<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pörög az online kereskedelem, a csomagküldő szolgálatoknak pedig a karácsonyi szezonon kívül is bőven van mit csinálniuk. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak a külföldi csomagok rendelésére és feladására, ezzel ugyanis egy csomó fejfájást megspórolhatunk. Meddig vámköteles? Mit hozhatnak be és mi az, ami biztos elakad a határon? Utánajártunk.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ismét felhívta a figyelmet a vámkezelés ügymenetére, ez ugyanis akár hosszú napokkal is megtoldhatja a csomag megérkezésének dátumát – ez pedig akkor különösen bosszantó, ha egyébként valaminek időre kellene érkeznie. Az Európai Unión belülről érkező csomagok – köszönhetően Schengennek – nem esnek a vámkötelezettség alá, ha azonban valamit messzebbről rendelünk (pl. Ázsiából vagy Amerikából), azokat már kötelező jelleggel vizsgálják, ezt közölte a NAV a Privátbankár.hu-val.

A csomagokat azonban értékhatárig vizsgálják. Általánosan elmondható, hogy 22 euró alatt semmit sem vámolnak, efelett azonban elindítják a vámkezelési eljárást, de  csak akkor, ha beazonosítható annak címzettje, ismer az áru valós értéke és a beérkezett áru egyértelműen meghatározható – vagyis a feladó pontosan töltötte ki az árulevelet. Ha ezek rendelkezésre állnak, a Magyar Posta automatikusan megindítja a vámeljárást, a NAV pedig megvizsgálja és dönt annak elfogadása, illetve elutasítása felől. A vámeljárás lezárása után a küldeményt kiszállítják a címzettnek. Ha az Unión kívülről magánszemély küld nekünk csomagot – ajándékként –, úgy az értékhatár 45 euró.

Áruvizsgálat történhet:

  • röntgen segítségével,
  • szükség esetén a csomag bontásával (ilyenkor a postai alkalmazott mutatja be a vámtisztviselőnek az árut),
  • kábítószer kereső kutya segítségével.

Van, ami még így is lassan ér ide

Ugyanakkor az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap is lehet, az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt – raktárról kiszállítható – áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz, ahogy erről már korábban is írtunk.

Annak érdekében, hogy időben megérkezzen a csomag, érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket, így még a vámkezeléssel együtt is biztosabb, hogy időben megérkezik. A külföldi rendelések esetében, amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak az ilyen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig - hívja fel a figyelmet a NAV.

Az áru megrendelése után a csomag megérkezése előtt - a kapott ragszámra hivatkozva a Magyar Posta Zrt. részére kell benyújtani postaimport@posta.hu e-mail címre vagy a +36/1/297-11-74-es fax számra az alábbiakat:

  • vámkezelési nyilatkozat (letölthető a posta internetes oldaláról)
  • számla
  • paypal igazolás
  • rendelés-visszaigazolás (pl.: ebay)

A vámmentes értékhatárok felett az alábbi fizetési kötelezettség keletkezik:

Cég és magánszemély között

0-22 euróig: vám- és adómentes

22,1-150 euró: vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt

150,1 euró felett: kereskedelmi vámtarifa + 27% ÁFA

Magánszemély-magánszemély között

0-45 euró: vám- és adómentes

45,1-150 euró: vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt

150,1-700 euró: vagy a vámtarifa szerinti vámtétel, vagy – kérelem alapján – fix 2,5%-os vám + 27% ÁFA

700 euró felett: kereskedelmi vámtarifa szerinti vám + 27% ÁFA

Van, amit mindenképp tilos

Persze, vannak termékek, amiket értékhatártól függetlenül tilos fogadnunk. Így például nem rendelhetünk hamis gyógyszereket, vagy egyáltalán bármilyen gyógyszert – ezek behozatalához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye szükséges. Nem rendelhetünk emellett nemzetközileg védett növényeket és állatokat, valamint ezekből készített vagy ezeket tartalmazó termékeket (ezekhez külön engedély szükséges, pl. CITES). A kábítószerek szintén nem vámkezelhetőek, ezeket lefoglalják.

Szabályok vonatkoznak a kivitelre is. Az uniós tagállamokba vámkezelés nélkül küldhetünk csomagot (persze a fent említett értékhatárig), ám nem mindegy, hogy mit rejt a doboz. Így Magyarországról nem küldhetünk más országokba: műkincseket, alkoholt, dohányterméket, kábítószert vagy azt tartalmazó gyógyszereket nem adhatunk fel.

Érdemes arról is tájékozódni, hogy az egyes fogadó országokban milyen szabályok érvényesek – Amerika egyes államaiban és Mexikóban például szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek fogadására, így pl. nem küldhetünk csak úgy egy magyaros szeretetcsomagot a kint élő ismerősöknek. Akkor sem, ha csak egy csomag Negrót és pirospaprikát akarunk küldeni. Ezekről a szabályokról az adott országok posta- és vámszolgálati honlapjain tudunk tájékozódni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Egy cipzár is lehet elegáns kiegészítő
Márkázott tartalom | 2022. december 3. 11:31
A cipzárak már évtizedek óta meghódították a világot: ott vannak az öltözőszekrényünkben lévő ruhákon, a bőröndeinken, a különböző tokokon, a speciális öltözetek szerves részei, és még sok más, olykor meglepő alkalmazási módja van egy cipzárnak.
Vásárló A tehéntejen túl is van élet
Márkázott tartalom | 2022. december 2. 09:08
Gyerekkorunkban folyamatosan azt hajtogatták számunkra, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása a kalcium, a szénhidrát, a fehérje és az egészséges zsírtartalom miatt elengedhetetlen a táplálkozási szükségleteink kielégítéséhez.
Vásárló Lényeges a rágcsálók elleni küzdelem!
Márkázott tartalom | 2022. december 1. 08:58
Az emlősök osztályának egyik legnépesebb rendjét a rágcsálók alkotják. Folyamatosan rágnak valamit, és emiatt folyamatosan is kopnak a fogaik, amelyek azután persze ismét megnőnek. Nagyon szorosan összetartanak egyes közösségeik, ez pedig nem mindig kedvező az emberekkel egy területen honos fajok esetében. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG