4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Sorsdöntő szavazás következik holnap a brit parlamentben, hacsak le nem fújja a miniszterelnök, mint múlt hónapban. A képviselők dönthetnek úgy, hogy elfogadják Theresa May megállapodását az EU-val, vagy más megoldást keresnek, mindössze két hónap alatt. May szerint ha nem szavazzák meg az előterjesztést, az ország bennmaradhat az unióban. Ennek mi örülnénk.

A Brexitnek nevezett folyamat, melynek során Nagy Britannia kilépne az Európai Unióból, immár két és fél éves bizonytalankodássá fajult, mivel a 2016 júniusi népszavazás óta nem sikerült megoldani, hogy az ország anélkül lépjen ki, hogy közben ne menjen gazdaságilag tönkre. Azt ugyanis szép lassan felismerik a britek - a nép és a politikusok egyaránt -, hogy ha megállapodás nélkül történik a kilépés, annak hatása súlyosabb lehet, mint egy gazdasági válságé. A brit gazdaság mélyen integrálódott az európai gazdaságba, ezért a kapcsolatok hirtelen megszakítása beláthatatlan kárt okozna.

Fenyegetés meggyőzésként

Leginkább ezzel érvel most Theresa May brit miniszterelnök, amikor arról győzködi a képviselőket - kormánypártit és ellenzékit egyaránt -, hogy szavazzák meg a megállapodását, mert ezt tekinthetik úgy is, mint a kisebbik rossz. Ugyanakkor azzal fenyeget, hogy ha nem szavazzák meg, akkor a megállapodás nélküli kilépés mellett az is szóba jöhet - és ezt tartják ma már a valószínűbb forgatókönyvnek -, hogy elmarad maga a kilépés. Kérdés, hogy ez valóban ijesztő perspektíva-e a briteknek, hisz 48 százalékuk mégiscsak erre szavazott.

Kimenetelek

Nézzük ezek után a lehetséges forgatókönyveket. A legegyszerűbb eset, ha May javaslatát elfogadják, amihez vélhetően az az ellenzéki Munkáspárt szavazatainak egy részére  is szükség van. Ha ez nem jön össze, akkor győznek a nemek, ami egyrészt a miniszterelnök számára politikai karrierje szempontjából is végzetes lehet (bár eddig sok mindent túlélt, legutóbb saját pártja bizalmatlansági indítványát), másrészt vészhelyzet áll elő, amelyre gyorsan megoldást kell találni.

Legutóbb a parlament kötelezte a miniszterelnököt, hogy ha leszavazzák, három napon belül álljon elő új ötlettel. Két megoldás képzelhető el: az egyik, hogy gyorsan népszavazásra bocsátja a kérdést, a másik, hogy miniszterelnöki jogkörénél élve lefújja a kilépést, még mielőtt az érvénybe lépne. Esetleg csak halasztást kérne, de azt meg kellene még szavaznia a 27 tagállamnak is.

Ha kiveszik a kezéből

Persze lehet, hogy újabb szavazásokkal fog próbálkozni, kisebb módosításokkal, és akkor tovább húzódhat a bizonytalanság elvileg akár az utolsó napig. Jóllehet a parlamenti képviselők egyre nagyobb csoportja hangoztatja, hogy ebben az esetben egyszerűen visszaveszik a miniszterelnöktől a rá ruházott hatalmat (legalábbis ebben a kérdésben) és a parlament maga próbál majd dönteni. Az EU-val való újratárgyalásra azonban már nincs idő, ráadásul az unió nem is óhajtja még egyszer elkezdeni a folyamatot. Így a parlament opciói ugyanazok lennének, mint a miniszterelnöké: újabb népszavazás, vagy a Brexit lefújása, esetleg elhalasztása.

Gazdasági hatások

Gazdasági szempontból igen kedvező lenne May holnapi parlamenti győzelme: ezzel jó időre megoldódna minden problémás kérdés. Ugyancsak kedvező lenne a Brexit lefújása is vagy egy olyan népszavazás, melynek eredménye nem a megegyezés nélküli kilépés lenne. Ha viszont tovább húzódik a bizonytalanság, az utolsó két hónapban feltehetően drámai romlásnak indulna a helyzet, hisz megkezdődne a felkészülés a legrosszabbra.

Azt azonban, hogy sor kerüljön végül a megegyezés nélküli kilépésre, valószínűtlennek tartjuk: ahogy a görögök sem tették tönkre magukat 2015 nyarán, és az olaszok is belementek a költségvetés csökkentésébe, a mindkettőnél jóval fejlettebb Nagy Britannia sem valószínű, hogy megkockáztatna egy gazdasági összeomlást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG