Hirdetés
Hirdetés

Komoly áttörés az egészségügyben: ilyen lesz a jövő vizsgálata?

2018. július 20., 16:42

Már egy okostelefon alkalmazással és egy eldobható fejtapasszal is megállapítható lesz a traumás agysérülés jelenléte.

A CT vizsgálatokat helyettesítő találmányt dobtak piacra az egészségügyben, a BrainScope One elnevezésű eszköz ugyanis olyan körülmények között is képes vizsgálatokra, amikor a hagyományos komputer tomográfia nehézkes vagy megoldhatatlan. A CT vizsgálatok során a feltérképezni kívánt testrészt röntgensugarak segítségével pár milliméteres szeletekre bontják, az így készült felvételeket a berendezés szoftvere egységes képpé, az orvos által értelmezhetővé formázza - írja a Bloomberg.

Az új találmányt traumás agysérülések kimutatására találták ki, a vizsgálathoz pedig elég egy eldobható, elektródákkal ellátott fejtapasz és egy okostelefonos alkalmazás. Az eszköz öt perc alatt elkészíti az elektroenkefalogramot, ami lényegében az idegsejtek elektromos aktivitásának komplex, több komponensű periodikus görbéjeként írható le. Az adatok és az előre bevitt, egészséges agyi működéseket tartalmaz adatbázisalapján a szoftver kiszámítja, mennyi a valószínűsége az agysérülésnek, vagy bármilyen funkcionális zavarnak a beteg esetében.

Hirdetés

A Brainscope alkalmazása azonban jóval túlmutat a klinikai használaton: az elsősegély osztályokon túl a hadiiparban és a sportolóknál is könnyen vizsgálhatóvá teszi az agyi működést, hiszen nem igényel. Az klinikai tesztek alapján az eszköz 98 százalékos pontossággal képes megállapítani az agyi sérülések jelenlétét, ami hosszabb távon harmadával csökkentheti az ennél költségesebb CT vizsgálatok gyakoriságát. A feltaláló szerint a következő években még olcsóbbá és elterjedtebbé válik a berendezés, később pedig akár más betegségeket is képes lehet azonosítani.

Forradalom az egészségügyben: okostelefonnal is megállapítható a bőrrák?

Különleges segítséget adhat az egészségügyben a mesterséges intelligencia megjelenése, egy fiatal amerikai mérnök ugyanis olyan szoftvert alkotott, amely képek alapján képes megállapítani az emebrek bőrén levő rosszindulatú elváltozásokat - További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?