6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
A családi vállalkozások fontos gerincét adják az európai és a magyar gazdaságnak, azonban a rendszerváltás környékén alapított hazai vállalkozások tízezrei szembesülnek most a cégutódlás kérdésével. A legtöbb cégtulajdonos szeretné családon belül tartani a vállalkozást – ehhez azonban érdemes nagyon tudatosan tervezni, a kihívás mellett pedig a lehetőséget is meg kell látni az átalakulásban.

Az európai gazdaság motorját a kis- és középvállalatok jelentik: az EU GDP-jének több mint felét ezek a cégek termelik meg, a versenyszféra dolgozóinak kétharmada a kkv-knál dolgozik. Nem véletlen, hogy Európa-szerte és Magyarországon is kulcskérdés a kkv-k versenyképességének, hatékonyságának javítása. A szektornak van egy különleges szegmense: a családi vállalkozásoké. Közép-Kelet-Európában és Magyarországon is ők adják az összes vállalkozás kétharmadát - ám míg a kontinens többi részén akár évszázados múltra is visszatekintő családi cégeket találunk, Magyarországon jellemzően a rendszerváltáskor jött létre a szektor túlnyomó többsége. A magyar családi vállalkozások háromnegyede első generációs - több tízezer, nagyjából 3 évtizede alapított cégnél vált mostanra égető kérdéssé a cégutódlás kérdése.

A családi vállalkozások jó részének sajátossága, hogy egyfajta "one man show"-ként az alapító cégtulajdonos irányítja a cég életét, az évtizedek alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat az ő fejében koncentrálódik. Ez persze lehet előny, ha gyorsan kell üzleti vagy stratégiai döntéseket hozni, azonban ha vele történik valami, elhalálozik vagy egészségi állapota miatt nem tudja tovább vezetni a céget, az könnyen a vállalkozás végét jelentheti - hacsak időben nem tervezték meg a cégutódlás folyamatát, nem történt meg a következő generáció felkészítése a cég átvételére.

Persze nincs az kőbe vésve, hogy egy családi vállalkozás vezetésének az alapító távozása után továbbra is a családban kell maradnia, a hazai felmérések szerint a cégtulajdonosok háromnegyede mégis elzárkózik egy ilyen megoldástól. Nem akarják eladni a céget (talán vevőt sem lenne könnyű találni rá az ugyanazzal a problémával küzdő más családi vállalkozások körében); a külső szakemberek, menedzserek bevonásával kapcsolatban pedig bizalmatlanok a cégtulajdonosok, családon belül szeretné a többség továbbadni a stafétabotot. Ehhez nem elég, ha egyébként a kijelölt örökös(ök)nek valóban van szándéka és tehetsége a cég továbbvitelére: időben meg kell kezdeni felkészítésüket a cég vezetésére.

Ki a legalkalmasabb?

Mielőtt az átadás hosszú és remélhetőleg alaposan megtervezett folyamatát egyáltalán elkezdenénk, tisztában kell lenni azzal, kik jöhetnek egyáltalán szóba a cég jövőképében. Ma már egyáltalán nem törvényszerű, hogy a "legidősebb királyfi", az első számú fiúgyermek legyen az utód. Meg kell nézni, hogy a szóba jöhető örökösök közül kinek mi az erőssége, egyáltalán kik azok, akik el tudják képzelni a jövőjüket a családi cégen belül. Könnyen lehet, hogy a cég vezetését a gyerekek, akár unokatestvérek közösen veszik át: valaki a napi cégvezetéssel, valaki más az üzletszerzéssel, megint más pedig a HR-feladatokkal foglalkozik majd a jövőben, miközben a stratégiát, a hosszú távú célokat közösen alakítják majd ki.

Tanulni, tanulni, tanulni

Fontos, hogy az utódok időben megszerezzék azokat a korszerű ismereteket, amelyek a későbbiekben elengedhetetlenek lesznek a cégvezetésnél - nem elég, ha a leendő vezető azzal van tisztában, hogy saját cégüknél hogyan mennek a dolgok. Érdemes már a tanulmányokat, szakmai gyakorlatokat is releváns területen végezni, tudatosan készülni a jövőre. Ha lehetőség nyílik rá, mindenképp érdemes legalább egy-két szemeszterre kimozdulni a hazai oktatási keretek közül is.

Szerezzünk tapasztalatot!

Mit csinálnának ma másként? - tette fel a közönség egyik tagja a kérdést a Privátbankár.hu legutóbbi kkv-konferenciáján olyan fiatal családicég-vezetőknek, akik már sikeresen átvették az irányítást az alapítóktól. Többen is úgy válaszolták: ha módjuk lenne rá, kipróbálnák először magukat egy másik vállalatnál is - egy olyan cégnél, amely nem a saját családjuké, ahova nem "a születés jogán" kerülhettek a vezetők közé. Van, amikor a cégutódlás sajnálatos körülmények miatt nem lehet hosszú, fokozatos folyamat eredménye, a tulajdonos váratlanul hal meg - minden más esetben azonban érdemes lehet megfontolni a piaci tapasztalatszerzést még az előtt, hogy elfoglalnánk a saját családi cégünk egyik vezető pozícióját.

Tanulj az öregektől!

A családi vállalkozónak a saját cége tulajdonképpen a gyermeke is, nem csoda, ha ragaszkodik hozzá. Fontos azonban, hogy a cég életét érintő legfontosabb ismereteket továbbadja a kijelölt utódnak - ebbe nem csak a napi vezetési feladatok tartoznak bele, hanem a piac mélyebb ismerete és az aranyat érő kapcsolati háló átadása is elengedhetetlen. Előfordulhat, hogy a generációs szakadék miatt az „ifjú titánok” az alapítók módszerei és elvei közül mindent régimódinak látnak és a legszívesebben sutba dobnának, de nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a múltban elért eredmények kizárólag a nagy elődök érdemei, ráadásul egy hirtelen radikális irányváltást nem biztos, hogy a cég ügyfelei, vásárlói vagy partnerei simán elfogadnának. Ahelyett, hogy kizárólag azon gondolkodnának az utódok, hogy mennyi mindent csinálnának másként, érdemes megfigyelőként részt venniük az üzleti tárgyalásokon, a döntéshozatali folyamatokban.

Tanítsuk egymást - ne csak az öreg a fiatalt!

Persze a cégutódlás folyamata nem csak kihívást jelent, hanem számos lehetőséget is magában hordoz. A cég alapítása óta eltelt évtizedekben nem csak az üzleti környezet változott meg jelentősen: rengeteg új ismeret és tudás halmozódott fel, ami a gyakorlatba átültetve segítheti a családi cég versenyképességének növelését is. Fontos, hogy a technológiai forradalom új vívmányait is használni kezdjük: gondoljunk csak arra, hogy amikor a cég megszületett, növekedési fázisba lépett, még nem voltak okostelefonok, nem volt mobilinternet vagy éppen GPS sem. A következő generációk számára viszont mindezek már az élet szerves részei. A megújulás, az innováció biztosan előre viszi a céget; az új informatikai és telekommunikációs megoldások, az IoT, a big data, a felhő vagy épp a digitális marketingeszközök alkalmazása a családi vállalkozások számára is óriási lehetőségeket hordoz magában.

A cikk támogatója a Vodafone Ready Business Index. Töltse ki a kérdőívet és tudja meg, vállalkozása felkészült-e a jövő kihívásaira!
Tovább a kérdőívre >>
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG