4p
KKV
Nem igazán tudja segíteni a hazai versenyképességet a magyar oktatási rendszer – az oktatási és iskolázottsági (tudás, képesség) mutatókban hazánk rosszabbul teljesít, mint ahol Magyarország a nettó versenyképességi rangsorban helyet foglal – mondta el Varga Júlia, az MTA tudományos munkatársa a Privátbankár.hu konferenciáján.

Tudomásul kell venni, hogy a gazdaság fejlődésével párhuzamosan a dolgozók készségeivel kapcsolatos elvárások komoly mértékben megváltoztak. Ahhoz, hogy egy ország sikeres legyen, ezeket a készség-elvárásokat viszonylag gyorsan le kell követnie az oktatásnak.

Leszerepeltünk a PISA-n

A jelen időszakban a korábbiaknál jóval komolyabb súllyal esnek latba a kommunikációs és a problémamegoldó-képességek. A 2012-es PISA-teszt szerint a hazai gyerekek 38 százaléka a legalacsonyabb besorolást kapta a problémamegoldás terén, míg a legjobban teljesítők aránya nagyon csekély.

Varga Júlia szerint téves képzelés, hogy a szakiskolai képzést kellene erősíteni, hiszen az, hogy ma milyen szakmára van szüksége a gazdaságnak, aligha felel majd meg annak, hogy a jövőben milyen szakmákra lesz kereslet. Erre már csak azért sem lehet alapozni, mert a cégek 3-5 éves időtávra rendelkeznek üzleti tervvel, és igen kicsiny részük bármilyen létszámtervvel – ezen az alapon aligha lehet jogos az az elvárás, hogy a saját jövőjükkel sem tisztában lévő cégek nyilatkozzanak a jövő szakiskolai képzésének irányáról.

Mi a baj a szakképzéssel?

A magyar szakképzés alapvető gondja, hogy nem fordít kellő figyelmet az alapkészségek elsajátítására. Mindez azért furcsa, mert statisztikailag bizonyított, hogy a cégek megfizetik a magasabb általános végzettséget (érettségit) azonos munkakörben dolgozók között is (bár a többletfizetés aránya az alacsonyabb végzettséggel bíró dolgozókkal szemben csökkent az elmúlt évtizedekben).

Ugyancsak furcsa, hogy a keresett szakmák és a romló pozícióban lévő szakmák lényegében átfedik egymást – ez szintén az alapképzettség hiányára vezethető vissza: a hiányszakmákban azért van folyamatos munkaerő-kereslet, mert a jelentkezők (jó eséllyel az alapképességek hiánya miatt) még az ottani elvárásokat sem ütik meg.

A magyar szakmunkások számos területen komoly lemaradásban vannak a nyugat-európai kollégáikhoz képest: a magyar szakmunkások 0,8 százaléka beszél angolul, a dán szakmunkások között 65 százalékos ez az arány. Míg az átlag magyar szakmunkások 14 százaléka vett már részt képzésben, Dániában ez az arány 53,5 százalék.

Nincs is diplomás túlképzés?

A másik vitatott téma a felsőfokú túlképzés kérdésköre, ám Varga Júlia szerint itt is tévedésben vagyunk: a diplomások arányában az OECD-országok alsó ötödében vagyunk –  fiatalok között is –, miközben a gazdaságban sikeres országokban a (fiatal) diplomások aránya többszöröse a hazainak. 
Pedig a cégeknek szükségük van a képzett munkaerőre: az OECD országok közül a második legnagyobb a bérprémiuma a hazai diplomásoknak a középiskolai végzettséggel bírókkal szemben.

Az MTA munkatársa szerint azt, hogy rossz a hazai felnőttképzés kibocsátási aránya, azok az adatok cáfolják, amely szerint viszonylag átlagos minden felsőoktatásból kikerült diplomás elhelyezkedési ideje. S bár a „buliszakokon” végzők között az átlagosnál nagyobb a nem a szakterületen elhelyezkedők aránya, ezt ugyanakkor magyarázza, hogy a pályaelhagyó fiatalok átlagosan 4 százalékkal magasabb jövedelmet vihetnek haza, mint a szakmában maradók.

Mindkét oldalról meglenne az igény

Úgy fest, hogy ma Magyarországán a felsőoktatás igyekszik kitölteni azt az űrt, amit az alapoktatás hiányosságai hagynak a rendszerben – vélekedett Györgyi Zoltán, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kutatója. Szerinte a komolyabb tudás iránt a fiatalok körében is ott az igény, hiszen ők maguk szembesülnek azzal, hogy a munkaerőpiac elégedetlen a jelenlegi teljesítményükkel.

Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal igazgatója szerint hazánkban a fiatalok (15-24 évesek) munkanélküliségi rátája a Dunántúlt leszámítva 25 százalék feletti, ám ha arról gondolkodunk, hogy hova is mehetnek a hazai fiatalok, érdekes adat, hogy olyan nagy, akár célpiacnak látszó városok, mint Brüsszel, London vagy épp Róma magasabb munkanélküliségi rátával bírnak a fiatalok között, mint bármely magyar régió.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG