7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormánypárt azzal vádolja az Európai Néppártot, hogy távolodik a keresztény-jobboldali értékektől, és bevándorláspárti irányba tolódik el. A pártcsaládot domináló német pártszövetség hétfőn meghirdetett programjából ugyanakkor kiderül: a CDU-CSU a liberális demokrácián túl kiáll a keresztény gyökerek mellett is, alacsonyan tartaná a menekültek számát, és meg akarja védeni Európa külső határait.
A német négyes: Kramp-Karrenbauer, Merkel, Weber, Söder. EPA/CLEMENS BILAN

A közelmúltban számos magyar kormánypárti politikus és publicista állította vagy utalt arra, hogy az Európai Néppárt (EPP) feladta vagy feladja jobboldali értékeit.

Baloldali Néppárt?

Legutóbb Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette ki, hogy az EPP fél-liberális, fél-baloldali párttá alakult át, és az európai parlamenti (EP) választások döntik majd el, hogy vissza tudnak-e térni az eredeti értékekhez.

Március elején Orbán Viktor kormányfő maga is arról beszélt, hogy a Néppárton belüli bevándorláspárti erők az egész pártcsaládot egy „bevándorláspárti nemzetközi szervezetté” akarják átalakítani. Kormánypárti publicisták pedig az egész pártcsaládot, köztük Manfred Weber csúcsjelöltet is baloldali-liberális fordulattal vádolták meg.

Az EPP-ben múlt héten felfüggesztett Fidesznek és támogatóinak az üzenete minden esetben ugyanaz: nem bennük van a hiba, hanem a Néppártban.

Programot hirdetett a CDU/CSU

De valóban ez a helyzet? Ezt próbáltuk kideríteni a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti választásokra készült programja alapján, amelyet hétfőn Berlinben mutattak be a pártok vezetői.

A német pártszövetségnek döntő befolyása van az EPP-re, ők adják a csúcsjelöltet is. Tehát a pártcsalád egésze csak akkor tolódhat balra vagy liberális irányba, ha ők is ezt teszik.

A CDU és a CSU egyébként most először rukkolt elő közös programmal az EP-választások történetében. A 22 oldalas dokumentum „A mi Európánk erőssé tesz: A biztonságért. A békéért. A jólétért” címet kapta.

Konzervatív és Európa-párti

Egyik fő üzenete, hogy mind a baloldaltól és a Zöldektől, mind a radikális jobboldaltól megkülönböztetik magukat.

„A CSU és CDU egy hangsúlyozottan konzervatív és Európa-párti programmal akarja magát elhatárolni a szociáldemokratáktól, a Zöldektől és az AfD-től (Alternatíva Németországért)”

- emelte ki a DPA hírügynökség. Ezzel összhangban Markus Söder, a CSU elnöke a programhirdetést megelőző ülésen arról beszélt, hogy a pártszövetségnek meg kell védenie Európát, és nem szabad átengednie a kontinenst sem a szabad határokat preferáló Zöldeknek, sem a populistáknak.

Erős, egységes Európa

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke szerint erős és egységes Európára van szükség, hogy ne csak az Egyesült Államok és Kína diktálja a szabályokat a világban. Hozzátette: az EP-választáson a fő kérdés az, hogy miként alakítsuk Európát, nem pedig az, hogy „Európa mellett vagy ellen” vagyunk.

Szerinte a jelenkor fontos kérdéseire – jólét alapjainak biztosítása, klímavédelem, migráció, kül- és biztonságpolitika – Európa jelenleg nem ad világos választ, és nem képes cselekedni. A pártszövetség viszont tudja a megfelelő válaszokat, fűzte hozzá a pártelnök.

Kereszténydemokrata jövő

Manfred Weber arról beszélt, hogy erős és kereszténydemokrata Európára van szükség.

„Egy kereszténydemokrata jövőbe szeretnénk vezetni Európát”

- jelentette ki az EPP csúcsjelöltje. A további célok között említette a „mi Európánk” és a határok védelmét, az európai hadsereg felállítását, az erős nemzeteket és egy Marshall-segély létrehozását Afrika számára.

Szerinte a pártszövetség programja összhangban van „Adenauer, Kohl és Merkel” hagyományával. Konrad Adenauer 1950 és 1966, Helmut Kohl 1973 és 1998, Angela Merkel pedig 2000 és 2018 között vezette a CDU-t.

A PROGRAM

A CDU a honlapján részletezte is közös programjuk főbb pontjait (ezek kivonatát közöljük - a szerk.):

1. Európa erőssé tesz.

„A mi Európánk” kiáll az értékeink mellett, megvédi a nyílt társadalmat, a liberális demokráciát és a szociális piacgazdaságot. Együtt vagyunk képesek megvédeni a polgárokat. Nem engedjük át Európát a populistáknak.

2. Európa a polgárait szolgálja.

Európa minden polgárának esélyt kínál a szabad és biztonságos életre. Európán belül mindenki szabadon mozoghat és vállalhat munkát. Törődünk a gyengékkel is, garantáljuk az alapvető munkavállalói jogokat, segítjük a kulturális örökség megmaradását.

„A mi Európánk büszke a városaira, a falvaira és a régióira. A haza identitást teremt és védettséget ad. Erősíteni akarjuk a régiókat, támogatni akarjuk a vidéki térségeket. Szeretnénk minden európai nyelvet megvédeni, és a német súlyát erősíteni az EU-ban.”

3. Európa jólétet teremt.

Innovációs unióra van szükség, a szociális piacgazdaságot fenn kell tartani. A globalizációt szabályok közé kell terelni, ugyanakkor az EU belső piacait mások előtt is meg kell nyitni. A protekcionizmust és a bezárkózást elutasítjuk.

Szintén elvetjük egy közös európai pénzügyminiszteri poszt létrehozását, valamint az adósságok közössé tételét. Európai Valutaalapra van szükség. A gazdasági növekedést össze kell hangolni a klímavédelemmel.

4. Európa biztonságot teremt.

Az emberek elvárják az államtól, hogy biztosítsa a biztonságos és szabad életet, és ezt Európának a jövőben is garantálnia kell. Erre azoknak is joguk van, akik jogosan keresnek nálunk menedéket.

A bűnözés és a terrorizmus ellen az európai hatóságok összehangolásával kell fellépni.

„Hatékonyan kell védeni az EU külső határait. A Frontex határügynökségnek operatív határvédelmi rendőrséggé kell válnia, és 10 ezer plusz határőrt és közvetlen beavatkozási jogköröket kell kapnia. Amíg a külső határok nincsenek teljes mértékben biztosítva, addig támogatjuk az ideiglenes EU-n belüli határellenőrzéseket.”

Európa tartja magát a humanitárius kötelezettségeihez. Európában tranzitzónákra, Észak-Afrikában regionális befogadóközpontokra van szükség.

„A hozzánk érkező menekültek számának tartósan alacsonynak kell maradnia.”

5. Európa békét teremt.

A mi Európánk a legsikeresebb békeprojekt, kiáll a Nyugat értékeiért, szavára figyelnek a világban. Fontos, hogy képes legyen megvédeni magát, és 2030-ig fel kell állítani egy közös európai hadsereget.

A bajban lévő embereken helyben kell segíteni.

„Meg akarjuk szüntetni azokat az okokat, amelyek az embereket menekülésre késztetik. Helyben (szülőhelyükön) kell életperspektívát nyújtani számukra.”

Erre szolgál az Afrikának szánt Marshall-segély, a munkahelyteremtést pedig magánbefektetések és fair kereskedelmi együttműködések által kell segíteni.

5. Európa összetart.

A keresztény emberkép, a felvilágosodás és a humanizmus a kultúránk és az együttélésünk alapjait jelentik. A kulturális erőnket a közös európai identitás és a kulturális sokszínűség adja. A tolerancia mélyen gyökerezik. Európa megvédi az értékeit, és az embert teszi a középpontba. A nők és lányok egyenjogúsága nem vonható kétségbe.

Erősíteni kell a demokráciát, a transzparenciát és nemzeti parlamentek szerepét. A politikát emberközelibbé kell tenni. 2024-ig nem bővíthető az EU. Törökország teljes értékű EU-tagságát elutasítjuk.

6. Európa egy stabilitási unió.

A mi Európánk gondoskodik a stabilitásról és a szociális biztonságról, ugyanakkor az önállóság és személyes felelősség fontosságát is hangsúlyozza. A stabilitás ugyanis otthon kezdődik.

ÖSSZEGZÉS:

A CDU-CSU EP-programja egy mérsékelt, modern jobbközép program. Kiáll Európa keresztény gyökerei és az európai identitás mellett, de egyúttal a liberális demokrácia mellett is. Meg akarja védeni az EU határait, alacsonyan tartaná a menedékkérők számát, és nagyrészt Európán kívül segítene a rászorulókon.

Ugyanakkor a dokumentumban sok a lózung és relatív kevés a konkrétum, néhány jobboldali érték (család, nemzet) elsikkad vagy kimarad, az iszlám befolyás is csak utalásszerűen kerül szóba. Kérdés az is, hogy a programból mennyi valósulna meg. És azon is lehet vitatkozni, hogy a mai CDU-CSU mennyiben hasonlít az Adenauer vagy Kohl korabeli pártra.

Ezzel együtt, a program egészét tekintve részben teljesen hamisnak, részben erősen túlzónak tűnik az az állítás, miszerint a pártszövetség (és ezáltal az EPP) baloldali, liberális vagy bevándorláspárti irányba tolódik el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG