5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Legalább 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) - állítja az ARD. A Magyar Antidopping Szövetség munkáját is komoly vádakkal illette a német adó.
fotó: depositphotos.com

Öt és félmillió dollárt keresnek Ajánon

Súlyos korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) ellen – állítja az ARD, a televízió birtokába jutott dokumentumok alapján.

A német regionális közszolgálati adó újságírói a szövetségnél működő feketekasszáról, mindent átható „korrupciós kultúráról", és korlátok nélküli doppingolásról írnak.

Aján Tamás 2000 óta az IWF elnöke, erre  posztra 2017-ben választották meg ötödik alkalommal. Több mint 45 éve vesz részt a szövetség vezetésében, mindemellett pedig a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA 38 tagú döntéshozó testületének is tagja.

A többi sportági szövetséghez hasonlóan a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség is komoly adományokat kap a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól az olimpiai játékok közvetítési jogai után. A tényfeltáró riport szerint 1992 óta több mint 23 millió dollár folyt be a lausanne-i székhelyű súlyemelő-szövetség két bankszámlájára, ami nem szerepelt a szövetség számviteli mérlegében.

A német adó szerint a két számla létezésére először 2009-ben derült fény, ráadásul egyedül Aján Tamásnak volt aláírási joga ezekhez. Az ARD úgy számol, hogy legalább 5 és félmillió dollár sorsa nem tisztázott az érintett két számlán.

A német újságírók a dokumentumokat elküldték Mark Piethtel-nek, a baseli egyetem büntetőjog-professzorának vizsgálatra, a kapott válasz alapján pedig azt írták, hogy a történtek okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúját vetik fel, aminek alapján a svájci ügyészségnek hivatalból, azaz feljelentés nélkül is nyomozást kellene indítania ezekben az ügyekben.

Aján Tamás az eltűnt pénzekre vonatkozó kérdésekre nem adott választ az ARD-nek.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság egyik szóvivője annyit közölt, hogy a pénzek folyósítása idején érvényes szabályok alapján nem volt lehetőségük arra, hogy egy nemzetközi szövetség, így a Súlyemelő Szövetség belügyeibe beavatkozzanak. A NOB képviselője arra nem válaszolt, hogy ebben az esetben miért nem értesítették ezekről a szabálytalanságokról a hatóságokat.

A Magyar Antidopping Csoport is a vádlottak padján

Az ARD vasárnap este dokumentumokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a MACS-ot - angol rövidítéssel HUNADO-t - bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel.

A MACS közleményében reagált az elhangzottakra. A szervezet nevében Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató az írta, hogy „értetlenül és felháborodottan tapasztalták, hogy a dokumentumfilmben az általuk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg, a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, és hogy a homályos, és minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját"

A közlemény szerint a Magyar Antidopping Csoport mint független, a WADA által auditált, jelenleg is teljes megfelelőségi státuszt élvező szervezet számos külföldi partnerrel, nemzetközi sportszövetségekkel, kiemelt sportesemények rendező szervezeteivel, illetve a Nemzetközi Mintavételi Ügynökséggel (ITA) is együttműködik doppingellenőrzések szervezése és lebonyolítása terén. Ezen mintavételek alkalmával a HUNADO "kizárólag mintavételi feladatokat lát el, és független mintavételi ügynökségként vesz részt a vizsgálatokban, tehát a mintavételekre vonatkozó megrendelést, illetve instrukciókat a vizsgálatokat elrendelő kapja, az eredményekre vonatkozóan pedig semmiféle visszajelzést, vagy információt nem kap".

Ez pontosan így történt a HUNADO-IWF együttműködés során is - áll a közleményben.

A MACS hangsúlyozza, hogy - szemben az ARD állításával - a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Houstonban rendezett világbajnokságának évében, 2015-ben a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőrei nem végeztek doppingellenőrzést Moldovában. A magyar doppingellenőrök által végzett utolsó doppingellenőrzés egy évvel korábban, a világbajnokságot megelőző évben, 2014. október 12-14 között, Chisinau-ban történt.

A közlemény tévedésnek nevezi azt is, hogy a houstoni súlyemelő vb-n a MACS nem vett részt, mivel - állítása szerint - a doppingellenőrzések közös munka keretében, az Amerikai Nemzeti Doppingellenes Szervezettel (USADA) való együttműködésben történtek. "Ennek megfelelően a houstoni világbajnokság számos pozitív esetet feltáró doppingellenőrzésében a magyar doppingellenőrök tevékenyen részt vettek. Az USADA-HUNADO közötti együttműködés megismétlődött 2017-ben is, az Anaheimben megrendezésre került súlyemelő világbajnokságon is" - olvasható a dokumentumban.

A focivilág is került már bajba

Természetesen nem csupán a súlyemelés lehet fertőzött a korrupció által, több más sportág legfelsőbb, nemzetközi szintű vezetése is belebukott már korrupciós vádakba.

Legutóbb tavaly júniusban vette őrizetbe a francia rendőrség az UEFA korábbi elnökét, Michel Platinit, akit a 2022-es világbajnokság rendezése körüli ügyek miatt korrupcióval vádoltak. Platinit az igazságügyi rendészet korrupcióellenes hivatalába vitték kihallgatásra, a sportvezetőt pedig a 2022-es vb Katarnak ítélése kapcsán vették őrizetbe.

Francia lapinformációk szerint Nicolas Sarkozy francia elnök korábbi kabinetfőnökét, egyben a korábbi belügyminiszter Claude Guéant-t is gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, de őt még nem vették őrizetbe. Guéant közvetítőként járt el Katar és a francia kormány között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG