<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A gazdasági helyzet normalizálásával áttörés jöhet a vállalati egészségbiztosítások piacán - állítják az Uniqa Biztosító szakértői. Van hova bővülni: 160 munkaképes lakosból egynek van ilyen biztosítása.

Az elmúlt évben 17 százalékkal nőtt az egészségbiztosítási ügyletek díjbevétele az Uniqa Biztosítónál - mondta a biztosító új, prevenciós szolgáltatását, az Uniqa Mobil Egészségközpontot bemutató tájékoztatón Othmar Michl, a biztosító vezérigazgatója. Jelenleg minden 3. szerződés az Uniqánál van, s ez az arány növekedni fog, hiszen minden második szerződés, amit értékesítenek, Uniqa-termék. Van mire alapozni, hiszen az anyacég Ausztriában a 2 millió egészségbiztosítási szerződés közül 1 milliót tudhat magáénak.

Juhos András, a biztosító vezérigazgató-helyettese szerint egyelőre döbbenetes a hazai lakosság alulbiztosítottsága az egészségbiztosítás terén. Míg megtakarítási életbiztosítással jelenleg minden negyedik 20-59 éves rendelkezik, kockázati életbiztosítással az érintett csoport 8,4 százaléka rendelkezik. Nyugdíjbiztosítása az érintettek 1 százalékának van. Ugyanakkor betegségbiztosítással csak az érintettek 0,6 százaléka rendelkezik.

Juhos fontosnak tartotta hangsúlyozni: 2012 óta a vállalati életbiztosítások úgy köthetőek, hogy az sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem kerül többletköltségbe, s bár az Uniqa ilyen termékében 35 százalékkal bővülő díjbevételről adhat számot, az áttörés továbbra is elmaradt. A piacon jelenleg 32 ezer egyéni egészségbiztosítás van, míg a vállalati szerződések száma néhány százra tehető. A betegségbiztosítási díjbevétel a piacon tavaly nem érte el a 6,5 milliárd forintot.

Miért nem megyünk táppénzre?

Szükség pedig lenne a termékre – vélekedett a vezérigazgató-helyettes. Mert bár a statisztikák azt mutatják, hogy 2005 és 2013 között Magyarországon 37,4 millióról 19,8 millióra csökkent a táppénzen töltött napok száma, ám a KSH adatai szerint a kilenc évig tartó csökkenő trend tavaly fordult meg, amikor az egy évvel korábbi 19,8 millióról 21,6 millióra nőtt a táppénzes napok száma. Ez azt jelenti, hogy 2014-ben naponta átlagosan 59 ezer fő volt táppénzen: ötezerrel többen, mint egy évvel korábban. Mindezzel összefüggésben az OEP táppénzfizetésre fordított kiadásai a 2013-as 58,0 milliárdról tavaly 66,5 milliárdra nőttek.

A Profession.hu HR-portál tavalyi felmérése ugyanakkor jelzi, hogy a csökkenés mögött aligha lehetett az egészségügyi állapot számottevő javulása: a felmérés szerint a dolgozók 32 százaléka félti a munkahelyét, 26 százalékuknál pedig nem megoldott a helyettesítés, ezért nem élnek a táppénz lehetőségével. Minden tizedik válaszadót pedig a bevételkiesés kényszerít arra, hogy akkor is dolgozzon, ha beteg.

A jelenség negatív következménye nemcsak az egyén teljesítménycsökkenésében mutatkozik meg, hanem például influenzajárvány idején akár egész részlegek munkáját visszavetheti. Egy egészségbiztosítás és a hozzá kapcsolt preventív szolgáltatások ugyanakkor csökkenthetik a kiesést. A fenti okfejtés miatt az Uniqa vezérigazgató-helyettese szerint bármikor megtörténhet az áttörés a vállalati egészségbiztosítások terén. Az egyéni egészségbiztosítás terén lassabb lehet a fejlődés, hiszen itt a betegség megelőzése a fontos, illetve felkészülés a betegségre. Ehhez mentalitásváltozás szükséges.

 

 

Fáradtak, kimerültek dolgoznak

És szemléletváltozás is. Az Uniqa Mobil Egészségközpont idén nyáron elvégzett ingyenes állapotfelmérés-sorozata is megerősíti, hogy a hazai prevenciós kultúra fejlesztése kulcsfontosságú. Az összegyűjtött adatok alapján ugyanis a felnőtt lakosság mindössze 7 százaléka mondható teljesen fittnek. Az Uniqa Mobil Egészségközpont néven egyedülálló prevenciós és egészségmegőrzési szolgáltatáscsomagot kínál elsősorban a közép- és a nagyvállalatoknak a biztosító és partnere, az országos magánrendelő-hálózatot üzemeltető Mediteam Zrt.

Az orvosi célra átalakított kamionnal az ország bármely pontján rugalmasan és költséghatékonyan végezhetők el olyan foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok, szűrések, valamint teljes körű egészségügyi állapotfelmérések, amelyeket a munkaadók korábban dolgozóik utaztatásával, illetve jelentős munkaidő-kieséssel tudtak csak megoldani. A szűrések ára 4-12 ezer forint között mozog – hangzott el a tájékoztatón.

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG