4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Még a fél évet sem élte meg Moldova első reform-párti kormánya. A szálakat Igor Dodon elnök mozgatja, akinek volt pártját havi 1 millió dollárral támogatja titokban a Kreml. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin mesterlövész-puskával lő. (Fotó: AFP)

Moldova az egy főre eső GDP alapján Európa legszegényebb országa, ahol a becslések szerint a 3,5 millió lakos egyharmada külföldön dolgozik, és a GDP 20 százalékát a külföldön dolgozók által hazautalt összegek adják. November 12-én, alig öt hónappal azután, hogy beiktatták tisztségébe a reform- és Nyugat-párti Maia Sandu kormányfőt, az általa vezetett moldovai kormány megbukott a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmi szavazáson. Az 1991-ben a Szovjetunióból önállósodott ország Sandu személyében és kormányzatában élhette át pár hónapig Moldova első reform-párti vezetését.

Putyin embere kirántja a szőnyeget

A korrupció ellen harcoló Most (ACUM) pártszövetség és koalíciós társa, a Moszkva által támogatott Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezése körüli vita miatt romlott meg. Sandu végzete az volt, hogy egy független jelöltet akart támogatni a főügyészi pozícióra, amely lecsapott volna a mindent behálózó korrupcióra. De a régi érdekszövetségek - beleértve a médiát is uraló Szocialistákkal - ezt nem engedték, és mondvacsinált indokkal ragaszkodtak ahhoz, hogy a főügyészt az Igazságügyi Minisztérium bizottságának kell jelölnie. Valójában már Sandu kormányzásának a kezdetén kiderült, hogy a Szocialisták csak erősen korlátozott reformokat hajlandók támogatni.

Egy nappal Sandu bukása után Igor Dodon Moszkva-párti elnök – aki most az ország erős embere lett - saját tanácsadóját, Ion Chicu euroszkeptkus közgazdászt jelölte ügyvezető miniszterelnöknek. Kevesebb, mint 24 órán belül aztán a parlament elfogadta Chicu új, kisebbségi kormányát. Ez a teljesen elképesztő politikai dinamika arra utal, hogy Dodon már egy jó ideje tervezte Sandu megbuktatását, összedolgozva a külföldre menekült oligarcha, Vladimir Plahotniuc egykori pártjával, a Demokrata Párttal.

Dodon politikai kötődéseiről sokat elárul egy júniusi rejtett kamerás videó, ahol Dodon nyíltan beismeri, hogy volt pártját - a Szocialista Pártot, amelynek korábban az elnöke volt - , még idén is az oroszok finanszírozták, havonta hétszázezer és egymillió dollár közötti összeggel. 2017. januári elnöki beiktatása óta eltelt csaknem 3 évben Dodon évente átlagosan négyszer látogatott Moszkvába.

Dodon és az oligarcha közös múltja

A moldovai hatóságok október 29-én jelentették be, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Plahotniuc ellen, aki a Sandu-kormány megalakítása előtt évekig az ország tulajdonképpeni ura volt és megbuktatásához fél éve Moszkva és a Nyugat páratlan összefogására volt szükség. Plahotniucot most két korrupciós ügy miatt keresi a Korrupcióellenes Ügyészség, de ő a Demokrata Párt kormányának bukása napján külföldre szökött. Nem lehet tudni, hogy az oligarchát a 2014-15-ös, egymilliárd dolláros kárt okozó bankrablás miatt vizsgálják-e, vagy a húszmilliárd dolláros forgalmúra becsült "Moldovai Pénzmosoda" kapcsán, de enélkül is van bőven a rovásán korrupció és hatalommal való visszaélés.

Plahotniuc és Dodon is az országot 2001-2009 között uraló Kommunista Párt köpönyegéből bújt ki. Plahotniuc ennek a kommunista kormányzásnak a vége felé profitált az akkori privatizációkból, amelyeket - mit ad isten - gazdasági miniszterként éppen Igor Dodon menedzselt (aztán cserébe 2013-ban Dodon kapott kedvezményes hitelt Plahotniuc bankjától). De az Al-Jazeera TV oknyomozó portréja szerintaz oligarcha mindenek előtt a „moldáv fehér hús exportból”, vagyis prostituáltak Nyugatra juttatásából gazdagodott meg.

Az ország szeparatista tartományában (Transznyisztria) orosz katonák állomásoznak, miközben a fővárosban NATO-iroda működik. S noha társulási szerződése van az EU-val, az Eurázsiai Gazdasági Unióban is megfigyelő státusszal rendelkezik. A geopolitikai törésvonalon fekvő, törékeny kis állam politikai fejleményeit továbbra is érdemes figyelemmel követnünk.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitték az állampapírokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 13:48
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Makro / Külgazdaság Ezúttal pompás hírt küldtek Németországból
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 12:51
Több mint kétéves csúcsra emelkedtek a ZEW indexei. 
Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG