<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.

Ebben a cikkben a fogturizmus jelenségét járjuk körbe, összeszedjük, miért éri meg a Magyarországra érkező fogorvosi pácienseknek Svájcból egy kezelésért több, mint 1000 kilométert utazniuk.

1. A szolgáltatás ára

Először is hasonlítsuk össze néhány kezelés árát különböző országokban. Mennyibe kerül például egy foghiány kezelése? Aki már esett át fogpótlási folyamaton, tudja, hogy egy csontba ültetett implantátum sajnos még nem elég ahhoz, hogy helyreálljon a rágófunkció vagy hogy esztétikailag is kielégítő legyen a végeredmény. A komplex foghiány pótlásához szükségünk lesz ínyformázó csavarra, egy fémmentes vagy fémkerámia koronára, fogtechnikai analógra és a koronát az implantátummal összekötő felépítményre. Ebben az árban nemcsak az implantátum költsége van benne, hanem a komplex helyreállítási folyamat. Mivel elsősorban a svájci-magyar fogturizmus iparágát vesszük górcső alá, svájci frankban adjuk meg ezeket az árakat.

 • Az Atlanti-óceán túlpartján:
  • Kanada 3900 CHF
  • USA 3250 CHF
 • Nyugat-Európában:
  • Svájc 3000 CHF
  • UK 2450 CHF
  • Franciaország 2000 CHF
 • Közép-Európában:
  • Lengyelország 1550 CHF
  • Szlovákia 1300 CHF
  • Magyarország (Budapest) 1198 CHF

(Ezek az árak átlagos értékek, az implantátumok ára függ a termék márkájától, és a szolgáltatások árában is lehetnek eltérések a különböző fogklinikákon.)

Láthatjuk, hogy egy kanadai foghiány kezelés több mint háromszor annyiba kerül, mint a magyarországi. De a svájci ár is elég borsos. Ha átváltjuk forintra, közel egymillióba fáj Svájcban a pótlás, ezért a szolgáltatásért Magyarországon 390 000 forintot kell kifizetni. És ha már több fog pótlásáról, komplexebb műveletek elvégzéséről van szó, mindenképp megéri a svájci paciensnek akár több alkalommal is Magyarországra utazni egy-egy kezelésre, kezeléssorozatra.    

2. Miért ennyire olcsó?

Adódik a kérdés, hogy miért ennyire “olcsó” Magyarországon például a fogpótlás? Nem megy a minőség rovására a lenyomott ár? Meg kell nyugtassunk mindenkit, a magyarországi, szlovák vagy lengyel fogászok szakmai képzettsége, a klinikák technikai felszereltsége, a felhasznált anyagok minősége semmiben sem marad el a nyugat-európai vagy az észak-amerikai fogászok szakismeretétől, vagy technikai felkészültségétől.

Akkor hogy képes egy magyar fogorvosi csapat akár 70 %-kal olcsóbban biztosítani ugyanazt a szolgáltatást úgy, hogy szakmailag egyenrangú a nyugati szolgáltatással?

A választ a bérek, árak közötti alapvető különbségeknél kell keresni. Magyarországon jelentősen alacsonyabbak a bérek, a bérleti díjak vagy egy cég üzemeltetési költsége, mint Svájcban. (Például a magyar fogorvosok bére is alig negyede a svájci fogorvosokénak.) Így jelentősen kedvezőbb árszabással tudnak dolgozni.      

3. Minőség mindenek felett!

Azt látjuk már, hogy mitől alacsonyabbak az árak, de hogyan lesz ebből minőségi szolgáltatás? Hát úgy, hogy egyre több magyarországi klinika nyit a külföldi klientúra felé, a klinikák között kialakuló komoly verseny garantálja a folyamaots fejlődést és a magas szakmai nívót. A legjobb marketing 2021-ben is szájról szájra terjed (hát még fogászati berkekben!), ha egy klinika gyöngébb szolgáltatást nyújt, vagy nem a megfelelő minőségű anyagot használja a kezelés során, annak pillanatok alatt híre megy a páciensek körében és lerontja a klinika renoméját. Viszont ugyanúgy híre megy egy jó kezű, profi orvoscsapatnak, kifogástalan, minőségi szolgáltatásnak. Az online értékelések és ajánlások világában nem engedhet meg magának a külföldi páciensekkel dolgozó fogorvos egy felületesebb szakmai döntést, figyelmetlenséget.

4. A szakma krémje 

Magyarországon kiemelkedően magas színvonalú a fogorvosképzés, ennek ellenére nagyon nehéz egy frissen végzett fogorvosnak bekerülnie valamelyik éllovas klinikára, komoly verseny van a bekerülésért a kiváló, fiatal szakemberek között.

A fogturizmusban dolgozó fogorvosnak ráadásul egészen más stratégiával kell hozzáállni a külföldi kliens kezeléshez, mint egy hagyományos, magyar páciens esetében. A defenzív fogászati tervezés során figyelembe kell venniük, hogy pontosan mennyi időt tölt Magyarországon a páciens és ennek fényében kell dönteni a kezelésekről. Teljesen máshogy kell kezelni egy olyan ügyfelet, aki “bármikor” vissza tud jönni, mint egy olyan pácienst, aki csak egy-két hetet van hazánkban. Nem lehet bizonytalan kimenetelű kezeléseket indítani vagy menet közben változtatni a terven. Vagyis szakmailag gyorsan és hatékonyan kell döntenie a fogorvosnak ahhoz, hogy sikeres kezelésben részesítse vendégét a rendelkezésre álló idő alatt. 

Ráadásul ezeknek a fogorvosoknak legalább két-három idegen nyelven folyékonyan kell beszélniük, hiszen a szakma egyik leglényegesebb összetevője a gyors és hatékony kommunikáció a pácienssel.     

5. Utazás előtt is lehet tudni, hogy milyen kezelés vár a páciensre?

A magyar klinikával való első találkozáshoz nem kell feltétlenül 1000 kilométert utazni, a nívósabb szolgáltatóknak van Svájcban kihelyezett rendelője, ahol előzetesen meg tudják vizsgálni a pácienst és el tudják dönteni, hogy milyen kezelés várható, ez megközelítőleg mennyi időt vesz igénybe. Ezt az információt megkapja a magyarországi rendelő és felkészülten várja az ügyfeleket.   

6. És hogy működik a garancia ekkora távolságban?

Előfordulhat, hogy egy kezelés után mégis igazítani kell a fogpótláson, vagy pár év elteltével egyéb probléma adódik. Mivel a legtöbb klinika egy évtől élethosszig tartó garanciát vállal az elvégzett munkára, természetesen nem hagyják cserben a páciensüket. Először a svájci rendelőben felmérik, hogy milyen szintű beavatkozásra van szükség. A kisebb problémákat megoldják helyben, ám amennyiben szükséges, segítenek megszervezni az utazást, hogy Magyarországon folytassák a kezelést. 

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vége lehet a kábelerdőnek: egységes töltőt javasol az EU
MTI | 2021. szeptember 23. 15:51
Bár az Apple-nek nem igazán tetszik az ötlet. 
Vásárló Megérkezett az új Camry - megújul a Toyota kedvenc szedánja
PR | 2021. szeptember 23. 15:34
Modellfrissítéssel jelentkezik a világ kedvenc felső-középkategóriás szedánja, az idehaza is rendkívül népszerű Toyota Camry: a 218 lóerős, öntöltő hibrid elektromos hajtásláncú limuzin még határozottabb, dinamikusabb megjelenéssel és a korábbinál látványosabb kiállással érkezik, az új könnyűfém keréktárcsák, egy új karosszériaszín és a felfrissített utastér tovább fokozza az eleganciát. Megújult a középkonzol is, 9 colosra nőtt az érintőképernyő, és az Apple CarPlay és Android Auto is az alapfelszereltség részét képezi. Az új Camryban ezen felül az aktív biztonsági rendszerek és vezetéstámogató technológiák széles tárházát kínáló Toyota Safety Sense legújabb változata kapott helyet, még pontosabb gyalogos- és kerékpáros-felismeréssel, és olyan új funkciókkal, mint a Kereszteződés-asszisztens.
Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Milyen összetevőket tartalmazzon a fogyást segítő étrend-kiegészítő?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 6. 11:13
Számos esetben a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás nem elegendő önmagában a tartós fogyás eléréséhez. Ekkor érdemes támogatást nyújtani a szervezet számára fogyást segítő étrend-kiegészítő segítségével.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos