1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két hét alatt sokat változott a világ, a kormány a most Brüsszelnek megküldött jelentésében már nem számol az EU/IMF-megállapodás pozitív hatásaival, miközben "szépen, csendben" rontotta a közép távú gazdasági prognózisait is: alacsonyabb növekedés, gyengébb export, magasabb infláció a várakozások között.

A túlzottdeficit-eljárás (EDP) miatt 12 napon belül két jelentést is prezentált a magyar kormány az Európai Bizottságnak. Matolcsy György október 5-én egy 397 milliárd forintos megszorítócsomagot jelentett be, majd 12 nap múlva (tegnap) egy újabb, 367 milliárdos egyenlegjavító pakkot ismertetett a közvéleménnyel - a kormány célja, hogy Magyarország kikerüljön az eljárásból.

A bejelentésekkel párhuzamosan a kabinet megküldte az ún. EDP-jelentést az Európai Bizottságnak. Már az október 5-én ismertetett anyagban is voltak érdekes részletek (Matolcsy lehetséges gazdasági visszaesésről beszélt akkor, míg a jelentés egyértelműen 1,2%-os visszaeséssel számolt az idei évre), ez most sincs másként. Úgy tűnik, a kormány lemondott arról, hogy idén megegyezzen az EU-IMF-párossal. Sőt.

Rosszabb kilátások, konzervatív tervezés - az elmúlt két hét termése



Nem számolnak a megállapodás hatásaival

Egyfelől fehérítik a gazdaságot, másfelől azonban a növekedés esélyét is elveszik a tegnap bejelentett kormányzati intézkedések. Milyen hatása lesz az új "hetes csomagnak" a pénztárcánkra? Részletes elemzés >>>

Az NGM honlapjára felkerült jelentés nem számol az EU/IMF-megállapodás pozitív hatásaival, melyek javíthatják a költségvetés pozícióit (erősebb forint árfolyam, csökkenő hozamszintek). Az újabb megszorítócsomag keretében bejelentett lépések "a kormány által reálisnak gondoltnál nagyobb makrogazdasági és költségvetési kockázatok esetleges megvalósulása esetén is lehetővé teszik a (megemelt) hiánycélok elérését, még az EU/IMF megállapodás várható egyenlegjavító hatások nélkül számítva is" - írja a dokumentum. Vagyis a kormány sem az idei, sem pedig a jövő év tekintetében nem számol a megállapodás pozitív hozadékaival. Mint megjegyezik, a lehetséges megállapodás hatásait az Európai Bizottság sem vette figyelembe prognózisaiban.

Lefele módosított prognózisok
A másik meglepetés az új EDP-jelentésben, hogy a kormány "szépen csendben" rontotta előrejelzéseit a következő évre. Az idei 1,2%-os visszaesés úgy tűnik kőbe lett vésve, a jövő évi növekedési kilátásokat azonban két hét után máris visszavágták. A kormány magasabb inflációs kockázatokkal számol jövőre a bejelentett intézkedések miatt (a 3%-os célt 2014-re érhetjük el) és  a növekedés egyetlen alapját jelentő export visszaesésével is számol - a középtávú kilátásaink a kormány megítélése szerint is romlottak.




Kissé zavaros a kép

Kiterjeszti a kormány a közműadót a telekomcégekre is. Részletek >>>

A korábban közölt EDP-jelentésben, két héttel ezelőtt ugyanakkor az NGM még egyértelműen számolt a megállapodással, főleg a jövő év vonatkozásában. A kép azonban így is zavaros. A gazdasági folyamatok elemzésénél ugyanis szó szerint az szerepelt, hogy "a makrogazdasági pálya nem tartalmazza a közeljövőben megkötendő EU-IMF megállapodás pozitív makrogazdasági hatásait", a 2014-ig kitekintő rövid összefoglaló ugyanakkor megjegyzi, hogy a megállapodás megkötésével újabb tartalékokra tehet szert a büdzsé. A további fejezetekben azonban kétszer is előfordul az EU-val és a Valutaalappal kötendő megállapodás. Először is a 300 milliárd forintos forrásigényű Munkahelyvédelmi Akciótervnél, annak egyik forrása ugyanis épp a megállapodás következtében csökkenő hozamszinteken elért plusz lett volna. Az uniós társfinanszírozásnál megint előkerül a megállapodás.
"Az EU/IMF hitelmegállapodás megkötésével lehetőség nyílik az ún. „top-up” mechanizmus igénybevételére, a hazai társfinanszírozás 15%-ról 5%-ra mérséklésére" - írta még október 5-én a nemzetgazdasági tárca.

