5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mesterséges intelligencia már csaknem minden szektorba eljutott, most a bíróságokon fog segíteni ítéletet hozni. A szoftver örökre megváltoztathatja az igazságszolgáltatás világát, azonban az ember helyett döntő - és már konkrét ítéletet is hozó - gépek komoly kockázatot jelenthetnek, ha nem megfelelően használjuk őket a jövőben.

A digitalizáció fénykorában a mesterséges intelligencia megjelenése számos terület működését változtatja meg, egyúttal egyre több embernek veszi át feladatait. Ez nem csak a munkaadókat tehermentesíti, de a munkamenetet is jelentősen felgyorsítja – az automatizáció ugyanis már nem csak a kétkezű, hanem a szellemi munkák területére is betört és több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek munkáját veszi át gond nélkül.

A mesterséges intelligencia (AI) a jog világába is egyre jobban beszivárog, ezzel pedig bírók, ügyvédek és más jogi szakemberek munkáját könnyíti meg: a Prometea nevű AI emberi beavatkozás nélkül képes jogi dokumentumok elkészítésére, ráadásul a bírósági ítélettel kapcsolatos javaslatokat is tud tenni a korábbi precedenseket mérlegelve – írja a Bloomberg.

A telefonon felhívható szoftver csupán az ügyirat számát kéri, ami alapján pár másodpercen belül határozati javaslatot generál, ellátva a buenos aires-i ügyészség fejlécével és minden szükséges szakzsargonnal – mindezt ügyvédek vagy jogi szakértők segítsége nélkül. Argentínában a kerületi ügyészség fogalmazza meg a döntéseket, amelyeket a bírák vagy elutasítanak és újat írnak, vagy egyszerűen jóváhagyják.

Nagy az érdeklődés

A mesterséges intelligencia természetesen nem gyilkossági ügyekben hoz ítéletet, egyszerűbb jogi procedúrák esetében azonban sikeresen automatizálta az igazságszolgáltatási eljárásokat. A kerületi ügyészség szerint a irodában munkálkodó 15 jogásznak így kevesebb ügyre kell figyelnie, amivel a korábban fél év alatt lebonyolítható ügyeket heteken belül megoldják.

Forradalom az egészségügyben: okostelefonnal is megállapítható a bőrrák?

A bőrszkennelő mesterséges intelligencia a jövőben komoly segítséget nyújthat a betegeknek. Tovább a cikkhez >>>

Az Ingacio Raffa nevéhez fűződő startup a kerületi ügyészséggel karöltve alkotta meg az intelligens programot. Az ügyészség szerint a szoftver segítséget nyújt kiszűrni a könnyen automatizálható jogi tevékenységeket, a humán erőforrásokat így összetettebb feladatok felé tudják irányítani – a korrektúraolvasással megbízott szakemberek ráadásul ritkán találnak hibát az elkészült dokumentumokban. A mesterséges intelligencia komoly figyelmet kapott az ENSZ, a Világbank-csoport és az Amerikai Fejlesztési Bank részéről, akik szintén szívesen integrálnák a programot a napi ügyintézésbe.

Nem helyettesítheti az embert

Egy éve még egy egyszerű ittas vezetéssel kapcsolatban is 111-szer kellett kitölteni ugyanazt a 39 pontot. Bár egy ilyen eset kapcsán most is meg kell adni a vádlott személyes adatait, de dokumentumonként csupán egyszer. A Prometea ráadásul képes fordítani is, így nyelvi akadályokról sem beszélhetünk. Az alkotók több mint 300 ezer bírósági határozatot és mintegy 2000 jogerős ítéletet vittek be a rendszerbe. Az új dokumentumokat a rendszer párosítja a leghasonlóbb határozattal, így a szoftver képes előre jelezni, mi a várható ítélet az üggyel kapcsolatban.

Komoly áttörés az egészségügyben: ilyen lesz a jövő vizsgálata?

Már egy okostelefon alkalmazással és egy eldobható fejtapasszal is megállapítható lesz a traumás agysérülés jelenléte.

Az eddigi 33 javaslat mindegyikét elfogadták a bírák, és további 84 ügyben lesz még a bíróság segítségére. Ezequiel González, az Oxfordi Egyetem egyik professzora szerint a program hosszútávon sem képes helyettesíteni az emberi tényezőt, csupán áramvonalasítani tudja majd bizonyos ügyek kezelését. Ennek ellenére még a támogatók között is vannak, akik aggodalmuknak adtak hangot, az igazságszolgáltatás– figyelembe véve a különböző országok jogi rendszereinek különbségeit – összetettsége miatt ugyanis számos hibás ítélet is születhetne. Az alkotók ugyanakkor nem kívánják kivenni a bírák kezéből a döntést – csupán segítenék azt.

Ma már a csapból is az folyik, hogy hamarosan tényleg jönnek a robotok, és elveszik az emberek munkáját, azonban számos szakértő egy ennél kevésbé riasztó jövőképet tart valószínűnek: az ember-robot együttműködésre alapuló jövőt. Az együttélés - vagy inkább közös működés - koncepciójának alapja pedig az, hogy vagy nem lesznek elég fejlettek a gépek ahhoz, hogy ki lehessen velük váltani minden emberi tényezőt, vagy olyan döntéseket kellene hozniuk, melyek túlzottan komoly következményekkel járhatnak az emberre nézve ahhoz, hogy a robotokra bízzuk a meghozatalukat. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Titkos kutatások Amerikában - a gépek őrzik a világbékét?

Az Egyesült Államok egyre több titkos projektet indít a mesterséges intelligencia fejlesztésére, most azonban az egyik legkényesebb területre lépnének a gépek: ők ellenőriznék az emberek helyett a világ békéjét fenyegető nukleáris programokat. A hidegháborúhoz hasonló technológiai verseny kezd kirajzolódni, ugyanakkor még hosszú az út, mire egy gép jobban képes megítélni egy atomtámadást, mint az ember. Tovább a cikkhez >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG