Hirdetés
Hirdetés

Magyarország olyan gesztust tett Kínának, mint még soha

2017. július 26., 13:38

Szimbolikusnak szánt összegben adtunk el pandakötvényt Kínában.

Magyarország a kínai belső piacon bocsátott ki államkötvényt 1 milliárd renminbi, 130 millió euró összegben. Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára árult el részleteket a hajnalban bejelentett akcióról.

Elmondta: a kötvény 3 éves futamidejű, kamata 4,85 százalék, amelyet egy későbbi swapügylet keretében euróra vált a magyar állam, így végül ennél kedvezőbb lesz a Kínában piacra dobott kötvény kamata. (A jüanban kibocsátott, Kínában piacra kerülő kötvényeket pandakötvény néven emlegetik.)

Hirdetés

A forintra átszámítva 40 milliárd körüli kibocsátás az NGM szerint is csak szimbolikus jellegű, Hornung szavai szerint hozzájárul a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok erősítéséhez.

Hornung Ágnes kiemelte: a mostani kibocsátás része egy 3 milliárd renminbi (jüan) programnak, a későbbi kibocsátásokat a piaci feltételek alakulásának függvényében hajtják végre.

A dim sumot már kóstolták

Tavaly áprilisban már volt egy jüankötvény-kibocsátásunk, ez viszont nem Kínában, hanem Hongkongban került piacra, így a "kötvényszleng" szerint nem panda- hanem dim sum-kötvénynek minősül. Az összeg akkor is szimbolikus volt, megegyezett a mostani kibocsátással. A hozam akkor 6,25 százalék lett - ennél a mostani lényegesen kedvezőbben alakult.

múlt héten közölte az Államadósság Kezelő Központ, hogy mandátumot adott a Bank of China és a HSBC pénzintézetnek egy kínai jüanban denominált, elsősorban kínai intézményi befektetőknek ajánlott úgynevezett panda kötvény kibocsátásának Magyarország részére történő megszervezésére.

Áprilisban az ÁKK vezetője, Barcza György arról beszélt: 2017-re 1,2 milliárd euró összegben tervezték devizaforrás bevonását, ennek része egyebek mellett az államkincstár által belföldön értékesített eurókötvény, és egy nemzetközi devizakötvény kibocsátás lehetősége is. A mostani árazást tekintve a kínai "pandakötvény-piacról" például olcsón lehetne forrást bevonni - mondta akkor Barcza.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örülhetnek a magyarok – nagy dologra készülnek a cégek

Örülhetnek a magyarok – nagy dologra készülnek a cégek

10-ből 7 kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Jelenleg a munkába járás költségtérítése a legnépszerűbb, amit a 100 ezer forintig adómentesen adható készpénz és a 13. havi fizetés követ. A több éven át első helyen végző étkezési Erzsébet-utalvány ezzel épphogy lecsúszott a dobogóról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • május 21
  Pünkösd hétfő
  Import és export (év/év)
  május 22
  Fogyasztói BMI
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 50 mrdFt
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről
  Richmondi Fed feldolgozóipari index

  május 23
  KSH: Keresetek (január–március)
  Feldolgozóipari BMI
  Feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI
  Feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI
  Feldolgozóipari BMI
  Fed jegyzőkönyv

  május 24
  KSH: Kiskereskedelem (március)
  Wizz Air (2018 - Q4)
  GDP
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  május 25
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (február–április)
  IFO üzleti hangulatindex
  Michigani Egyetem fogyasztói BMI

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?