<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Látszólag sorra jönnek a jó hírek lakossági pályázatokról, mint az állami kazáncsere-támogatás, hűtőszekrénycsere-támogatás, nyílászáró-támogatás. A probléma csak az, hogy mindegyiknél van valami korlátozás és óriási a bürokrácia. Pedig állítólag jövőre „bürokrácia-lebontó” csomagot terveznek.

Indulnak a lakossági pályázatok, de tüzetesebben megnézve az ajánlatokat, egyik sem fenékig tejfel. Először is itt a burjánzó bürokrácia.

A pályázatok beadásához egészen biztosan kell minimum egy modern számítógép, internet-kapcsolat, PDF-olvasó szoftver (ez épp ingyenes), és szkenner vagy digitális fényképezőgép a lakcímkártya, tulajdoni lap és esetleges egyéb dokumentumok csatolásához. Ezek a készülékek már két hűtőszekrény árát is kitehetik.

A kormányzati portálnál ráadásul nehezebben használható, barátságtalanabb, ridegebb, logikátlanabb honlap kevés lehet a Földön. Hozzáférést (ügyfélkaput) egy személyes okmányirodai látogatással lehet szerezni. Aki ezeket a szoftvereket és web-oldalakat képes kezelni, általában nem átlagos nyugdíjas vagy szakmunkás, nem a legrászorulóbb rétegek tagja. (A fizikai munkások bére mintegy fele a szellemi foglalkozásúaknak.)

Csak a hűtőgépcsere-program oldalán 44 oldalnyi útmutató, kitöltendő űrlap, „gyakran ismételt kérdések”, felhívás, nyilatkozat van kilenc PDF-dokumentumban. A kitöltendők ennek ugyan csak kis részét képezik, de előzetes regisztrációra is van szükség. A bürokrácia tovább burjánzik majd a kereskedőknél, akiknek szintén akad kitölteni valójuk. Hogy még bonyolultabb legyen, a pályázatokat ráadásul nem egy időben kell benyújtani, hanem régiónként (pár megyés csoportokban) külön-külön időpontban, október 27-e és november 30-a között lépcsőzetesen.

A hűtőgéppályázat saját honlapja.

A hűtőgépcserét először csak nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak hirdették meg, azután változtattak a feltételeken, elvileg bárki adhat be pályázatot. De a nyugdíjasok és nagycsaládosok továbbra is előnyt élveznek, nem tudni, másnak jut-e majd a pénzből. Kérdés, megéri-e ennyi adminisztráció 25 vagy – energiatakarékosabb típusoknál– 35 ezer forintért. Mást pályázatírással megbízni ennyiért biztosan nem éri meg.

A nyílászáró-programmal az a baj, hogy úgy néz ki, mintha csak családi házakra, lakóparkokra találták volna ki, illetve kisebb társasházakra. Egyrészt csak homlokzati nyílászárókat lehet kicserélni, mintha oldalablakokon vagy tetőablakon nem szökhetne a meleg. Másrészt kizárólag „legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező lakás korszerűsítésére” lehet pályázatot benyújtani. Jellemzően tehát zöldövezeti vagy vidéki ingatlanokra. A támogatás 40 százalékos.

A kazáncsere-program a közlemények alapján úgy tűnik, bárki számára elérhető, de ott is csak az tud pályázni, aki jól el van eresztve. A támogatás a beruházás 40 százaléka, 60 százalékot az ügyfélnek kell állnia, és maga a kazán is valahol negyedmillió forintnál kezdődik az internetes árlisták szerint. Ehhez jöhet még a csőrendszer és egyéb tartozékok, nem közmunkásfizetéshez való beruházás ez sem.

A Napi.hu nemrég a pályázatok kapcsán ezt írta: „Érdemes sietni, hiszen az ilyen jellegű pályázatokra általában pillanatok alatt elfogy a pénz. Jó példa erre, hogy tavaly nyáron a téglaépítésű társasházak energetikai korszerűsítésére megszabott 834 millió forintos keretösszeget órák alatt elkapkodták.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
Vásárló Mi lesz a nyaralással? Ezt tervezik idén a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 13:32
Egy felmérés szerint csak a magyarok fele tervez külföldi nyaralást ezen a nyáron. 
Vásárló Éljen vízparton az agglomerációban, vagy bárhol az országban!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:16
Vízparton élni, vagy akár ott csak egy üdülőt birtokolni, mindenképp jó. És ehhez nem kell feltétlenül a drága Balatont választanunk. Ha az agglomerációba költöznénk, ott is találunk Duna-parti házakat, de az ország más részein is vásárolhatunk vízparti üdülőt. Mai cikkünkben az ország legszebb, közvetlen vízparttal rendelkező házait gyűjtöttük egy csokorba.
Vásárló Túrázzunk Tenerife szigetén!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:02
A Kanári-szigetek egyik legkedveltebb úti célja Tenerife szigete, hiszen éghajlata az év minden szakában ideális a kikapcsolódásra. A tiszta vizű öblök és a számos turisztikai tevékenység mellett azonban érdemes figyelmet fordítanunk a sziget lélegzetelállító túraútvonalaira is.
Vásárló Mit érdemes tudni a megfelelő ágykeret vásárlásához?
Márkázott tartalom | 2022. május 2. 16:22
Segítünk kiválasztani a tökéletes darabot.
hírlevél
Ingatlantájoló