<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A nyár közeledtével, egyre több családnál előkerül a nyaralás gondolata. Mivel Balatont könnyen elérjük akár évente többször is, a legtöbb család Horvátországban nyaral. A Horvátországinfó utazási oldal adatai szerint, a következő kalkulációval lehet számolni idén nyáron.

Horvátország a legnépszerűbb külföldi úticél

Horvátország a Magyarországhoz legközelebb fekvő tengerparttal is rendelkező, mediterrán úticél. Nagyon szeretik a magyar utasok, hiszen a legközelebbi tengerpartot 5-6 órás vezetéssel könnyen el lehet érni. Ma már autópálya vezet a legtöbb nyaralóközpontba, így nem okoz különösebb problémát a Horvátországba lejutni.

A Magyarországhoz legközelebbi úticélok a legnépszerűbbek, így a Krk szigetre, Pulára és környékére, Crikvenicára illetve Zadarba járnak a leginkább a magyarok. Horvátországban fizető kapuk vannak az autópályákon, vagyis a pálya elején behajtunk egy sorompón, jegyet húzunk, majd a pályaszakasz végén, amikor lehagyjuk az autópályát, akkor kell kifizetni az autópályadíjat.

Sok kérdés merül fel autópályadíjakkal kapcsolatban, mivel Horvátországban van egy alap pályadíj és van egy nyári kalkuláció, mely körülbelül 5%-kal magasabb mint a normál pályadíj. Nagyságrendileg azt lehet mondani, a Magyarországhoz közeli úticélokat 150 – 180 kuna (6500-8000) közötti útdíjjal lehet elérni.

A szállásdíj a legnagyobb tétel

Akárhonnan is nézzük, a horvátországi szállásdíj, ami a legjobban meghatározza a nyaralásunk költségvetését. Ha egy nagyon forgalmas helyen, a városban, vagy rögtön a tengerparton, medencés vagy privát jakuzzis szállást bérlünk, annak csillagászati ára lesz. Azt lehet mondani, június utolsó hetében – amikor már teljesen nyárias idő van Horvátországban – egy 2 fős apartmant 100 ezer forint környékén tudunk bérelni egy hétre, egy 4 fős családi apartman 120-130 ezer forint körül van. Ahogy a főszezon felé haladunk, vagyis július második hetéhez, másfél, majdnem duplájára mennek fel a szállásbérlési díjak. Ennek megfelelően egy 2 fős apartman bérlési díja 150-160 ezer forintra megy fel, egy családi lakásé pedig 180-200 ezer forint.

Ha magasabb minőségű szálláshelyet keresünk, vagyis új építésű, új berendezéssel rendelkező lakást, ott egy családi apartman a főszezonban simán eléri az 100 eurót. A horvátok is alkalmazkodnak a magasabb minőségi követelményekhez, így saját privát jakuzzis szobát, apartmant, mini villát is bérelhetünk. Ezek olyan 100 ezer forintos napi bérleti díjjal rendelkeznek.

Érdemes a Horvátországinfó szállás oldalán is körbenézni, hiszen itt több kategóriában találunk szállásajánlatokat például: Magyarországhoz közeli- homokos tengerpari- közvetlen tengerparti- luxus szálláshelyek, illetve több népszerű szűrő segít kiválasztani a nyaralásunk helyszínét.

A nagyon olcsó már senkinek sem kell

Szintén nagy általánosságban elmondható, hogy az előző rendszerből megmaradt, fel nem újított, szocreál jellegű szállások – bármennyire is olcsóak – már nem annyira vonzók. A magyar utasok inkább az erős 3 csillagos, újszerű apartmanokat, szállodai szobákat keresik. Ha spórolni szeretnénk, a nyaralás hosszán kurtítunk, így az eddigi tipikus egy hetes nyaralásokból, 5-6 napos nyaralások lettek.

Éttermi költések & kirándulások

A horvátországi lenti költések összege nagyjából azonos. Egy szendvics 25-30 kuna, egy pizza 35-40 kuna, illetve egy tál főétel 60-80 kuna már évek óta. Rövid hajós kirándulások 100 kuna körül vannak, az egész naposakért 3-400 kunát kérnek el a horvátok. Azzal érdemes számolni, hogy 100 ezer forint költőpénz (élelmiszer vásárlásokkal együtt) 2 főre elegendő. Ha gyere(ke)kkel utazunk, minimum 150 ezer forint költőpénzt vigyünk magunkkal, plusz legyen feltöltve a bankkártyánk.

Összességében

Utazásra elköltünk 60 ezer forintot, szállást bérlünk 200 ezer forintért, majd lent elköltünk további 150 ezer forintot. Ha gyere(ke)kkel nyaralsz, olyan 4-500 ezer forint egy horvátországi nyaralás teljes költségvetése, mivel nem biztos, hogy találunk 200 ezer forintért hozzánk illő apartmant. Ha kettesben utazunk, 3-400 ezer forinttal érdemes számolni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG