Hirdetés
Hirdetés

Globális figyelmeztetést adtak ki a svédek – túlélni a klímaváltozást

Káncz Csaba, 2019. június 27., 09:21

A friss jelentések Stockholmból és Münchenből rámutatnak a klímaváltozás társadalmi- és politikai instabilitást előidéző hatására. Ehhez képest Brazíliától Magyarországig a kormányok megpróbálják a szőnyeg alá söpörni és az üzleti érdekeknek továbbra is alárendelni ezt a stratégiai szintű problémát. Káncz Csaba jegyzete.

Műanyagkannákkal állnak sorba ivóvízért az emberek a Tamilnádu állambeli Csennaiban, amelyet az aszályos időjárás miatt vízhiány sújt 2019. június 18-án. A hatóságok víztartályokban szállítják a lakosság számára az ivóvizet.
MTI/AP/R.Parthibhan
Műanyagkannákkal állnak sorba ivóvízért az emberek a Tamilnádu állambeli Csennaiban, amelyet az aszályos időjárás miatt vízhiány sújt 2019. június 18-án. A hatóságok víztartályokban szállítják a lakosság számára az ivóvizet. MTI/AP/R.Parthibhan

A klímaváltozás és a globális ökológiai rendszer megrendülése éles biztonsági kérdéseket vet fel, ráadásul főként a politikailag már amúgy is törékeny térségekben. Nem véletlen, hogy a klímaváltozás lett mára a globális közvélemény szemében Földünk első számú veszélyforrása. Ehhez képest Brazíliától Magyarországig a kormányok megpróbálják a szőnyeg alá söpörni és az üzleti érdekeknek továbbra is alárendelni ezt a komplex problémát.

Üzlet mindenek felett

Hirdetés

Az etnonacionalista brazil elnök, Jair Bolsonaro januári hivatalba lépésének első napján (!) áthelyezte az őslakos rezervátumok – ez Brazília területének 13 százaléka – alapítási és felügyeleti hatáskörét az üzleti lobbik által uralt mezőgazdasági minisztériumhoz. A brazil külügyminiszter jól passzol a kormányba, hiszen a globális klímaváltozást „marxista összeesküvés”-nek tartja.

Eközben kontinensünkön a hazai kormány vétójával bukott el múlt héten az EU klímavédelmi terve, holott Magyarországon a legalacsonyabb a zöldenergia-hányad az egész EU-ban, az energiahatékonyság terén pedig nálunk a leglassabb a növekedés a 28 tagállam közül. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn ezt úgy kommentálta, hogy „semmi sem sürget bennünket”. Szakértők a kormány elképesztő hozzáállása kapcsán felhívják a figyelmet, hogy Orbán Viktor strómanja a közelmúltban megszerezte a Mátrai Erőművet - márpedig itt egy korábban bezárni tervezett, a legrosszabb minőségű szenet égető ligniterőműről van szó, amelyet így most már aligha fenyegeti a bezárás veszélye.

Jelentések Stockholmból és Münchenből

A stockholmi békekutató intézet (SIPRI) legújabb jelentése leszögezi, hogy a világ legnagyobb békefenntartó missziói pont azokban az országokban vannak, amelyek leginkább kitettek a klímaváltozásnak. A jelentés megnevezi Szomáliát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Dél-Szudánt és Afganisztánt ebben a vonatkozásban. Az idei Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia - a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma - első alkalommal foglalkozik kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. A Konferencia összefoglaló jelentése is megállapítja, hogy a klímaváltozás jelentősen felerősíti a társadalmi- és politikai instabilitást.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Minapi interjújában Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász helyesen állapítja meg, miszerint a gazdaság és a technológia készen áll arra, hogy fellépjünk a klímaváltozás ellen, csak éppen a nagypolitika nem. Szerinte a Green New Deal nevű kezdeményezés még segítene is a gazdaságnak, valahogy úgy, ahogyan pár évtizede a számítástechnika megjelenésekor is át kellett gondolni, hogyan lehet a gazdaságot újraszervezni, ez pedig dinamizmust hozott a rendszerbe. A Green New Deal „alapvető állítása az, hogy a klímaváltozással szembeni harc rengeteg erőforrást igényel, de ezzel együtt stimulálná is a növekedést és megerősítené a gazdaságot” – állítja Stiglitz. Zlinszky János egyetemi docens, környezetvédelmi stratégiával foglalkozó szakértő még múlt októberben fejtette ki kérdésünkre, hogy igenis lehetséges a globális felmelegedés kritikus szint (1,5 Celsius-fok) alatt tartása, csak döntéshozói eltökéltség kell(ene) hozzá.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Amerikai milliárdos vetett szemet a Chelsea FC-re

Tavaly nyár óta téma, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től. Ennek hátterében két fontos ok is áll, egyrészt a Chelsea tulajdonosa és a brit hatóságok közötti huzavona nem járt eredménnyel, az orosz milliárdos állandó vízumát ugyanis nem hosszabbították meg. A másik érv, ami az eladás irányába mutat, hogy az üzleti ügyei sem alakultak jól.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?