3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 

További árcsökkentések alapozhatják meg az Ikeánál, hogy az értékesítés mennyisége 2024-ben ne csökkenjen az ideihez képest. Legalábbis ez derül ki a bútor-kiskereskedőt működtető Ingka Group beszámolójából.

Az értékesítés mennyisége a szeptemberben kezdődött új üzleti év első negyedében nagyjából ugyanannyi volt, mint 2022 hasonló időszakában. Ehhez azonban arra volt szükség, hogy a vállalat nagyjából 1 milliárd eurónyi árcsökkentéssel szippantsa magához a kevesebb szabadon elkölthető jövedelemmel rendelkező vásárlókat.

Árfolyamok és grafikonok

A Reuters idézte Juvencio Maeztut, az Ingka pénzügyi igazgatóját, aki a következőket mondta: 

Nagyjából azon a szinten vagyunk, mint a múlt évben. Bízunk benne, hogy ha a következő hónapban és a következő évben továbbra is invesztálunk az árak mérséklésébe, akkor megerősödik az emberekben az a meggyőződés, hogy a legjobb hely, ahova jöhetnek vásárolni, az az Ikea. Arra nem tért ki, hogy mely termékeknél, mekkora árkedvezményeket terveznek.

Az Ingka Group, amelynek áruházai az Ikea árbevételének majdnem kilencven százalékát hozzák, 2 milliárd eurós üzemi eredményt könyvelt ez az augusztusig tartó 2023/2022-es üzleti évében, szemben az egy évvel korábbi 2,04 milliárd euróval. Maeztu szerint ennél jobb számot is elérhettek volna, ám a nyereségesség javítása helyett az árak szinten tartását választottak, ami azzal járt, hogy nem háríthatták át költségeik emelkedését a vásárlóikra.

Örülhetnek az Ikeába tartó vásárlók? Fotó: Ikea
Örülhetnek az Ikeába tartó vásárlók? Fotó: Ikea

Az Ingka korábban arról számolt be, hogy a kiskereskedelmi értékesítés összege 6 százalékkal, 41,7 milliárd euróra nőtt az üzleti évben. A cég abban bízik, hogy az év végi bevásárlási szezonban nem utazásra, hanem otthonukra fognak költeni az emberek, ami növelheti az Ikea forgalmát. Az Ingka Investment, a vállalat beruházási ága 1 milliárd euróval, 7,5 milliárd euróra növelte azt az összeget, amit megújuló beruházásokra szán.

Magyarországon kispadra kerültek a bútorok 

A magyar piacon a hivatalos kiskereskedelmi statisztikák alapján az idén jelentősen csökkenés következett be. A KSH a műszaki cikkek és a bútorok forgalmát együtt nézi, az év első kilenc hónapjában 16,4 százalékkal csökkent a forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest. Ez érthető, hiszen olyan termékekről van szó, amelyekről a háztartások le tudnak mondani, az ilyen beszerzéseket az inflációs nyomás miatt jelentősen megugró kiadások miatt elhalasztják. 

A forgalom volumenének visszaesése mellett a műszaki cikkek és bútorok összforgalma növekedett: január és szeptember vége között meghaladta a 707 milliárd forintot, ami 6 százalékos hanyatlást tükröz. Tehát a forgalom volumene jóval nagyobb mértékben csökkent, ennek hátterében pedig az áll, hogy sok terméknek feljebb ment az ára. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Harapófogóba kerülnek a kávéfogyasztók, az aggastyán azonban menekülőutat kínál
Buksza blog | 2024. február 18. 13:57
A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 
Vásárló Kiverte a biztosítékot a trükközés, márciustól új világ jön a magyar boltokban
Buksza blog | 2024. február 15. 19:04
Számos élelmiszer jelentős változáson ment át az elmúlt időszakban: több készítmény kiszerelése kisebb lett vagy a minőségi összetevők aránya csökkent, az áruk azonban nem lett alacsonyabb. Egy felmérés szerint ez a jelenség többféle terméket is érint a brit boltokban.
Vásárló Így növelheted a webáruházad konverziós arányát
Márkázott tartalom | 2024. február 14. 12:55
  Az online marketing stratégia nagymértékben befolyásolja a webshopod sikerességét. Az eszközeivel csökkenteni lehet a kosárelhagyást, és meg lehet szilárdítani az ügyfélkört. Ebben a cikkben hatékony technikákat mutatunk, amelyekkel növelni tudod a webshopod teljesítményét.
Vásárló Készpénzt a balesetért: a Tescótól akartak lopni, csúnyán ráfáztak
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 13. 16:55
Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.
Vásárló Új korszak indult a tartós tejeknél
Buksza blog | 2024. február 12. 16:26
A műanyagszemét egyik legnagyobb forrása a tejtermékek csomagolására használt palackok és tégelyek sokasága, ám ezek eltüntetésének terén elkezdődött valami. 
Vásárló Kíméletlenek lesznek a boltláncok, a diszkontok kezében van az adu
Buksza blog | 2024. február 12. 12:33
Az európai áruházláncok nehéz időszakot zártak, de még mindig problémákkal kell számolniuk egy friss felmérés szerint, amely a diszkontoknak jósol szebb jövőt.
Vásárló Ha sportolsz, mindig legyen nálad egy kulacs folyadék!
Márkázott tartalom | 2024. február 12. 10:09
Ha sportolsz, fogyókúrázol vagy aktív mozgást végzel, nagyon-nagyon fontos közben odafigyelned a megfelelő hidratálásra. Erre minden évszakban szükség van, de különösen nyáron, vagy ha meglehetősen sokat edzel. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG