<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A PET-palackok lebontására képes baktériumot vizsgálva a kutatók nem csak megtalálták a folyamatért felelős enzimet, de vizsgálat közben még jelentősen sikerült is javítani a hatékonyságát - teljesen véletlenül. Pár év fejlesztés után megalkotható lehet a szer, ami segít megtisztítani a világ óceánjait az elképesztő szemétszigetektől - és a műanyaggyártáshoz is jóval kevesebb kőolaj kell majd.
Partra mosott műanyag hulladék Bali partjainál. Fotó: EPA/Made Nagi

Tudósok egy olyan mutáns enzimet alkottak véletlenül, ami lebontja a műanyag palackokat - a tudományos áttörés megoldást nyújthat a globális műanyagszennyezési válság megoldására, mivel most először válik lehetővé a palackok teljes újrahasznosítása.

2016-ban Japánban egy szeméttelepen fedezték fel azt a baktériumot, ami természetes evolúció következtében képessé vált a műanyag lebontására. Most pedig sikerült feltérképezni a lebontáshoz szükséges enzim részletes szerkezetét. Mindezt ráadásul úgy, hogy véletlenül még "javítottak is" rajta: miközben az enzim természetben bekövetkezett változását próbálták alaposabban megismerni, a módosításokkal azt érték el, hogy a molekula még nagyobb hatásfokkal bontja a polietilén-tereftalátot, azaz a PET-et, amiből az üdítős palackok is készülnek. A kutatókat meglepetésként érte, hogy fejleszteni tudták az enzimet - mondta az eredményekről beszámoló The Guardiannek a kutatás vezetője.

A módosult enzim néhány nap alatt megkezdi a műanyag lebontását - az óceánokban erre évszázadokra van szükség. A kutatók ráadásul abban bíznak, hogy a folyamat még tovább gyorsítható, és lehetővé válik a technológia nagyüzemi felhasználása is. A folyamat végeredményeként a műanyag az eredeti komponenseivé alakulna vissza, ami azt jelenti, hogy újra felhasználható lenne a műanyaggyártásban a végtermék. Ez egyrészt azt jelentheti, hogy nem lesz szükség többé kőolaj-származékokra a műanyaggyártáshoz és jelentősen csökkenhet a műanyaghulladék mennyisége a természetben.

Erre nagy szüksége lenne az emberiségnek: percenként egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, ennek mindössze 14 százalékát hasznosítják újra - a többi jórészt végül az óceánokba kerül, megmérgezve a tengeri élővilágot és persze azokat az embereket, akik a tengerből származó élelmiszereket eszik.

Így alakították át a műanyagevő enzimet

A Japánban talált baktérium által kibocsátott enzim vizsgálatát a Diamond Light Source nevű létesítményben végezték; ez tulajdonképpen egy részecskegyorsító, ami rendkívül nagy intenzitású fényt generál, molekuláris illetve atomi szinten teszi lehetővé a baktériumok megfigyelését. Az enzim szerkezete nagyon hasonlított egy olyan enzimre, amit számos baktérium a kutin (növényi viasz) lebontására használ.

Amikor a kutatók változtattak az enzim szerkezetén, hogy tovább tanulmányozhassák ezt a hasonlóságot, véletlenül fejlesztették a PET-lebontó képességét - számol be a folyamatról a The Guardian. A kutatás vezetője elmondta a lapnak: nem önmagában az elért, 20 százalékosra tehető hatékonyság-növelés az igazi nagy durranás, hanem a felfedezés, miszerint az enzim fejleszthető. Így ugyanis kiderült, hogy a más enzimek átalakítására eddig is használt technológiák segítségével egy szupergyors PET-bontásra képes enzim hozható létre a következő évek során. A mosószerekhez, bioüzemanyag-előállításához használt enzimek működését néhány év alatt ezerszeresére tudták gyorsítani a kutatók, ez a műanyag-bontásnál is hasonlóan történhet.

Permetezzük majd a hulladékot

Már korábban is fedeztek fel olyan gombákat, amelyek alkalmasak a PET lebontására, de a baktériumokat sokkal könnyebb ipari körülmények között használni. Lehetőség nyílhat arra, hogy az óceánokban úszó szemétszigetekre permetezzék a szert, így megtisztítva a vizeket.

Az enzimek nem mérgezőek, biológiailag lebomlanak, és nagy mennyiségben képesek előállítani őket mikroorganizmusok. Ettől még perszer fontos lenne a műanyagszemét termelését is minél jobban visszafogni, de a kutatók által elért eredmény igazi tudományos szenzációt jelent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Milyen összetevőket tartalmazzon a fogyást segítő étrend-kiegészítő?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 6. 11:13
Számos esetben a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás nem elegendő önmagában a tartós fogyás eléréséhez. Ekkor érdemes támogatást nyújtani a szervezet számára fogyást segítő étrend-kiegészítő segítségével.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Vásárló Kreatív technikák, ahol szinte lehetetlen hibázni!
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 17:11
Vannak olyan kézműves technikák, amelyeknek a megtanulása több órát, napot is igénybe vehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sokszor jól jönne olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel előképzettséget és mégis inspirál, miközben lenyugtat és feltölt. Az Alkoss Otthon kreatív áruház kreatív technikái mind olyanok, amelyeknél nem tételezik fel, hogy jártas vagy a témában, bármikor elkezdheted bármelyiket. A legegyszerűbb technikák, amelyeknél gyakorlatilag nulla a hibázási lehetőség, a karckép- és a fonalképkészítés.
Vásárló Páciens elégedettség, mint működő üzleti stratégia a fogászatban
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 11:35
Ez a Straumann® és a Helvetic Clinics sikeres együttműködésének fókuszpontja
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos