4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Németország egymagában szenvedi el az orosz-nyugati kereskedelem visszaesésének 40 százalékát, míg a befolyásosabb geopolitikai szereplők, így az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország jóval kevésbé érintettek. A Kreml mindeközben örül annak, hogy a szankciós rezsim belülről feszegeti és destabilizálja az EU-t.
(Kép forrása: MTI/AP/Michael Sohn)

Kiszivárgott tegnap a német sajtóba a kieli Világgazdasági Kutatóintézet még nem publikált tanulmánya, amely az orosz szankciók nemzetközi kihatását vizsgálta meg. A kutatás eredménye minden bizonnyal olajat fog önteni Washington és Berlin már amúgy is parázsló viszonyára, hiszen a német külügyminiszter éppen a múlt héten nevezte meg történelmi beszédében az orosz szankciók kérdéskörét, mint „ütközőpontot” a két ország között. Ráadásul mint a Pew Research amerikai közvéleménykutató őszi felmérése kimutatta, a német közvélemény többsége mára az amerikai – nem pedig az orosz – „hatalmat és befolyást” tekinti nagyobb veszélynek Németország számára.

Döbbenetes adatok

Márpedig a tanulmány szerint a német export-gazdaság messze a legnagyobb vesztese Nyugaton az orosz szankciók rezsimjének. A kutatás adatai tényleg döbbenetesek: Németország egymagában szenvedi el ugyanis az orosz-nyugati kereskedelem visszaesésének 40 százalékát, míg a befolyásosabb geopolitikai szereplők, így az Egyesült Államok (0.6 százalék), Egyesült Királyság (7.9 százalék) és Franciaország (4.1 százalék) jóval kevésbé érintettek. A tanulmány kalkulációi szerint a német export havonta 618 millió euróval kevesebb, mintha nem lennének szankciók. A 2014-ben a Krím-félsziget elcsatolása után bevezetett nyugati szankciók 2015-ben 37.5 milliárd eurós nyugati exportkiesést eredményeztek, aminek 90 százaléka az EU tagországok termelőit sújtotta.

Az Egyesült Államok katonai és polgári titkosszolgálati elitje azonban továbbra is a leghatározottabban áll ki a Moszkva elleni szankciók ügye mellett. Rex Tillerson külügyminiszter egy hete jelentette ki, hogy bár Washington „nagyon is” szeretné feloldani a büntetőintézkedéseket, ezt nem fogja megtenni, amíg a Kreml ki nem vonja a csapatait Kelet-Ukrajnából és a Krím-félszigetről. Tillerson szerint „Oroszország agressziója Ukrajnában jelenti a legnagyobb veszélyt az európai biztonságra és ez a transzatlanti egység fenntartását igényli a veszély leküzdésére.”

Trump titkos küldetése elbukott

Felettébb érdekes friss fejlemény ennek kapcsán, hogy kiszivárgott, Trump még új elnökként idén januárban tapogatózó tárgyalásra küldte egyik bizalmasát a Seychelle-szigetekre, hogy ott az amerikai titkosszolgálat háta mögött egyeztessen az oroszokkal a szankciók jövőjéről. De azóta sok víz lefolyt a washingtoni Potomac folyón és a titkosszolgálati elit mára sarokba állította Trumpot, mozgásterét az oroszokkal gyakorlatilag nullára szűkítve.

Budapest álláspontja egyébként teljesen világos az ügyben. Bár nem szegi meg a szankciós rezsimet, fenntartja a véleményét, miszerint Moszkva egyáltalán nem rogyott térdre a szankciók miatt, ugyanakkor semmit sem haladt előre az ukrajnai rendezést célzó minszki megállapodás végrehajtása. Ezért tehát felesleges erőltetni a szankciókat, mert azok nem hatnak Moszkvára, miközben sokkal inkább károsak az uniós államok gazdaságai számára.

Valóban, Moszkva számára a szankciók törlése mintha egyáltalán nem lenne sürgős: amíg vannak szankciók, van egy joker, egy külső ellenségkép a belpolitikai pakliban, amelyet Putyin elnök tetszés szerint kihasználhat az induló választási kampányban. A pénzcsapok közben áthelyeződtek a Távol-Keletre és közép-ázsiai közvetítőkhöz, akik amúgy is Oroszország zsebében vannak. A Kreml szempontjából a szankciós rezsimnek ráadásul van még egy pozitív hozadéka: belülről feszegeti és destabilizálja az EU-t.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG