5p
Pörög az online kereskedelem, a csomagküldő szolgálatoknak pedig a karácsonyi szezonon kívül is bőven van mit csinálniuk. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak a külföldi csomagok rendelésére és feladására, ezzel ugyanis egy csomó fejfájást megspórolhatunk. Meddig vámköteles? Mit hozhatnak be és mi az, ami biztos elakad a határon? Utánajártunk.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ismét felhívta a figyelmet a vámkezelés ügymenetére, ez ugyanis akár hosszú napokkal is megtoldhatja a csomag megérkezésének dátumát – ez pedig akkor különösen bosszantó, ha egyébként valaminek időre kellene érkeznie. Az Európai Unión belülről érkező csomagok – köszönhetően Schengennek – nem esnek a vámkötelezettség alá, ha azonban valamit messzebbről rendelünk (pl. Ázsiából vagy Amerikából), azokat már kötelező jelleggel vizsgálják, ezt közölte a NAV a Privátbankár.hu-val.

A csomagokat azonban értékhatárig vizsgálják. Általánosan elmondható, hogy 22 euró alatt semmit sem vámolnak, efelett azonban elindítják a vámkezelési eljárást, de  csak akkor, ha beazonosítható annak címzettje, ismer az áru valós értéke és a beérkezett áru egyértelműen meghatározható – vagyis a feladó pontosan töltötte ki az árulevelet. Ha ezek rendelkezésre állnak, a Magyar Posta automatikusan megindítja a vámeljárást, a NAV pedig megvizsgálja és dönt annak elfogadása, illetve elutasítása felől. A vámeljárás lezárása után a küldeményt kiszállítják a címzettnek. Ha az Unión kívülről magánszemély küld nekünk csomagot – ajándékként –, úgy az értékhatár 45 euró.

Áruvizsgálat történhet:

  • röntgen segítségével,
  • szükség esetén a csomag bontásával (ilyenkor a postai alkalmazott mutatja be a vámtisztviselőnek az árut),
  • kábítószer kereső kutya segítségével.

Van, ami még így is lassan ér ide

Ugyanakkor az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap is lehet, az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt – raktárról kiszállítható – áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz, ahogy erről már korábban is írtunk.

Annak érdekében, hogy időben megérkezzen a csomag, érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket, így még a vámkezeléssel együtt is biztosabb, hogy időben megérkezik. A külföldi rendelések esetében, amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak az ilyen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig - hívja fel a figyelmet a NAV.

Az áru megrendelése után a csomag megérkezése előtt - a kapott ragszámra hivatkozva a Magyar Posta Zrt. részére kell benyújtani postaimport@posta.hu e-mail címre vagy a +36/1/297-11-74-es fax számra az alábbiakat:

  • vámkezelési nyilatkozat (letölthető a posta internetes oldaláról)
  • számla
  • paypal igazolás
  • rendelés-visszaigazolás (pl.: ebay)

A vámmentes értékhatárok felett az alábbi fizetési kötelezettség keletkezik:

Cég és magánszemély között

0-22 euróig: vám- és adómentes

22,1-150 euró: vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt

150,1 euró felett: kereskedelmi vámtarifa + 27% ÁFA

Magánszemély-magánszemély között

0-45 euró: vám- és adómentes

45,1-150 euró: vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt

150,1-700 euró: vagy a vámtarifa szerinti vámtétel, vagy – kérelem alapján – fix 2,5%-os vám + 27% ÁFA

700 euró felett: kereskedelmi vámtarifa szerinti vám + 27% ÁFA

Van, amit mindenképp tilos

Persze, vannak termékek, amiket értékhatártól függetlenül tilos fogadnunk. Így például nem rendelhetünk hamis gyógyszereket, vagy egyáltalán bármilyen gyógyszert – ezek behozatalához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye szükséges. Nem rendelhetünk emellett nemzetközileg védett növényeket és állatokat, valamint ezekből készített vagy ezeket tartalmazó termékeket (ezekhez külön engedély szükséges, pl. CITES). A kábítószerek szintén nem vámkezelhetőek, ezeket lefoglalják.

Szabályok vonatkoznak a kivitelre is. Az uniós tagállamokba vámkezelés nélkül küldhetünk csomagot (persze a fent említett értékhatárig), ám nem mindegy, hogy mit rejt a doboz. Így Magyarországról nem küldhetünk más országokba: műkincseket, alkoholt, dohányterméket, kábítószert vagy azt tartalmazó gyógyszereket nem adhatunk fel.

Érdemes arról is tájékozódni, hogy az egyes fogadó országokban milyen szabályok érvényesek – Amerika egyes államaiban és Mexikóban például szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek fogadására, így pl. nem küldhetünk csak úgy egy magyaros szeretetcsomagot a kint élő ismerősöknek. Akkor sem, ha csak egy csomag Negrót és pirospaprikát akarunk küldeni. Ezekről a szabályokról az adott országok posta- és vámszolgálati honlapjain tudunk tájékozódni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG