4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A nyár közeledtével, egyre több családnál előkerül a nyaralás gondolata. Mivel Balatont könnyen elérjük akár évente többször is, a legtöbb család Horvátországban nyaral. A Horvátországinfó utazási oldal adatai szerint, a következő kalkulációval lehet számolni idén nyáron.

Horvátország a legnépszerűbb külföldi úticél

Horvátország a Magyarországhoz legközelebb fekvő tengerparttal is rendelkező, mediterrán úticél. Nagyon szeretik a magyar utasok, hiszen a legközelebbi tengerpartot 5-6 órás vezetéssel könnyen el lehet érni. Ma már autópálya vezet a legtöbb nyaralóközpontba, így nem okoz különösebb problémát a Horvátországba lejutni.

A Magyarországhoz legközelebbi úticélok a legnépszerűbbek, így a Krk szigetre, Pulára és környékére, Crikvenicára illetve Zadarba járnak a leginkább a magyarok. Horvátországban fizető kapuk vannak az autópályákon, vagyis a pálya elején behajtunk egy sorompón, jegyet húzunk, majd a pályaszakasz végén, amikor lehagyjuk az autópályát, akkor kell kifizetni az autópályadíjat.

Sok kérdés merül fel autópályadíjakkal kapcsolatban, mivel Horvátországban van egy alap pályadíj és van egy nyári kalkuláció, mely körülbelül 5%-kal magasabb mint a normál pályadíj. Nagyságrendileg azt lehet mondani, a Magyarországhoz közeli úticélokat 150 – 180 kuna (6500-8000) közötti útdíjjal lehet elérni.

A szállásdíj a legnagyobb tétel

Akárhonnan is nézzük, a horvátországi szállásdíj, ami a legjobban meghatározza a nyaralásunk költségvetését. Ha egy nagyon forgalmas helyen, a városban, vagy rögtön a tengerparton, medencés vagy privát jakuzzis szállást bérlünk, annak csillagászati ára lesz. Azt lehet mondani, június utolsó hetében – amikor már teljesen nyárias idő van Horvátországban – egy 2 fős apartmant 100 ezer forint környékén tudunk bérelni egy hétre, egy 4 fős családi apartman 120-130 ezer forint körül van. Ahogy a főszezon felé haladunk, vagyis július második hetéhez, másfél, majdnem duplájára mennek fel a szállásbérlési díjak. Ennek megfelelően egy 2 fős apartman bérlési díja 150-160 ezer forintra megy fel, egy családi lakásé pedig 180-200 ezer forint.

Ha magasabb minőségű szálláshelyet keresünk, vagyis új építésű, új berendezéssel rendelkező lakást, ott egy családi apartman a főszezonban simán eléri az 100 eurót. A horvátok is alkalmazkodnak a magasabb minőségi követelményekhez, így saját privát jakuzzis szobát, apartmant, mini villát is bérelhetünk. Ezek olyan 100 ezer forintos napi bérleti díjjal rendelkeznek.

Érdemes a Horvátországinfó szállás oldalán is körbenézni, hiszen itt több kategóriában találunk szállásajánlatokat például: Magyarországhoz közeli- homokos tengerpari- közvetlen tengerparti- luxus szálláshelyek, illetve több népszerű szűrő segít kiválasztani a nyaralásunk helyszínét.

A nagyon olcsó már senkinek sem kell

Szintén nagy általánosságban elmondható, hogy az előző rendszerből megmaradt, fel nem újított, szocreál jellegű szállások – bármennyire is olcsóak – már nem annyira vonzók. A magyar utasok inkább az erős 3 csillagos, újszerű apartmanokat, szállodai szobákat keresik. Ha spórolni szeretnénk, a nyaralás hosszán kurtítunk, így az eddigi tipikus egy hetes nyaralásokból, 5-6 napos nyaralások lettek.

Éttermi költések & kirándulások

A horvátországi lenti költések összege nagyjából azonos. Egy szendvics 25-30 kuna, egy pizza 35-40 kuna, illetve egy tál főétel 60-80 kuna már évek óta. Rövid hajós kirándulások 100 kuna körül vannak, az egész naposakért 3-400 kunát kérnek el a horvátok. Azzal érdemes számolni, hogy 100 ezer forint költőpénz (élelmiszer vásárlásokkal együtt) 2 főre elegendő. Ha gyere(ke)kkel utazunk, minimum 150 ezer forint költőpénzt vigyünk magunkkal, plusz legyen feltöltve a bankkártyánk.

Összességében

Utazásra elköltünk 60 ezer forintot, szállást bérlünk 200 ezer forintért, majd lent elköltünk további 150 ezer forintot. Ha gyere(ke)kkel nyaralsz, olyan 4-500 ezer forint egy horvátországi nyaralás teljes költségvetése, mivel nem biztos, hogy találunk 200 ezer forintért hozzánk illő apartmant. Ha kettesben utazunk, 3-400 ezer forinttal érdemes számolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Új szabály jöhet a fizetési haladékra, rögtön kiverte a biztosítékot
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 14:52
Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.
Vásárló Miért érdemes diákmunkát vállalni?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 10:27
Legyen szó akár a középiskolai, akár a felsőoktatásban eltöltött évekről, nyugodtan kijelenthető, hogy ez az egyik legszebb és leggondtalanabb időszak egy ember életében. Tanulás mellett ugyanis tele van olyan élményekkel, amelyekre és életünk későbbi szakaszában is szívesen gondolunk majd vissza.
Vásárló Hogyan válhatunk jobb értékesítővé?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 09:44
Ahhoz, hogy egy cég vagy vállalkozás elég bevételre tegyen szert, nélkülözhetetlen, hogy az értékesítési folyamat hatékony és gördülékeny legyen. Ez pedig sok esetben azon múlik, hogy a cég alkalmazásában vagy megbízásában álló értékesítő mennyire hatékonyan végzi a munkáját.
Vásárló Meglepetések a boltokban: jönnek a szuper bevásárlókocsik és az exoskeletonok
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 15. 14:55
Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 
Vásárló Mi a helyzet jelenleg a fizikai munkák terén?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 14. 17:30
Bár 2022 őszén jelentősen beindult az álláskeresések üteme, de az év végi elemzések mégis azt mutatták, hogy a munkaerőhiány továbbra sem csökken Magyarországon. Ez idén sincs másképp.
Vásárló Változás: bejelentést tett a kormányszóvivő a kötelező akciókról
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 12:23
Szeptember végén lejárt volna a kötelező akciók rendszere, de a kormány meghosszabbítja az év végéig. 
Vásárló Újabb fejlemény diszkontversenyben: a Lidl gyarapodhat az Aldi meglepő dániai döntése után
Buksza blog | 2023. szeptember 13. 17:23
Komoly változást hoz a dán kiskereskedelmi piacon, hogy több mint negyvenéves jelenlét után az Aldi úgy döntött, elhagyja az észak-európai ország piacát. Boltjain versenytársai, köztük a Lidl osztoznak.
Vásárló Az irodai hatékonyság záloga
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 13. 10:17
Bár az irodai életforma évről évre egyre inkább digitalizálódik, azért még mindig szükség van jó minőségű irodaszerekre és felszerelésekre a hatékony munkavégzéshez. A modern irodai életben a hatékonyság és az egyszerűség az elsődleges szempont. 
Vásárló Az Ikea matracforradalmat indít, ezért a hatóságokkal is szövetkezne
Buksza blog | 2023. szeptember 12. 15:22
Az elhasznált, hepehupás, kényelmetlenné vált matracoktól körülményesen lehet megválni, az Ikea ezért úgy gondolja itt az ideje, hogy ne a szemétbe kerüljenek.
Vásárló Szerezzünk meglepetést korántsem hétköznapi formában!
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 8. 17:38
Ajándékozni nagyszerű dolog, látni az őszinte meglepetést, meghatottságot, mosolyt a másik arcán, akár egy születés- vagy névnap, esküvő, babaszületés, lánykérés vagy más ünnepelnivaló alkalmából. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG