Hirdetés
Hirdetés

Az összeomlás szélén Trump kormánya - a háború is kitörhet miatta?

Káncz Csaba, 2017. december 05., 08:32

A politika természete alapján most a Fehér Ház mindent megtesz azért, hogy elterelje a figyelmet Trump megrendüléséről. Washington erősen eltúlozza Phenjan nukleáris képességeit. Peking ellenzi az észak-koreai rezsim összeomlasztását, mert tart attól, hogy az USA egy Amerika-barát rezsimet állítana föl Kína határán.

A Fehér Házban meredeken emelkedik a politikai hőmérséklet, hiszen Michael Flynn ex-nemzetbiztonsági tanácsadó múlt pénteken bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI-nak és egyúttal teljes, feltétel nélküli együttműködést ígért egy vádalku keretében.

Az NBC forrása alapján Trump veje, Jared Kushner volt az, aki utasította Flynn-t az oroszokkal való kapcsolat-felvételre. Egy Trump környezetéből származó forrás az NBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Fehér Háznak nagyon, nagyon, nagyon rossz hírt jelentenek a Flynn körüli legfrissebb fejlemények.

Washington is önti az olajat a tűzre

A politika természete alapján most az elnök környezete mindent megtesz azért, hogy elterelje a figyelmet erről az örvényszerűen kavargó ügyről. McMaster tábornok, nemzetbiztonsági főtanácsadó múlt szombaton Kaliforniában egy fórumon kifejtette, hogy Észak-Korea nukleáris- és rakétaprogramjának esetében a békés megoldás körül rohamosan fogy a levegő.  McMaster úgy írta le Észak-Koreát, mint amely „a legnagyobb azonnali veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve”, hozzátéve, hogy „versenyben vagyunk, hogy még meg tudjuk oldani ezt a problémát.”

Hirdetés

Ezek az éles kijelentések azonban erősen eltúlozzák Phenjan nukleáris képességeit. A legutóbbi észak-koreai rakétakísérlet hatótávolsága nem mérvadó, mivel nem szállított robbanófejet. Mi több, már repülés közben felrobbant, amely arra utal, hogy Phenjannak a mai napig nincsen olyan megbízhatóan üzemelő rakétája, amely vissza is tudna térni a nukleáris robbanófejjel a légkörbe.

Újabb hadgyakorlat

Tegnap Washington és Szöul egy újabb közös hadgyakorlatot kezdett, mintegy 230 vadászgéppel és 12 000 katonával. Az erődemonstrációban részt vesz 6 darab F-22 Raptor típusú repülő – a legmodernebb lopakodó vadászgép, amely az esetleges támadás első hullámában venne részt. Ezeken kívül 6 darab F-35-ös és hat EA-18G típusó csúcsmodern vadászgépek is részt vesznek, számos F-15-ös, F-16-os valamint B-1-es nehézbombázók társaságában.

Phenjan nyílt provokációnak nevezte a légirő hadgyakorlatát, amely szerinte „bármelyik pillanatban nukleáris háborúhoz vezethet.” A feszültség emelkedését jelzi az is, hogy az amerikai hatóságok Hawaii szigetein újra bevezették a havi gyakoriságú nukleáris sziréna tesztet. Ez a második világháború vége óta először szólalt meg múlt pénteken a szigetcsoporton.

Szárazföldi invázió is kellene

Phenjan nem hajlandó befejezni nukleáris kísérleteit, mert a rezsim állspontja szerint Irak és Líbia korábbi vezetői életükkel fizettek azért a hibájukért, hogy Amerikával szemben még időben nem fejlesztették ki tömegpusztító fegyvereiket.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Washington most Kínától teljes energia-szállítási blokádot követel Észak-Korea irányába, amely azonnali gazdasági és politikai válsághoz vezetne Phenjanban. Peking azonban ellenez olyan lépéseket, amely az észak-koreai rezsim teljes összeomlásához vezetne, mert tart attól, hogy az USA egy Amerika-barát rezsimet állítana föl Kína határán.

A Pentagon egy hónapja már figyelmeztetett, hogy az észak-koreai nukleáris létesítményeket „teljes bizonyossággal” csupán szárazföldi csapatok bevetésével lehet lokalizálni és biztosítani.

Konfliktus esetén Phenjan biológiai és vagyi fegyvereket használhatna a Pentagon értékelése szerint. Korábbi értékelések szerint a háború első pár napján 300 000 halottal kellene számolni.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?