Hirdetés

Aján Tamást és a magyar doppingügynökséget is súlyos vádakkal illették

2020. január 06., 14:33

Legalább 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) - állítja az ARD. A Magyar Antidopping Szövetség munkáját is komoly vádakkal illette a német adó.

fotó: depositphotos.com
fotó: depositphotos.com

Öt és félmillió dollárt keresnek Ajánon

Súlyos korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) ellen – állítja az ARD, a televízió birtokába jutott dokumentumok alapján.

Hirdetés

A német regionális közszolgálati adó újságírói a szövetségnél működő feketekasszáról, mindent átható „korrupciós kultúráról", és korlátok nélküli doppingolásról írnak.

Aján Tamás 2000 óta az IWF elnöke, erre  posztra 2017-ben választották meg ötödik alkalommal. Több mint 45 éve vesz részt a szövetség vezetésében, mindemellett pedig a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA 38 tagú döntéshozó testületének is tagja.

A többi sportági szövetséghez hasonlóan a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség is komoly adományokat kap a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól az olimpiai játékok közvetítési jogai után. A tényfeltáró riport szerint 1992 óta több mint 23 millió dollár folyt be a lausanne-i székhelyű súlyemelő-szövetség két bankszámlájára, ami nem szerepelt a szövetség számviteli mérlegében.

A német adó szerint a két számla létezésére először 2009-ben derült fény, ráadásul egyedül Aján Tamásnak volt aláírási joga ezekhez. Az ARD úgy számol, hogy legalább 5 és félmillió dollár sorsa nem tisztázott az érintett két számlán.

A német újságírók a dokumentumokat elküldték Mark Piethtel-nek, a baseli egyetem büntetőjog-professzorának vizsgálatra, a kapott válasz alapján pedig azt írták, hogy a történtek okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúját vetik fel, aminek alapján a svájci ügyészségnek hivatalból, azaz feljelentés nélkül is nyomozást kellene indítania ezekben az ügyekben.

Aján Tamás az eltűnt pénzekre vonatkozó kérdésekre nem adott választ az ARD-nek.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság egyik szóvivője annyit közölt, hogy a pénzek folyósítása idején érvényes szabályok alapján nem volt lehetőségük arra, hogy egy nemzetközi szövetség, így a Súlyemelő Szövetség belügyeibe beavatkozzanak. A NOB képviselője arra nem válaszolt, hogy ebben az esetben miért nem értesítették ezekről a szabálytalanságokról a hatóságokat.

A Magyar Antidopping Csoport is a vádlottak padján

Az ARD vasárnap este dokumentumokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a MACS-ot - angol rövidítéssel HUNADO-t - bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel.

A MACS közleményében reagált az elhangzottakra. A szervezet nevében Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató az írta, hogy „értetlenül és felháborodottan tapasztalták, hogy a dokumentumfilmben az általuk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg, a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, és hogy a homályos, és minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját"

A közlemény szerint a Magyar Antidopping Csoport mint független, a WADA által auditált, jelenleg is teljes megfelelőségi státuszt élvező szervezet számos külföldi partnerrel, nemzetközi sportszövetségekkel, kiemelt sportesemények rendező szervezeteivel, illetve a Nemzetközi Mintavételi Ügynökséggel (ITA) is együttműködik doppingellenőrzések szervezése és lebonyolítása terén. Ezen mintavételek alkalmával a HUNADO "kizárólag mintavételi feladatokat lát el, és független mintavételi ügynökségként vesz részt a vizsgálatokban, tehát a mintavételekre vonatkozó megrendelést, illetve instrukciókat a vizsgálatokat elrendelő kapja, az eredményekre vonatkozóan pedig semmiféle visszajelzést, vagy információt nem kap".

Ez pontosan így történt a HUNADO-IWF együttműködés során is - áll a közleményben.

A MACS hangsúlyozza, hogy - szemben az ARD állításával - a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Houstonban rendezett világbajnokságának évében, 2015-ben a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőrei nem végeztek doppingellenőrzést Moldovában. A magyar doppingellenőrök által végzett utolsó doppingellenőrzés egy évvel korábban, a világbajnokságot megelőző évben, 2014. október 12-14 között, Chisinau-ban történt.

A közlemény tévedésnek nevezi azt is, hogy a houstoni súlyemelő vb-n a MACS nem vett részt, mivel - állítása szerint - a doppingellenőrzések közös munka keretében, az Amerikai Nemzeti Doppingellenes Szervezettel (USADA) való együttműködésben történtek. "Ennek megfelelően a houstoni világbajnokság számos pozitív esetet feltáró doppingellenőrzésében a magyar doppingellenőrök tevékenyen részt vettek. Az USADA-HUNADO közötti együttműködés megismétlődött 2017-ben is, az Anaheimben megrendezésre került súlyemelő világbajnokságon is" - olvasható a dokumentumban.

A focivilág is került már bajba

Természetesen nem csupán a súlyemelés lehet fertőzött a korrupció által, több más sportág legfelsőbb, nemzetközi szintű vezetése is belebukott már korrupciós vádakba.

Legutóbb tavaly júniusban vette őrizetbe a francia rendőrség az UEFA korábbi elnökét, Michel Platinit, akit a 2022-es világbajnokság rendezése körüli ügyek miatt korrupcióval vádoltak. Platinit az igazságügyi rendészet korrupcióellenes hivatalába vitték kihallgatásra, a sportvezetőt pedig a 2022-es vb Katarnak ítélése kapcsán vették őrizetbe.

Francia lapinformációk szerint Nicolas Sarkozy francia elnök korábbi kabinetfőnökét, egyben a korábbi belügyminiszter Claude Guéant-t is gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, de őt még nem vették őrizetbe. Guéant közvetítőként járt el Katar és a francia kormány között.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Csigatempóban faragja le a vonatkéséseket a MÁV

Csigatempóban faragja le a vonatkéséseket a MÁV

Több mint 1 millió személyvonat közlekedett az országban tavaly, ezeknek a 12 százaléka nem érkezett meg menetrend szerint. Mindez 2 millió perc késést és 1 százalékkal jobb eredményt jelent a vasúttársaság két évvel ezelőtti teljesítményéhez képest. Miközben rekordot ért el a bliccelés miatt kiszabott bírságok utáni befizetések, több vonal utasforgalma is komolyan megugrott, és a jegyvásárlási szokások is átalakultak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?