Brüsszelben nem tétlenkedtek most

A ma ismertetett jelentés ugyanakkor egyértelműen fogalmaz, a két héttel ezelőtti változathoz képest a kormány most már abszolút nem számol a megegyezés hatásaival. Ez még nem jelenti ezt, hogy a kormány lemondott a megegyezésről, valószínűleg mindez üzenet a befektetőknek, hogy a kormány konzervatív módon tervez, a hiánycélt pedig mindenképpen eléri.

Elemzők szerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy idén megegyezés születhet. A magyar fél két és fél hónapig ült a Bizottságnak küldendő válaszán, az eredetileg szeptemberre tervezett második tárgyalási forduló így jócskán csúszott. A fókusz most azonban az EDP-re került, és a Bizottság nem is nagyon tétlenkedett, két héten belül reagált az október 5-ei bejelentésekre. Ha Brüsszelben tartják ezt a tempót, és a most bejelentett 7 intézkedés pozitív fogadtatásra talál, az nagy lendületet adhat a tárgyalásoknak még az év vége előtt. A kormány már több ponton engedett ősszel a nemzetközi partnereknek, így például nem terheli rá a tranzakciós adót a nemzeti bankra.

Karnyújtásnyira a megállapodás, de időpontunk sincsen még

Az NGM korábban úgy számolt, hogy a forint árfolyama 5%-ot erősödhet, a hozamszintek pedig 50 bázisponttal csökkenhetnek, majd folyamatosan 150 bázisponttal mérséklődhetnek, ha megegyezünk. Ez az idei évre 7 milliárdos könnyebbséget jelenthetne a büdzsének, jövőre pedig 102 milliárdot - feltételezve, hogy novemberben megkötjük a hitelkeret-megállapodást.

Bár a megállapodás megkötését sokan 2013 elejére teszik, ez nem ingatta meg a befektetők bizalmát, akik megelégszenek egyelőre azokkal a kormányzati nyilatkozatokkal, miszerint a megállapodás "karnyújtásnyira van" (legalább is ez látszik az állampapírhozamok csökkenésében és a forint erősödésében). A valóság azonban az, hogy egyelőre időpontot sem kaptunk a Valutaalaptól a második fordulóra.

Állampapírpiaci hozamok és a hosszú távú papírok teljesítménye



Ne felejtsük el, mit jelent a hitelkeret

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nemzetközi piaci hangulat most alapvetően pozitív, ami elhalványítja a tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanságokat. Azt ugyanis kormányzati vezetők többször is szóba hozták az elmúlt hetekben, hogy Magyarország a jövő év második-harmadik negyedévéig nem szorul külső forrásra, képes finanszírozni magát a piacokról (sőt, akár egész évben is). Azt sem árt ugyanakkor észben tartani, hogy egy hitelkeret-megállapodás nem is jelenti azt, hogy külső forráshoz nyúlunk. A kormány dönthet úgy, hogy nem hív le hitelt az IMF-től, hanem a hitelkeretet egyfajta pufferként kezeli, ami növeli a befektetői környezet bizalmát (főleg, ha csökkenő hozamok mellett tovább tudjuk magunkat finanszírozni a piacról). Amikor tehát kormányzati tisztségviselők arról nyilatkoznak, hogy megvagyunk külső finanszírozás nélkül is, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem akarunk megegyezni az IMF-fel. Az is igaz, hogy a Valutaalappal kapcsolatos kormányzati nyilatkozatokban sokszor jelenik meg a "harci hevület", és az az üzenet, hogy köszönjük, elboldogulunk mi magunk is - ami biztosan nem tesz jót a tárgyalások légkörének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG