Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.

Ebben a cikkben a fogturizmus jelenségét járjuk körbe, összeszedjük, miért éri meg a Magyarországra érkező fogorvosi pácienseknek Svájcból egy kezelésért több, mint 1000 kilométert utazniuk.

1. A szolgáltatás ára

Először is hasonlítsuk össze néhány kezelés árát különböző országokban. Mennyibe kerül például egy foghiány kezelése? Aki már esett át fogpótlási folyamaton, tudja, hogy egy csontba ültetett implantátum sajnos még nem elég ahhoz, hogy helyreálljon a rágófunkció vagy hogy esztétikailag is kielégítő legyen a végeredmény. A komplex foghiány pótlásához szükségünk lesz ínyformázó csavarra, egy fémmentes vagy fémkerámia koronára, fogtechnikai analógra és a koronát az implantátummal összekötő felépítményre. Ebben az árban nemcsak az implantátum költsége van benne, hanem a komplex helyreállítási folyamat. Mivel elsősorban a svájci-magyar fogturizmus iparágát vesszük górcső alá, svájci frankban adjuk meg ezeket az árakat.

 • Az Atlanti-óceán túlpartján:
  • Kanada 3900 CHF
  • USA 3250 CHF
 • Nyugat-Európában:
  • Svájc 3000 CHF
  • UK 2450 CHF
  • Franciaország 2000 CHF
 • Közép-Európában:
  • Lengyelország 1550 CHF
  • Szlovákia 1300 CHF
  • Magyarország (Budapest) 1198 CHF

(Ezek az árak átlagos értékek, az implantátumok ára függ a termék márkájától, és a szolgáltatások árában is lehetnek eltérések a különböző fogklinikákon.)

Láthatjuk, hogy egy kanadai foghiány kezelés több mint háromszor annyiba kerül, mint a magyarországi. De a svájci ár is elég borsos. Ha átváltjuk forintra, közel egymillióba fáj Svájcban a pótlás, ezért a szolgáltatásért Magyarországon 390 000 forintot kell kifizetni. És ha már több fog pótlásáról, komplexebb műveletek elvégzéséről van szó, mindenképp megéri a svájci paciensnek akár több alkalommal is Magyarországra utazni egy-egy kezelésre, kezeléssorozatra.    

2. Miért ennyire olcsó?

Adódik a kérdés, hogy miért ennyire “olcsó” Magyarországon például a fogpótlás? Nem megy a minőség rovására a lenyomott ár? Meg kell nyugtassunk mindenkit, a magyarországi, szlovák vagy lengyel fogászok szakmai képzettsége, a klinikák technikai felszereltsége, a felhasznált anyagok minősége semmiben sem marad el a nyugat-európai vagy az észak-amerikai fogászok szakismeretétől, vagy technikai felkészültségétől.

Akkor hogy képes egy magyar fogorvosi csapat akár 70 %-kal olcsóbban biztosítani ugyanazt a szolgáltatást úgy, hogy szakmailag egyenrangú a nyugati szolgáltatással?

A választ a bérek, árak közötti alapvető különbségeknél kell keresni. Magyarországon jelentősen alacsonyabbak a bérek, a bérleti díjak vagy egy cég üzemeltetési költsége, mint Svájcban. (Például a magyar fogorvosok bére is alig negyede a svájci fogorvosokénak.) Így jelentősen kedvezőbb árszabással tudnak dolgozni.      

3. Minőség mindenek felett!

Azt látjuk már, hogy mitől alacsonyabbak az árak, de hogyan lesz ebből minőségi szolgáltatás? Hát úgy, hogy egyre több magyarországi klinika nyit a külföldi klientúra felé, a klinikák között kialakuló komoly verseny garantálja a folyamaots fejlődést és a magas szakmai nívót. A legjobb marketing 2021-ben is szájról szájra terjed (hát még fogászati berkekben!), ha egy klinika gyöngébb szolgáltatást nyújt, vagy nem a megfelelő minőségű anyagot használja a kezelés során, annak pillanatok alatt híre megy a páciensek körében és lerontja a klinika renoméját. Viszont ugyanúgy híre megy egy jó kezű, profi orvoscsapatnak, kifogástalan, minőségi szolgáltatásnak. Az online értékelések és ajánlások világában nem engedhet meg magának a külföldi páciensekkel dolgozó fogorvos egy felületesebb szakmai döntést, figyelmetlenséget.

4. A szakma krémje 

Magyarországon kiemelkedően magas színvonalú a fogorvosképzés, ennek ellenére nagyon nehéz egy frissen végzett fogorvosnak bekerülnie valamelyik éllovas klinikára, komoly verseny van a bekerülésért a kiváló, fiatal szakemberek között.

A fogturizmusban dolgozó fogorvosnak ráadásul egészen más stratégiával kell hozzáállni a külföldi kliens kezeléshez, mint egy hagyományos, magyar páciens esetében. A defenzív fogászati tervezés során figyelembe kell venniük, hogy pontosan mennyi időt tölt Magyarországon a páciens és ennek fényében kell dönteni a kezelésekről. Teljesen máshogy kell kezelni egy olyan ügyfelet, aki “bármikor” vissza tud jönni, mint egy olyan pácienst, aki csak egy-két hetet van hazánkban. Nem lehet bizonytalan kimenetelű kezeléseket indítani vagy menet közben változtatni a terven. Vagyis szakmailag gyorsan és hatékonyan kell döntenie a fogorvosnak ahhoz, hogy sikeres kezelésben részesítse vendégét a rendelkezésre álló idő alatt. 

Ráadásul ezeknek a fogorvosoknak legalább két-három idegen nyelven folyékonyan kell beszélniük, hiszen a szakma egyik leglényegesebb összetevője a gyors és hatékony kommunikáció a pácienssel.     

5. Utazás előtt is lehet tudni, hogy milyen kezelés vár a páciensre?

A magyar klinikával való első találkozáshoz nem kell feltétlenül 1000 kilométert utazni, a nívósabb szolgáltatóknak van Svájcban kihelyezett rendelője, ahol előzetesen meg tudják vizsgálni a pácienst és el tudják dönteni, hogy milyen kezelés várható, ez megközelítőleg mennyi időt vesz igénybe. Ezt az információt megkapja a magyarországi rendelő és felkészülten várja az ügyfeleket.   

6. És hogy működik a garancia ekkora távolságban?

Előfordulhat, hogy egy kezelés után mégis igazítani kell a fogpótláson, vagy pár év elteltével egyéb probléma adódik. Mivel a legtöbb klinika egy évtől élethosszig tartó garanciát vállal az elvégzett munkára, természetesen nem hagyják cserben a páciensüket. Először a svájci rendelőben felmérik, hogy milyen szintű beavatkozásra van szükség. A kisebb problémákat megoldják helyben, ám amennyiben szükséges, segítenek megszervezni az utazást, hogy Magyarországon folytassák a kezelést. 

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
Vásárló Szakállkérdések
Márkázott tartalom | 2021. május 10. 14:51
Többször felmerülő kérdés, hogy kinek áll jól egyáltalán a szakáll? Ez egy olyan kardinális kérdés, mint a nőknél a haj hosszúsága. Ők is mindig az ellenkező hosszban gondolkodnak, hogy vajon jól állna-e nekik. Ugyanez a helyzet a férfiaknál, csak náluk az arcszőrzet van a középpontban.
Vásárló Személyre szóló ajándéktárgyak
Márkázott tartalom | 2021. május 9. 14:20
Júniusban apák napja! Ha előrelátóak vagyunk, már év közben is készülhetünk, ötletelhetünk, hogy mi lenne az, amivel örömet szerezhetnénk. Minél személyre szólóbb az ajándékunk, annál nagyobb örömet fog okozni. Egy jól eltalált ajándékkal kifejezhetjük figyelmességünket, érdeklődésünket a másik iránt. Mivel családtagról van szó, nagyjából ismerjük a kedvenc dolgait, legyen az kedvenc szabadidős tevékenysége, kedvenc állata vagy filmje, autómárkája. Ezek mind-mind segítségünkre lehetnek az ajándékozásban. 
Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
Vásárló Egy konyhai eszköz, ami felgyorsítja a folyamatokat: az aprító
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:16
Manapság már számos olyan konyhai eszközzel találkozhat a piacon, amely arra született, hogy megkönnyítse dolgát, hogy felgyorsítsa és leegyszerűsítse a folyamatokat.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.