<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mára egyértelművé vált, hogy egyes internetszolgáltatók inkább a saját bevételeiket növelnék ahelyett, hogy az áfacsökkentés értelmében az ügyfelek számláin faragnának. A kormány most viszont jelezte: nem érdeklik a szerződési feltételek és a hatályos jogszabályok, elfogadhatatlan, hogy valaki a rezsidémon szolgája marad.

Egyre több felháborodott ügyfél tapasztalja, hogy a kormány nagy csinnadrattával közölt győzelme a rezsidémon felett, azaz az internetes áfa 27 százalékról 18 százalékra történő csökkentése egyes esetekben nagyon szép parasztvakítás, mivel bizonyos internetes szolgáltatók különböző hivatkozási alappal nemhogy a január elsejétől hatályos jogszabály szerinti mértékkel csökkentették, hanem egyenesen növelték a netes szolgáltatásaik árát.

Először talán a Reflektor újságírója akadt ki januárban, amikor megkapta a UPC-től az örömteli hírt, miszerint csökkent a havidíja Deutsch Tamásék hatékony munkájának köszönhetően, majd rögtön utána egy másik levélben a szolgáltató közölte, hogy egy kicsit azért megemelik a díjat - nagyjából vissza az áfacsökkentés előtti árra.

Aztán a 444.hu is közölt egy olvasói levelet számlával: Petike nem volt boldog, hogy a Vértesnet nevű szolgáltatója (mottó: “Ki ott is segíthet, ahol a multi semmit nem tehet!”) szintén annyit emelt, hogy maradt az ár a 2017 előtti szinten. A Vértesnet ezt azzal magyarázta, hogy az ügyfél korábban belegyezett abba, hogy a sávszélesség 20 százalékos növeléséért cserébe marad az áfacsökkentés előtti ár.

Trükközés, ügyeskedés tehát most is van, ami inkább a szolgáltató bevételeit növeli, és nem az ügyfél pénztárcájában hagy több pénzt, pedig a kormány szándéka határozottan ez volt, amikor elkezdték nyomni kampányt. Körbekérdeztünk ezért a nagyobb szolgáltatóknál, hogy mégis mi a helyzet, ki hogyan érvényesíti a jogszabályban foglaltakat, és ahogy tudtuk összehasonlítottuk a tavalyi és az idei árakat:

DIGI

"A törvényben előírtaknak megfelelően természetesen a DIGI az előzetes tájékoztatást megtette, majd 2017 január 1-től minden érintett ügyfelénél csökkentette az internet szolgáltatás áfáját 18%-ra. Az első számlákat 2017 januárban kapták kézhez az ügyfeleink. A hűségidőszak alatt lévő ügyfeleinkre ugyan úgy érvényesítettük a netes áfacsökkentést, mint a nem hűségben lévőkre, valamint a bruttó árak számlázásakor a rendszerünkben az ügyfelek számára kedvezőbb kerekítéseket alkalmaztuk" - írta a szolgáltató válaszában, illetve mellékelt egy összefoglaló táblázatot is:

Forrás: DIGI

UPC

"Általánosságban elmondhatjuk, hogy a 2016 decemberihez képest átlagosan 6%-kal csökkentek az új ügyfeleknek szóló 24 hónapos határozott idejű előfizetésre érvényes havidíjak, az önálló, csomagkedvezmény nélküli internet szolgáltatás esetén. Meglátásunk szerint ez a csökkenés teljes egészében a ÁFA változás hatásának köszönhető. UPC Magyarország Kft. a hatályos jogszabályoknak megfelelően végrehajtotta a lakossági internet szolgáltatás áfa tartalmának 2017. január 1-től érvényes csökkentését, erről előzetesen valamennyi, internet szolgáltatást igénybe vevő ügyfelét részletesen, írásban tájékoztatta" - kaptuk a választ, de a UPC azt is jelezte, hogy bizony valóban úgy alakítják a havidíjakat, ahogy azt éppen a helyzetük megkívánja:

"A szolgáltatások havidíjának változása viszont az áfa csökkenéstől nagymértékben független, azt különböző tényezők indokolhatják, és a módosítás értelemszerűen nem csak az internet szolgáltatás díjára lehet kihatással. ügyfeleink jelentős része esetében a havi előfizetési díjak összegére más tényezők is hatással vannak, hiszen díjcsomagjuk nem csak internet szolgáltatást, hanem egyéb – például kábeltelevízió, vagy telefon szolgáltatást is tartalmaz. Azon ügyfelek esetében, akik nem rendelkeznek elkötelezettséggel (hűségszerződéssel), a UPC rendszeresen, éves gyakorisággal felülvizsgálja a nyújtott kedvezmények mértékét, és azt a listaárhoz viszonyítva a vonatkozó jogszabályoknak és az ügyféllel előzetesen megismertetett feltételek mentén szükség esetén változtatja"

Arra is van tehát magyarázat, ha egyáltalán nem lát az ügyfél semmit az áfacsökkentés hatásából:

"Egyes ügyfelek esetében előfordulhatott, hogy az internet szolgáltatánst határozatlan idejű szerződéssel igénybe vevő ügyfél havidíjának éves módosításáról való tájékoztatás időben éppen az áfacsökkentésről való tájékoztatást követte, ezért ők az áfacsökkentés hatását a számla ellenértékében csak kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem érzékelték."

Magyar Telekom

A Telekom az egyszerűség kedvéért összehasonlító oldalt hozott létre ügyfeleinek, hogy megnézhessék az árak alakulását, amely itt érhető el. Mint írták, azokban a csomagokban is érvényesíti az áfacsökkentés hatását, amelyekben csak részelemként szerepel az internet-szolgáltatás. Ezek esetében a díjakat 2017-től megbontja a Telekom, és az egyes szolgáltatásokat külön tünteti fel a számlákon.

Invitel

Az Invitel sajtóosztálya is jelezte: ők szintén eleget tesznek a törvényi szabályozásnak. 2017. január 1-jétől a korábbi 27%-ról 18%-ra csökkentette az internet szolgáltatás áfa tartalmát a számlázásban, továbbá az internetszolgáltatást tartalmazó díjcsomagok havi díján túl 2017. január 1-jétől az alapcsomagra mutató kedvezmények és az alapcsomaghoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások esetében is érvényesítettéka 18%-ra történő áfacsökkentést. Az ügyfelek a számlákon és a kísérőleveleken túl az Invitel online felületén is megnézhetik a változásokat ezen linken a „Szolgáltatásaim” menüpont alatt az „Internet Áfa”-ra kattintva.

Nem tetszik Orbánéknak

Azzal kapcsolatban, hogy egyes szolgáltatók ilyen-olyan fejlesztésekre és más indokokra fogva egyszerűen csak megemelték a szolgáltatás árát az áfacsökkentés előtti, vagy annál nagyobb mértékre, megkérdeztük a Digitális Jóléti Program titkárságát (DJP) is, amelynek feje Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos.

A DJP válaszában elmondta: a kormány szándéka,

"hogy az adócsökkentés árcsökkentő hatása maradéktalanul érvényesüljön, az áfacsökkentésnek köszönhetően minden egyes forint megtakarítás a polgárok zsebében maradjon."

Mint írják, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mint a szabályozás betartatásáért felelős hatóság, már decemberben megkezdte az ellenőrzéseket a 20 legnagyobb szolgáltatónál, amelyeknél azt vizsgálták, vajon maradéktalanul betartják-e az tájékoztatási kötelezettséget, de ránéztek a díjemelési stratégiákra is, és hát mit ad Isten:

"egyértelmű, hogy egyes szolgáltatók az ügyfeleik szűk körét érintően az áfa-csökkentéssel párhuzamosan egyéb díjemelést hajtottak végre, vagy a korábbi kedvezményeket csökkentették, éppen vagy megközelítőleg annyival, amennyi az ügyfelek áfacsökkentésből fakadó megtakarítása lenne."

A kormány pedig - úgy hírlik - eléggé meg is haragudott a szolgáltatókra. Még akkor is elfogadhatatlannak tartják az áremelést, ha ezt a szolgáltató a jogszabályokra és a szerződési feltételekre hivatkozva teszi ezt.

Árulás után jön a bosszú

Pedig az elején (ha már az adóztatás elborult ötletét elsöpörte a népharag) úgy tűnt, mindenki azt akarja, hogy netnagyhatalom legyen az ország: "A Kormány és a szolgáltatók között teljes egyetértés volt abban, hogy az áfacsökkentés jelentős mértékben hozzájárulhat az internet előfizetések számának növekedéséhez, ezért a szolgáltatók a jogszabályi előírásokon túlmenőleg önként is vállalták, hogy az adócsökkentés árcsökkentő hatását maradéktalanul érvényesítik a fogyasztói árakban. Egyes szolgáltatóknak az adócsökkentés árcsökkentő hatását megközelítő, vagy azzal megegyező mértékű díjemelése ellentétes az áfacsökkentés szellemiségével és a Kormány és az iparági szereplők között létrejött megállapodással" - fakadt ki lapunknak a DJP.

A kormány viszont nem teketóriázik, amint lehet, jön a retorzió:

"A Kormány az NMHH vizsgálatát követően pedig, az NMHH teljes jelentésének birtokában, természetesen meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket azokkal a szolgáltatókkal szemben, akik rosszhiszeműen, vagy jogellenesen jártak el az ügyben."

A vizsgálat eredményeivel és a várható szankciókkal kapcsolatban érdeklődünk az NMHH-nál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Vásárló Időtálló ajándékok céges ügyfeleknek
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 09:37
Ajándékozni öröm. Így van ez akkor is, amikor nem a szeretteinket, hanem a cégünk ügyfeleit szeretnénk meglepni valamivel. Igen ám, de mivel? Nagy dilemma, hiszen olyan ajándék kellene, ami egyedi, maradandó, és emlékezteti majd ránk is.
Vásárló Dollármilliárdokat ér az alkoholos szóda
Márkázott tartalom | 2021. október 3. 09:05
Zordabb időben kevéssé vágyik az ember a frissítő, hűsítő nyári italokra, ha csak azért nem, hogy felidézze a forró évszak kellemes emlékeit, illetve elkezdjen hangolódni a következő szezonra.
Vásárló Romló járványadatok: hogyan várják a cégek a negyedik hullámot?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. október 3. 05:34
Az elmúlt hetekben egyértelműen növekedés volt tapasztalható a koronavírus-statisztikákban Magyarországon, így eljött az ideje annak, hogy feltegyük a kérdést, mi lesz akkor, hogyha valóban megérkezik a negyedik hullám? Több kkv-t kerestünk meg azért, hogy megtudjuk, hogyan zajlik felkészülésük arra, hogyha ismét beüt a krach.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos