<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A PET-palackok lebontására képes baktériumot vizsgálva a kutatók nem csak megtalálták a folyamatért felelős enzimet, de vizsgálat közben még jelentősen sikerült is javítani a hatékonyságát - teljesen véletlenül. Pár év fejlesztés után megalkotható lehet a szer, ami segít megtisztítani a világ óceánjait az elképesztő szemétszigetektől - és a műanyaggyártáshoz is jóval kevesebb kőolaj kell majd.
Partra mosott műanyag hulladék Bali partjainál. Fotó: EPA/Made Nagi

Tudósok egy olyan mutáns enzimet alkottak véletlenül, ami lebontja a műanyag palackokat - a tudományos áttörés megoldást nyújthat a globális műanyagszennyezési válság megoldására, mivel most először válik lehetővé a palackok teljes újrahasznosítása.

2016-ban Japánban egy szeméttelepen fedezték fel azt a baktériumot, ami természetes evolúció következtében képessé vált a műanyag lebontására. Most pedig sikerült feltérképezni a lebontáshoz szükséges enzim részletes szerkezetét. Mindezt ráadásul úgy, hogy véletlenül még "javítottak is" rajta: miközben az enzim természetben bekövetkezett változását próbálták alaposabban megismerni, a módosításokkal azt érték el, hogy a molekula még nagyobb hatásfokkal bontja a polietilén-tereftalátot, azaz a PET-et, amiből az üdítős palackok is készülnek. A kutatókat meglepetésként érte, hogy fejleszteni tudták az enzimet - mondta az eredményekről beszámoló The Guardiannek a kutatás vezetője.

A módosult enzim néhány nap alatt megkezdi a műanyag lebontását - az óceánokban erre évszázadokra van szükség. A kutatók ráadásul abban bíznak, hogy a folyamat még tovább gyorsítható, és lehetővé válik a technológia nagyüzemi felhasználása is. A folyamat végeredményeként a műanyag az eredeti komponenseivé alakulna vissza, ami azt jelenti, hogy újra felhasználható lenne a műanyaggyártásban a végtermék. Ez egyrészt azt jelentheti, hogy nem lesz szükség többé kőolaj-származékokra a műanyaggyártáshoz és jelentősen csökkenhet a műanyaghulladék mennyisége a természetben.

Erre nagy szüksége lenne az emberiségnek: percenként egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, ennek mindössze 14 százalékát hasznosítják újra - a többi jórészt végül az óceánokba kerül, megmérgezve a tengeri élővilágot és persze azokat az embereket, akik a tengerből származó élelmiszereket eszik.

Így alakították át a műanyagevő enzimet

A Japánban talált baktérium által kibocsátott enzim vizsgálatát a Diamond Light Source nevű létesítményben végezték; ez tulajdonképpen egy részecskegyorsító, ami rendkívül nagy intenzitású fényt generál, molekuláris illetve atomi szinten teszi lehetővé a baktériumok megfigyelését. Az enzim szerkezete nagyon hasonlított egy olyan enzimre, amit számos baktérium a kutin (növényi viasz) lebontására használ.

Amikor a kutatók változtattak az enzim szerkezetén, hogy tovább tanulmányozhassák ezt a hasonlóságot, véletlenül fejlesztették a PET-lebontó képességét - számol be a folyamatról a The Guardian. A kutatás vezetője elmondta a lapnak: nem önmagában az elért, 20 százalékosra tehető hatékonyság-növelés az igazi nagy durranás, hanem a felfedezés, miszerint az enzim fejleszthető. Így ugyanis kiderült, hogy a más enzimek átalakítására eddig is használt technológiák segítségével egy szupergyors PET-bontásra képes enzim hozható létre a következő évek során. A mosószerekhez, bioüzemanyag-előállításához használt enzimek működését néhány év alatt ezerszeresére tudták gyorsítani a kutatók, ez a műanyag-bontásnál is hasonlóan történhet.

Permetezzük majd a hulladékot

Már korábban is fedeztek fel olyan gombákat, amelyek alkalmasak a PET lebontására, de a baktériumokat sokkal könnyebb ipari körülmények között használni. Lehetőség nyílhat arra, hogy az óceánokban úszó szemétszigetekre permetezzék a szert, így megtisztítva a vizeket.

Az enzimek nem mérgezőek, biológiailag lebomlanak, és nagy mennyiségben képesek előállítani őket mikroorganizmusok. Ettől még perszer fontos lenne a műanyagszemét termelését is minél jobban visszafogni, de a kutatók által elért eredmény igazi tudományos szenzációt jelent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Legfontosabb tudnivalók a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásáról
Márkázott tartalom | 2021. október 14. 08:53
Ez év június 3-án lépett hatályba a 2021. évi XLIII. törvény, melynek legfontosabb célja a társaságok tényleges tulajdonosának nyilvántartása.
Vásárló Komfortos fűtés havidíj nélkül?
Márkázott tartalom | 2021. október 13. 09:58
Ez nem csak remény, hanem a  valóság.
Vásárló A képalapú keresés hatalmas trend
Márkázott tartalom | 2021. október 11. 16:26
Mit tegyünk, ha valamit keresünk az interneten, és csak egy kép vagy fotó áll a rendelkezésünkre? Az online óriáscégek és az e-kereskedelmi vállalatok az elmúlt néhány évben pontosan ezzel foglalkoztak. Hogy állnak jelenleg?
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos