2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az önkiszolgáló kasszákkal nincs mindenki megelégedve, az amerikai Kroger áruházlánc azonban még is ebbe az irányba megy. Nincs egyedül. 

Az áruházláncok egyik legnagyobb gondja, hogy hol automatizálják a tevékenységüket és hol ragaszkodjanak az emberi részvételhez – írta a főként amerikai tőzsdei cégekkel foglalkozó The Street magazin. Általában a háttérben, főként a raktárakban folyó munkákat robotizálják az érintett cégek, elsősorban olyan tevékenységeket bíznak a gépekre, amelyekben azok jobbak, hatékonyabbak. Ilyen például a raktárkészletek valós idejű nyilvántartása. 

Gondok is vannak

Ami a vásárlók kiszolgálását illeti, a Walmart megpróbálkozott az automatizált rendelésfelvevő pontok és a polcfeltöltő robotok bevezetésével, ám ezek nem váltak be. Ugyanakkor egy dologban mindegyik áruházlánc azonos úton jár: egyre több önkiszolgáló pénztárat telepítenek. Bár ezzel munkaerőt takarítanak meg, az „ügyes kezű” vásárlók a gépek előtt zsonglőrködve többet lopnak.

Nagyobb probléma ennél, hogy a vásárlók jelentős része nem szereti ezt a módszert. Az még hagyján, hogy nem kell felesleglesen beszélniük a bolti dolgozókkal, ám sokan úgy vannak vele, miért csinálnák maguk azt, amit eddig valaki más elvégzett helyettük. Emellett idegesítő, ha gond adódik a vonalkód leolvasásával és várni kell a bolti dolgozó segítségére.

Új megoldással próbálkozik az amerikai boltlánc. Fotó: Depositphotos
Új megoldással próbálkozik az amerikai boltlánc. Fotó: Depositphotos

Mindezek tükrében a vásárlók barátságtalan reakcióját kockáztató lépésre szánta el magát a Kroger boltlánc azzal, hogy egyes áruházaiban kizárólag önkiszolgáló pénztárakat működtet. A cég szóvivője természetesen megvédi a lépést, szerinte nagyszerű élményt nyújt az önkiszolgálás lehetősége. Emellett azért vezették be az újdonságot, mert azt tapasztalták, hogy egyre több vevőjük használja az önkiszolgáló pénztárakat.

Azt azonban tudni kell, hogy sokan nem azért választják ezeket, mert jobban szeretik a tradicionális megoldásnál, hanem azért, mert kénytelenek ezt tenni. Kevés a hagyományos pénztár, és hosszú sorok alakulnak ki előttük. Ezzel együtt a Krogert máris követi a Walmart és a Dollar General, amelyek elindították a saját, kizárólag önkiszolgáló fizetést kínáló kísérleteiket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Harapófogóba kerülnek a kávéfogyasztók, az aggastyán azonban menekülőutat kínál
Buksza blog | 2024. február 18. 13:57
A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 
Vásárló Kiverte a biztosítékot a trükközés, márciustól új világ jön a magyar boltokban
Buksza blog | 2024. február 15. 19:04
Számos élelmiszer jelentős változáson ment át az elmúlt időszakban: több készítmény kiszerelése kisebb lett vagy a minőségi összetevők aránya csökkent, az áruk azonban nem lett alacsonyabb. Egy felmérés szerint ez a jelenség többféle terméket is érint a brit boltokban.
Vásárló Így növelheted a webáruházad konverziós arányát
Márkázott tartalom | 2024. február 14. 12:55
  Az online marketing stratégia nagymértékben befolyásolja a webshopod sikerességét. Az eszközeivel csökkenteni lehet a kosárelhagyást, és meg lehet szilárdítani az ügyfélkört. Ebben a cikkben hatékony technikákat mutatunk, amelyekkel növelni tudod a webshopod teljesítményét.
Vásárló Készpénzt a balesetért: a Tescótól akartak lopni, csúnyán ráfáztak
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 13. 16:55
Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.
Vásárló Új korszak indult a tartós tejeknél
Buksza blog | 2024. február 12. 16:26
A műanyagszemét egyik legnagyobb forrása a tejtermékek csomagolására használt palackok és tégelyek sokasága, ám ezek eltüntetésének terén elkezdődött valami. 
Vásárló Kíméletlenek lesznek a boltláncok, a diszkontok kezében van az adu
Buksza blog | 2024. február 12. 12:33
Az európai áruházláncok nehéz időszakot zártak, de még mindig problémákkal kell számolniuk egy friss felmérés szerint, amely a diszkontoknak jósol szebb jövőt.
Vásárló Ha sportolsz, mindig legyen nálad egy kulacs folyadék!
Márkázott tartalom | 2024. február 12. 10:09
Ha sportolsz, fogyókúrázol vagy aktív mozgást végzel, nagyon-nagyon fontos közben odafigyelned a megfelelő hidratálásra. Erre minden évszakban szükség van, de különösen nyáron, vagy ha meglehetősen sokat edzel. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG