfigyelhető. Az IT szektor forgalmának erősödése - nem meglepő módon – a tavaly még kevésbé keresett – média tabletek iránti fogyasztói igény fokozódásának tudható be: a piac az idei első három hónapban 2012 első negyedévével összehasonlítva közel 200 százalékkal bővült.

A tartós fogyasztási cikkek értékesítése 11 százalékkal nőtt Magyarországon 2013 első negyedévében tavalyhoz képest.

Forrás: GfK Temax Hungary, GfK

A szektor erőteljes - 38 százalékos - értékalapú növekedést mutat 2013 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A hagyományos értelemben vett árucsoportok (asztali PC, monitor) közepes mértékű csökkenést szenvedtek el. Kivételt képez e trend alól a mobil PC szegmens (netbook, notebook), amely jelentősen bővült. A változás oka az lehet, hogy tavaly nagyon keveset adtak el ezekből a termékekből. Az alacsony bázis a tablet készülékekre fokozottan jellemző - 2012 elején magas átlagára miatt még kevésbé volt keresett -, amely szegmens robbanásszerű növekedésével járul leginkább hozzá a teljes IT szektor jó teljesítményéhez.

Intenzív növekedés a fényképezők terén

A fényképezőgépek eladásának növekedése volt az egyik legimpozánsabb: 2012 első negyedévéhez képest közel 17,5 százalékkal magasabb értékesítési forgalmat ért el az idei első negyedévben. A növekedés motorjául alapvetően két szegmens, a digitális tükörreflexes gépek és a kompakt cserélhető objektíves fényképezők szolgáltak.

Itt a nyár, az epilátorok nagyon mentek

A háztartási kisgép szektor 5,6 százalékos érték alapú növekedést produkált az év első negyedében, azonban a különböző árucsoportok vegyes képet mutatnak. A növekedés köszönhető az étel előkészítő, a szőrtelenítő, a szájápolási és a hajformázó készülékek kategóriáinak. Ezek a termékcsoportok szignifikáns növekedést produkáltak, míg az olajsütők, vízforralók és a kenyérpirítók iránti kereslet nem nőt.

A legnagyobb kategória, a porszívók érték alapon minimális növekedést generáltak. A kávéfőzők piacán folytatódik a trend, miszerint a hagyományos filteres kávéfőzők és a zárt rendszerű, kapszulás kávéfőzők értékesítése csökken, ugyanakkor a fullautomata és a nyitott rendszerű porciós kávéfőzők értékesítése tovább nő.

Háztartási nagygépek: jól kezdődik az év

Az első negyedévében a háztartási nagygép-szektor 5 százaléknyit nőtt érték alapon az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami pozitív előjeleket sejtet egész évre. A növekedést elsősorban a mosógép szegmens indukálta, amely továbbra is a legnagyobb eladási darabszámot produkáló árucsoport. A mosógépek mellett a szárítógépek növekedése volt még  kétszámjegyű.

A sütők, mosogatógépek, fagyasztók és a páraelszívók eladása szintén meghaladta az előző év azonos időszakában realizált értékesítést. A főzőlapok és a hűtők stagnálnak, egyedül a mikrohullámú sütők felvevőpiaca zsugorodott számottevően.

Stabil a növekedés az okostelefonok piacán

A válság ellenére ez a terület állandó jó teljesítményt nyújt, az év első negyedévében a tavalyihoz képest 10 százalékkal adtak el több készüléket a magyar piacon, ami a forgalmazott érték 20 százalékos emelkedését vonta magával. Az értékforgalomnak a darabszámhoz képest erőteljesebb növekedésének hátterében az okostelefonok állnak, amely termékek nagyarányú bővülést könyvelhettek el.

Bár eközben a hagyományos mobiltelefonok jelentősen csökkentek, a magasabb árú okostelefonok térnyerése ellensúlyozta ezt a folyamatot. Az átlagárak tekintetében lefelé mutató változás figyelhető meg, amíg azonban ez a hagyományos telefonoknál jelentős, addig az okostelefonok esetében csak minimális csökkenést jelent.

A TV piac újra fellendülőben

2013 első negyedéve a hazai szórakoztató elektronikai piacon pozitívan zárult: az értékesítési összforgalom a mért kategóriákban 2,4 százalékkal nőtt. A piacon legfontosabb termékcsoport az LCD kijelzős televízióké, amely egyedüliként a piacon növekedést mutatva 13 százalékkal magasabb forgalmat generált az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mindeközben az értékesítési átlagárak 2 százalékot estek érintve valamennyi kijelzőkategóriát. Az otthoni audio és házimozi, DVD lejátszó és videokamera hasonlóan a tavalyi évhez továbbra is visszaesést mutatnak, jóllehet, az igazi innovációk már régóta hiányoznak ezekről a piacokról.

Az irodatechnika területén volt csak visszaesés

A szegmens az értékesített darabszámok tekintetében mindössze 6 százalékkal csökkent, azonban értékalapon a visszaesés jelentősebb volt és elérte a 12 százalékot.

 


A tartós fogyasztási cikkek értékesítése 11 százalékkal nőtt Magyarországon 2013 első negyedévében tavalyhoz képest. Ez a növekedés elsősorban az IT szektor eredményeinek köszönhető, de a háztartási kis- és nagygépek, illetve a szórakoztató elektronikai cikkek iránti keresletben is mérsékelt bővülés volt megfigyelhető. Az IT szektor forgalmának erősödése - nem meglepő módon – a tavaly még kevésbé keresett – média tabletek iránti fogyasztói igény fokozódásának tudható be: a piac az idei első három hónapban 2012 első negyedévével összehasonlítva közel 200 százalékkal bővült.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Milyen összetevőket tartalmazzon a fogyást segítő étrend-kiegészítő?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 6. 11:13
Számos esetben a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás nem elegendő önmagában a tartós fogyás eléréséhez. Ekkor érdemes támogatást nyújtani a szervezet számára fogyást segítő étrend-kiegészítő segítségével.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Vásárló Kreatív technikák, ahol szinte lehetetlen hibázni!
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 17:11
Vannak olyan kézműves technikák, amelyeknek a megtanulása több órát, napot is igénybe vehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sokszor jól jönne olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel előképzettséget és mégis inspirál, miközben lenyugtat és feltölt. Az Alkoss Otthon kreatív áruház kreatív technikái mind olyanok, amelyeknél nem tételezik fel, hogy jártas vagy a témában, bármikor elkezdheted bármelyiket. A legegyszerűbb technikák, amelyeknél gyakorlatilag nulla a hibázási lehetőség, a karckép- és a fonalképkészítés.
Vásárló Páciens elégedettség, mint működő üzleti stratégia a fogászatban
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 11:35
Ez a Straumann® és a Helvetic Clinics sikeres együttműködésének fókuszpontja
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos