Hirdetés
Hirdetés

Családi vircsaft lett a Fehér Házból – már a NATO szövetségesek is aggódhatnak

Káncz Csaba, 2018. december 12., 12:29

Trump családtagjainak szerepe állami csúcsvezetők elmozdításában és kinevezésében csak megerősíti azt a vélekedést, hogy a Fehér Ház mára egy cselszövésekkel és nepotizmussal átszőtt királyi udvarhoz hasonlít. A védelmi miniszter levegőben lógó távozása a NATO szövetségesek számára is felettébb nyugtalanító hír, hiszen eddig ő tartotta féken az elnök NATO-t megkérdőjelező kitöréseit, amely két éven keresztül végigkísérte Trump kampányidőszakát.

EPA/SHAWN THEW
EPA/SHAWN THEW

Múlt szombaton Trump felmentette a Fehér Ház kabinetfőnökét, John Kelly nyugdíjas tábornokot és aztán 24 órán belül kiderült, hogy az első számú utódjelölt (Nick Ayers) köszöni, de inkább nem kér a felkínált megtiszteltetésből. Tump már egy hónapja ásta alá Kelly hitelét, megtámogatva saját lánya (Ivanka) és veje (Jared Kushner) intrikáival. Kelly sohasem fogadta el Trump családtagjainak beavatkozását a nagypolitikába, ahogy mereven ellenezte tavaly a politikai dilettáns Kushner kinevezését Mexikó, Izrael, Szaúd-Arábia és Kína politikai felügyelőjévé.

A vej botrányai

Kushner körül márpedig egyik botrány követi a másikat: a The New York Times hétvégi számában közölt értesülése szerint Trump veje tanácsokat adott a szaúdi Szalmán hercegnek arra vonatkozóan, hogyan kezelje a feldarabolt újságíró esete utáni világbotrányt. A pénzügyi felügyelet (SEC) pedig az év eleje óta vizsgálódik Kushnerrel kapcsolatban egy olyan ügy kapcsán, amely metódus hazánkban Rogán Antal miniszter és köréhez köthető.  Kushner vállalata intézte ugyanis azt a letelepedésikötvény-programot, amelynek keretében 500 ezer dolláros befektetésért cserébe gazdag kínai üzletemberek százai kaptak lehetőséget arra, hogy letelepedjenek az Egyesült Államokban.

Múlt pénteken aztán Trump kinevezte lánya és veje kedvencét, Heather Nauer külügyminisztériumi szóvivőt – korábbi neokonzervatív Fox News bemondót - ENSZ nagykövetnek. Nauert legutóbb azzal vetette észre magát a világ közvéleménye előtt, hogy kijelentette: a normandiai partraszállás szimbolizálja az Egyesült Államok és Németország szoros külpolitikai kapcsolatát (sic). Jelek szerint a Fehér Ház Nauert kinevezését egyben egy pofonnak szánja az ENSZ felé: egyrészt leminősítik a pozíciót és már nem lesz miniszteri rangja, másrészt egy szélsőjobboldali médiaszemélyiség kinevezése megalázónak számít az ENSZ irányába.

Hirdetés

Ezeket a személyügyi döntéseket megelőzte pár hete a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesének, Mira Ricardelnek a kirúgása – micsoda meglepetés! – Trump feleségének nyomására. Trump családtagjainak szerepe állami csúcsvezetők elmozdításában és kinevezésében csak megerősíti azt a politikai hangulatot, hogy a Fehér Ház egyre inkább egy középkori királyi udvartartáshoz hasonlít.  Ne legyünk igazságtalanok, a középkorban is voltak bölcs királyok - Trumpról azonban ez sajnos nem mondható el, erről számos tényfeltáró könyv tanúskodik az elmúlt két évben. Az elnök rendszeresen eltéved a nemzetközi kapcsolatok sakktábláján és fel sem tudja mérni szeszélyes viselkedésének hátulütőit.

Aggódhat a NATO

A Fehér Házban uralkodó káosz a jelek szerint hamarosan átterjed a Pentagonra is, ugyanis a komoly szakmai reputációval és stabil ítélőképességgel bíró Mattis védelmi minisztert is fúrni kezdte az elnök. Trump már pár hónapja kijelentette, hogy Mattis tulajdonképpen Demokrata – holott a miniszter soha nem mutatott preferenciát egyik párt irányába sem. Szombaton aztán az elnök Mark Milley-t nevezte meg új vezérkari főnöknek (jövő szeptembertől, amikor Joseph Dunford nyugdíjba megy), holott tudott volt szerte Washingtonban, hogy Mattis másvalakit szeretett volna erre a pozícióra kinevezni.

Mattis lopakodó ellehetetlenítése felértékeli annak a neokozervatív és háború-párti John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadónak a befolyását, aki megveti a nemzetközi szerződéseket és akinek kulcsszerepe volt abban, hogy az Egyesült Államok októberben felmondta a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF).

Bolton már hónapok óta folytatja a színfalak mögött intrika-hadjáratát Mattis ellen. Holott Mattis távozása a NATO szövetségesek számára is felettébb nyugtalanító hír lenne, hiszen eddig ő tartotta féken az elnök NATO-t megkérdőjelező kitöréseit, amely két éven keresztül végigkísérte Trump kampányidőszakát.

Káncz Csaba jegyzete

(Káncz Csaba szerzői oldala itt https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/ érhető el.)


Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?