1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyebek között a jegybankelnök váltás nem tetszett a hitelminősítőnek, de a besorolás javítására is látnak esélyt.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátását az eddigi stabilról csütörtökön este a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő egyben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek "BB/B" szintű besorolását. Az S&P ugyanakkor "BBB"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra rontotta a tőkeátutalási és konvertibilitási kockázat megítélését jelző minősítését, közölve: ez a lépés a cég által "beavatkozó természetűnek" tartott magyar kormányzati tevékenységet tükrözi.

Betette a kaput az Alkotmány és a jegybank

Az S&P közleményére és a piaci hangulat romlására gyengüléssel reagált a forint. Péntek reggel 307 fölött is járt az euró árfolyama. Részletek>>>

Magyarországra jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú szuverén osztályzata "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével, és mindkét besorolás egy fokozattal jobb az S&P osztályzatánál. A Standard & Poor's azzal indokolta a lépést, hogy szerinte tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége. Ez részben olyan döntések következménye, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban - áll az elemzésben. A cég példaként a Magyar Nemzeti Bank élén bekövetkezett vezetőváltást és az alaptörvény módosítását említi, ezek ugyanis a Standard & Poor's véleménye szerint gyengíthetik a magyar intézményrendszer hatékonyságát, valamint a gazdaságpolitikai döntéshozatal minőségét és kiszámíthatóságát.

Magyarország szuverén osztályzatainak kilátása a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül most ismét kettőnél negatív; a Standard & Poor's mellett a Moody's tart érvényben negatív kilátást a magyar besorolásokra. A Fitch december 20-án az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában. A Standard & Poor's november 23-án leminősítette - "BB plusz"-ról egy fokozattal a jelenlegi "BB"-re - a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását, az új osztályzatra a cég azonban az addigi negatív helyett ugyancsak stabil kilátást állapított meg. Az S&P ezt a kilátást rontotta most ismét negatívra.

Az unortodoxia veszélyei

A Standard & Poor's annak a véleményének is hangot adott, hogy a magyar kormány által az elmúlt három évben végrehajtott "unortodox" gazdaságpolitikai intézkedések - elsősorban az egyes szolgáltatási szektorokat célzó adóemelések és különböző illetékek - a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának erózióját okozhatják, mivel csökkenthetik a bankok hitelezési készségét és a vállalatok beruházási hajlandóságát. A hitelminősítő szerint mindez végső soron alááshatja az államadósság stabilizálására és csökkentésére irányuló kormányzati erőfeszítéseket. Az S&P közölte: a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére azzal számol, hogy a 2013-2015-ös időszakban sikerül a GDP 3 százaléka alatt tartani az ESA 95 szabvánnyal számolt államháztartási hiányt. A cég szerint ugyanakkor 2014 után az alacsony gazdasági növekedés miatt már egyre nehezebb lesz a kitűzött hiánycélok teljesítése.

A Standard & Poor's az idei évre stagnálást vár a magyar gazdaságban, középtávon pedig átlagosan 1,6 százalék körüli éves reálnövekedési ütemeket jósol, hozzátéve: valószínűnek tartja, hogy a folytatódó költségvetési racionalizálás, a kiszámíthatatlan adókörnyezet és a feszes hitelkondíciók továbbra is nyomást gyakorolnak a gazdaságra. A cég becslése szerint a nettó magyar államadósság-ráta 2012 végén a GDP-érték 71 százaléka körül lehetett. A Standard & Poor's várakozása szerint ha nem gyorsul a magyar gazdaság növekedési üteme, akkor a nettó államadósság-ráta a továbbiakban is ezen a szinten marad. A Standard & Poor's becslése szerint a forinteszközökben kibocsátott magyar államadósságnak mintegy 40 százaléka van nem rezidens befektetők portfólióiban. Jóllehet ez a sokoldalú finanszírozási háttér szempontjából kedvező, a 2008 végén kirobban pénzügyi válság azonban megmutatta, hogy a helyi valutában kibocsátott, külföldi befektetők kezén lévő állampapírokat milyen gyorsan el lehet adni, ha a befektetői bizalom megrendül - áll az S&P elemzésében.

Jó út a Széll Kálmán-terv

A Standard & Poor's közölte: a negatív kilátás azt jelzi, hogy legalább egy a háromhoz annak az esélye, hogy a cég a következő egy évben leminősíti a magyar adósosztályzatokat, ha a magyar gazdaság teljesítménye számottevően gyengül, ha a bankok gyorsuló ütemben csökkentik hitelkihelyezéseiket, vagy ha a hitelminősítő megítélése szerint érdemben gyengül Magyarország külső, illetve kormányzati pénzügyi helyzete. A cég szerint a magyar gazdaság továbbra is ki van téve a bizalom gyengülésének, aminek következtében például jelentősen csökkenhet a nem rezidens befektetők állampapír-tulajdonlása, és ez a finanszírozási költségek emelkedéséhez és gyengébb gazdasági növekedéshez vezethet. A Standard & Poor's szerint ugyanakkor mód nyílhat a magyar adósosztályzati kilátás stabilra javítására, ha a cég azt látja, hogy a kormány beruházásösztönző gazdaságpolitika kialakítására használja erőteljes parlamenti többségét, és eközben végrehajtja a Széll Kálmán-tervben kijelölt szerkezeti reformprogramját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG