5p
Pörög az online kereskedelem, a csomagküldő szolgálatoknak pedig a karácsonyi szezonon kívül is bőven van mit csinálniuk. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak a külföldi csomagok rendelésére és feladására, ezzel ugyanis egy csomó fejfájást megspórolhatunk. Meddig vámköteles? Mit hozhatnak be és mi az, ami biztos elakad a határon? Utánajártunk.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ismét felhívta a figyelmet a vámkezelés ügymenetére, ez ugyanis akár hosszú napokkal is megtoldhatja a csomag megérkezésének dátumát – ez pedig akkor különösen bosszantó, ha egyébként valaminek időre kellene érkeznie. Az Európai Unión belülről érkező csomagok – köszönhetően Schengennek – nem esnek a vámkötelezettség alá, ha azonban valamit messzebbről rendelünk (pl. Ázsiából vagy Amerikából), azokat már kötelező jelleggel vizsgálják, ezt közölte a NAV a Privátbankár.hu-val.

A csomagokat azonban értékhatárig vizsgálják. Általánosan elmondható, hogy 22 euró alatt semmit sem vámolnak, efelett azonban elindítják a vámkezelési eljárást, de  csak akkor, ha beazonosítható annak címzettje, ismer az áru valós értéke és a beérkezett áru egyértelműen meghatározható – vagyis a feladó pontosan töltötte ki az árulevelet. Ha ezek rendelkezésre állnak, a Magyar Posta automatikusan megindítja a vámeljárást, a NAV pedig megvizsgálja és dönt annak elfogadása, illetve elutasítása felől. A vámeljárás lezárása után a küldeményt kiszállítják a címzettnek. Ha az Unión kívülről magánszemély küld nekünk csomagot – ajándékként –, úgy az értékhatár 45 euró.

Áruvizsgálat történhet:

  • röntgen segítségével,
  • szükség esetén a csomag bontásával (ilyenkor a postai alkalmazott mutatja be a vámtisztviselőnek az árut),
  • kábítószer kereső kutya segítségével.

Van, ami még így is lassan ér ide

Ugyanakkor az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap is lehet, az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt – raktárról kiszállítható – áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz, ahogy erről már korábban is írtunk.

Annak érdekében, hogy időben megérkezzen a csomag, érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket, így még a vámkezeléssel együtt is biztosabb, hogy időben megérkezik. A külföldi rendelések esetében, amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak az ilyen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig - hívja fel a figyelmet a NAV.

Az áru megrendelése után a csomag megérkezése előtt - a kapott ragszámra hivatkozva a Magyar Posta Zrt. részére kell benyújtani postaimport@posta.hu e-mail címre vagy a +36/1/297-11-74-es fax számra az alábbiakat:

  • vámkezelési nyilatkozat (letölthető a posta internetes oldaláról)
  • számla
  • paypal igazolás
  • rendelés-visszaigazolás (pl.: ebay)

A vámmentes értékhatárok felett az alábbi fizetési kötelezettség keletkezik:

Cég és magánszemély között

0-22 euróig: vám- és adómentes

22,1-150 euró: vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt

150,1 euró felett: kereskedelmi vámtarifa + 27% ÁFA

Magánszemély-magánszemély között

0-45 euró: vám- és adómentes

45,1-150 euró: vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt

150,1-700 euró: vagy a vámtarifa szerinti vámtétel, vagy – kérelem alapján – fix 2,5%-os vám + 27% ÁFA

700 euró felett: kereskedelmi vámtarifa szerinti vám + 27% ÁFA

Van, amit mindenképp tilos

Persze, vannak termékek, amiket értékhatártól függetlenül tilos fogadnunk. Így például nem rendelhetünk hamis gyógyszereket, vagy egyáltalán bármilyen gyógyszert – ezek behozatalához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye szükséges. Nem rendelhetünk emellett nemzetközileg védett növényeket és állatokat, valamint ezekből készített vagy ezeket tartalmazó termékeket (ezekhez külön engedély szükséges, pl. CITES). A kábítószerek szintén nem vámkezelhetőek, ezeket lefoglalják.

Szabályok vonatkoznak a kivitelre is. Az uniós tagállamokba vámkezelés nélkül küldhetünk csomagot (persze a fent említett értékhatárig), ám nem mindegy, hogy mit rejt a doboz. Így Magyarországról nem küldhetünk más országokba: műkincseket, alkoholt, dohányterméket, kábítószert vagy azt tartalmazó gyógyszereket nem adhatunk fel.

Érdemes arról is tájékozódni, hogy az egyes fogadó országokban milyen szabályok érvényesek – Amerika egyes államaiban és Mexikóban például szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek fogadására, így pl. nem küldhetünk csak úgy egy magyaros szeretetcsomagot a kint élő ismerősöknek. Akkor sem, ha csak egy csomag Negrót és pirospaprikát akarunk küldeni. Ezekről a szabályokról az adott országok posta- és vámszolgálati honlapjain tudunk tájékozódni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG