3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akik rendszeresen gyógyszereket szednek, azoknak nem árt tisztában lenni vele, hogy egyes készítmények nagy melegben hatásukat veszíthetik, másoké megnőhet. Megint másoknál a megfelelő tárolásra kell fokozottan ügyelni. Van, ami már 25 fokban olvadozni kezd.

Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha a betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk őket – írja az ÁNTSZ honlapja. A tárolásra vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak.

Az olyan gyógyszerek, melyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, azaz 15-25 Celsius fok között tárolandóak. A hűvös helyen tárolandó gyógyszereknél 5-15° között, a hűtőszekrényben tárolandóknál 2-8° közötti az előírt hőmérséklet.

A gyógyszerek egy részét fénytől védve is szükséges tárolni. Bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel.

Ne hagyjuk a kocsiban

Amennyiben külföldre kívánunk utazni, érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, milyen feltételek mellett vihetjük ki szedett gyógyszereinket külföldre – írják még.

A nyári kánikula nem éppen a gyógyszerek barátja. A legtöbbjük ugyan jól eltartható az otthoni szekrénykékben, de ha ki kell vinnünk a melegbe, fokozottan vigyázni kell rájuk – írja a német Focus.de. A napon álló autóban vagy a strandtáskában annyira felmelegedhetnek, hogy összetételük, hatásuk megváltozik.

A fagyasztás sem jó

Sok tabletta 50 fokot is kibír, de egy napra állított autóban 70 fok is lehet – mondja a német gyógyszerészek szervezetének egyik vezetője. A melegnek kitett gyógyszerek hatása csökkenhet, például 100 milligramm hatóanyag helyett csak 90,80 vagy 70 milligramm marad meg.

Utazáshoz, gyógyszerszállításhoz  ajánlják a hűtőtáskák, klímaberendezések használatát. Ám közvetlenül a jégakku mellé sem tehetjük, mert a fagyás legalább olyan káros a gyógyszerekre, mint a meleg.

Elszökik a hajszálrepedésen

A tablettáknál általában sokkal érzékenyebbek a különböző cseppek, tapaszok, kúpok, az inzulin és más fehérjealapú készítmények. Ezeket alapvetően hűtőben kell tárolni, de sohasem a mélyhűtőben.

A kúpok a legérzékenyebbek, már 25 fok környékén felolvadhatnak. A spray-k, például az asztmások “puffjainak” szelepe vagy burkolata is megsérülhet a melegtől, a hajszálrepedésen elillanhat a hajtógáz és a hatóanyag.

Mérd a vérnyomásod

Ezen kívül egyes páciensek teste a melegben másképp reagálhat egyes gyógyszerekre. Egyes antibiotikumok és egy szívritmus-zavarra való anyag emelik a fényérzékenységet, egyes gyulladásgátlók bőrreakciókat okozhatnak.

A vérnyomás-csökkentők hatása viszont megnőhet, gyakoribb vérnyomás-mérést javasolnak. Akik pedig vízhajtókat szednek, azoknak fokozottabb folyadék-bevitelre lehet szükségük. Kérdezze meg kezelőorvosát – tanácsolják bármely kérdéses esetben.

Mérgezővé válhat

A kánikula gyorsítja a gyógyszerek lebomlását, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, így fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket - hívta fel a lakosság figyelmét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet korábban. De hőtőben hűteni is csak akkor szabad a gyógyszereket, ha ezt a betegtájékoztató megengedi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG