<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nem akármilyen flottabővítést jelentett be a Mol: a meglévő 400 VW mellé beszereztek 50 prémium Mercedest. Az A-Klassékat másfélszer annyiért lehet bérelni, mint az Up-okat, cserébe jóval nagyobbak és hosszabb utazásra is alkalmasak - az biztos, hogy sose volt még ilyen könnyű egy hétköznapi autósnak kvázi-luxusban leugrani a boltba vagy elmenni a gyerekért az iskolába egy tizenhárommilliós autóval.

Virágzik a közösségi autó- és robogó-megosztás

Egyre virágzóbb piac a közösségi járművek piaca (legalábbis a fővárosban - a vidéki városokkal egyelőre senki sem mert kísérletezni). A piac úttörője a GreenGo startup volt, jó egy évvel később tőkeerős versenytársat kaptak, amikor a Mol beindította Limo elnevezésű szolgáltatását. Közben az E.On támogatásával a magyar piacra lépett a Blinkee.city is egy kisebb flottányi villanyrobogóval. Az innovatív, környezetbarát szolgáltatásból a budapesti piac bőven elbír ennyi szereplőt, különösen ha az igen eltérő hátterű cégek versenye a jövőben is ilyen tiszta marad.

A közösségi járműmegosztós cégek újdonságai leginkább flottabővítést, területi lefedettség-bővítést jelentenek, most azonban a Mol szokatlant és kissé váratlant lépett. Amikor közös sajtótájékoztatót hirdettek a Mercedes-Benz Hungáriával, várható volt, hogy a meglévő Volkswagenek mellé Mercedeseket tesznek a flottába, de a várakozásokkal ellentétben nem az olcsóbb modellek közül választottak: igazi prémium kategóriás autókat állítottak üzembe, amelyek magasabb áron érhetőek el a felhasználóknak.

Már 35 ezren regisztráltak

Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztási szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója a társaság sajtótájékoztatóján az eddigi eredményekről azt mondta: az első félév túlteljesítette a várakozásokat. Több, mint 35 ezer regisztrált felhasználója van a Limonak, ők másfél millió kilométert tettek meg a januári indulás óta. Ezeket a számokat csak egy év után tartották elképzelhetőnek az induláskor.

Ratatics elmondta: a budapesti felhasználók visszajelzései és a nemzetközi trendek alapján is van helye a közösségi közlekedésnek a városban, sőt: egyre nagyobb teret kell kapnia. A szolgáltatást elsősorban a fiatalok használják, a sofőrök átlagéletkora 28-29 év; a visszajelzések alapján pedig van igény a prémium szolgáltatásra is. Ebben a kategóriában a Mercedest találta alkalmas partnernek a Mol, így mostantól 50 darab (Kecskeméten gyártott) A-osztály is a limósok rendelkezésére áll - jelentették be.

Másfélszer annyiba kerül a Merci, mint a VW

A prémium kategóriának persze az ára is prémium. Míg az "alap" Volkswagen-autókat a havidíjas felhasználók percenként 66 forintért használhatják, a 990 forintos havidíj vállalása nélkül regisztrálók pedig 77 forintért, a prémium Mercik a havidíjasoknak 99, az alkalmi használók számára pedig 111 forintért érhetőek el percenként. Ez azt jelenti, hogy a Mercik nagyjából másfélszeres áron érhetőek el.

Volkswagen Mercedes Volkswagen Mercedes
Regisztrációs díj (Ft) 5900 5900 5900 5900
Havidíj (Ft / hó) 990 990 0 0
Bérlés (Ft / perc) 66 99 77 111
Várakozás (Ft / perc) 15 15 15 15

Tényleg prémium - vajon ki veti majd rá magát?

A felár persze érthető. A Mercedes A-osztály nem hasonlítható a a VW eUp-okhoz - különösen a Limo-flottában lévő első, fapados benzinesekhez. A cikk szerzője nem autós újságíró, de ezzel a többi közösségi autós is valószínűleg így van, így a rengeteg különbség elemzésébe kár is lenne belemenni - fogalmazzunk úgy, hogy egy rakás műszer, kijelző, érintős vezérlő, GPS, médiaközpont, tágas és kényelmes belső tér, prémium anyagok fogadják azokat, akik átülnek a VW-kből. Az autók egyébként benzinesek, automata sebváltósok, tele vannak extrákkal - egy ilyen felszereltségű autó listaáron 13 millió forintba kerül. Egy kicsit ez azért ijesztő is, a városi furikázáshoz tervezett VW-k után egész más beleülni az A-osztályba - ez az autó tényleg nem arra van, hogy az ember leugorjon a Lidlbe egy nagybevásárlásra.

Kérdés, hogy akkor mire. A Privátbankár.hu érdeklődésére elmondták: részben az is cél, hogy cégvezetőket, menedzsereket sikerüljön "kiugrasztani" saját hasonló kategóriájú autójukból - kérdés, hogy számukra eddig a kisebb városi VW-k jelentették-e esetleg a visszatartó erőt a szolgáltatástól. Ennél fontosabb lehet azonban az a célközönség, amely a visszajelzések alapján szereti ugyan a Limót, de időnként nagyobb autóra lenne szüksége, messzebbre utazna vele, hosszabb időre. Négy-öt utasnak is kényelmes hosszabb távra a Mercedes, több csomag is fér bele, így akár nagyobb útra is vállalkozhatunk.

Mennyibe kerülne egy hétvégi kiruccanás a Mercivel?

Az autókon Pest megyei matrica van, de az egész ország területén használhatóak. Aki nem csak alkalmi felhasználó, annak mindenképp érdemes havidíjas konstrukciót választania (nagyjából havi 90 percnyi bérlés esetén térül meg az alacsonyabb percdíjnak köszönhetően a 990 forintos havidíj). Kiszámoltuk, mennyibe kerül így egy egynapos hétvégi kiruccanás: másfél órányi autózás oda és vissza, 6 órányi parkolással bő 23 ezer forintos költséget jelent - egy napra kaució nélkül nem nagyon kapunk sehol ennyiért ilyen autót, ez tény. Ha nem egy család, hanem egy baráti társaság utazik vele, a költségeket természetesen szét lehet dobni.

Szombati kirándulás Mol Limoval (Mercedes A-osztály, 1,5 órás út oda és vissza, 6 órás parkolás)
Ár (Ft/perc) Használati idő (perc) Összesen (Ft)
Bérlés 99 180 17820
Várakozás 15 360 5400
Összesen: 23220

Egy hosszabb hétvégi utazás összesen 3 óra utazással, 24 órányi parkolással nagyjából 40 ezer forintba kerül a limós Mercikkel.

Hétvégi kirándulás Mol Limoval (Mercedes A-osztály, 1,5 órás út oda és vissza, 24 órás parkolás)
Ár (Ft/perc) Használati idő (perc) Összesen (Ft)
Bérlés 99 180 17820
Várakozás 15 1440 21600
Összesen: 39420

Ez utóbbit egyelőre egyébként még nem tehetjük meg, a hatályos ÁSZF szerint egy egyedi bérlés maximum 24 órára szólhat - mint megtudtuk, az új autók bekerülésével ezt a feltételt átgondolják, hogy akár egy hétvégi kirándulás is beleférhessen egyetlen bérlésbe.

Végül a célközönséget illetően az is igaz, hogy egy átlagos autósnak ritkán adatik meg, hogy egy A-Klasséval furikázzon csak úgy, erre pedig most lehetőség nyílik - bár hétköznapi használatban annyit nem tesz hozzá az élmény, hogy széles tömegeknek legyen érdemes másfélszer annyi pénzért eljutni A-ból B-be.

Egyszer azért mindenképp érdemes kipróbálni, a Mol szerint pedig lesz is kereslet a luxus-járművekre. A fejlesztésből egyébként jól látszik, hogy a piac két autós versenytársa, a GreenGo és a Mol mennyire különböző tőkeerővel rendelkezik: a listaáron 13 milliós Mercikből 50-et beszerezni komoly beruházást jelent (még ha egy ekkora flotta beszerzésénél biztosan nem a listaárat fizette ki a Mol a Mercedesnek), amelynek megtérülési időtávja nehezen becsülhető meg - főleg akkor, ha a flotta többi fehér rendszámos autójához hasonlóan a Mercedesek is gyűjtenek még néha mikuláscsomagokat a fizetős parkolóhelyeken.

Már 450 autójuk van - ebből 100 elektromos

Az indulás óta egyébként a flotta és a lefedett terület is szépen bővült a Mol Limónál. Ez egyelőre csak a flotta benzinüzemű részét érintette: az elektromos VW eUp-okból még mindig az induláskori 100 darab áll szolgálatban, ehhez 300 benzines VW Up és mostantól 50 Mercedes A-osztály tartozik. Nagyjából nyolc hónap alatt tehát a flotta másfélszeresére növekedett: 300 járművel indultak, most az 50 új Mercivel együtt 450 autójuk van.

Annak ellenére, hogy egyelőre nem bővült az elektromos flotta, a töltési infrastruktúrán javítottak: a Mol a külső Váci úton található benzinkútján is elektromos töltőegységeket alakított ki. Erre a jövőben szükség lehet: a kitűzött cél az, hogy emeljék az elektromos autók arányát (bár eddig ez csak csökkent), és hogy 2020-ra teljes Budapestet lefedje a szolgáltatási terület.

A szolgáltatási terület az indulás óta jó 10 négyzetkilométerrel bővült, 70 négyzetkilométer fölé. Az alábbi térképen a zölddel határolt területen lehet felvenni és leadni az autókat a mobilapp segítségével, egy telefonról elvégezhető regisztráció (és az azt követő jóváhagyás) után:

Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Vásárló Minőségi szerszámkészlettel a minőségi munkáért
Márkázott tartalom | 2023. május 11. 08:54
Függetlenül attól, hogy hivatásos szakemberek vagy otthoni ezermesterek vagyunk, a minőségi eszközökre minden esetben szükség van. Nemcsak azért, mert így sokkal profibbnak tűnünk a külső szemlélők számára, hanem mert az egész munkafolyamat sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz. Szerencsére ma már több megoldás közül is válogathatunk.
Vásárló Nagy bejelentést tett a Tesco: ez most tényleg sokaknak örömhír
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 13:57
Nem várta meg a Tesco a kormányzati intézkedéseket, tovább csökkenti az általános árszintjét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG