6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt napokban a forint látványosan erősödött, a keddi jegybanki kamatdöntés függvényében különösen érdekes lehet a hazai fizetőeszköz további mozgása. A K&H befektetési szakemberei szerint az MNB csalódást okozhat a komolyabb szigorításra számító befektetőknek, de vannak a forint további erősödése mellett szóló érvek is.

Az elmúlt napokban a forint látványosan kitört a korábbi hónapokban megszokott 320-325-ös sávból, és 318 alá szaladt az árfolyam annak köszönhetően, hogy a jegybanki nyilatkozatok alapján küszöbön áll a szigorítás. Kérdés persze, hogy amit most látunk a forint árfolyamában, az egy tartós fordulat, vagy csak átmeneti erősödés.

Euró/forint. Nagy áttörés után forinterősödés (eurógyengülés)

Jegybanki célon az infláció

A K&H Alapkezelő befektetési igazgatója, Hajósi Péter szerint az infláció kétségtelenül gyorsul, hiszen az MNB által most irányadónak tekintett maginfláció decemberben 2,9 százalékra emelkedett, amire előbb-utóbb a jegybanknak is reagálnia kell. Ez a várt monetáris szigorítás – ahogy azt az elmúlt napokban láthattuk is – pozitív erőként hathat a forintra, kérdés, hogy valóban megtörténik-e. Ráadásul a hazai fizetőeszköz árfolyamát ennél jóval összetettebb hatások mozgatják, így nem egyértelmű, hogy a keddi kamatdöntést követően is marad a most látott 318 körüli euró/forint árfolyam.

Negatív kockázatok

A szakember szerint jelenleg a gyengülő árfolyam mellett szól, hogy a forintot korábban támogató folyó fizetési többlet csökken, és az is erősen kérdéses, hogy a jövőben hogyan változik az EU-ból kapott pénzek mértéke – többek között a britek kilépése miatt. Eközben a világgazdaság egyértelműen lassul, ez pedig befolyásolja a látványos magyar növekedést is, ami a tartós szerkezeti változások helyett sokkal inkább ciklikus és egyedi okoknak – pl. uniós forrásoknak – köszönhető, és jelenleg jóval a hosszú távon fenntartható növekedési pálya felett van. A forint felértékelődése így erősen rontaná az ország versenyképességét.

Nem sürgős

Ugyanakkor nagyban lecsökkent az ország devizakitettségéből eredő árfolyamkockázat, hiszen a háztartásoknál gyakorlatilag eltűnt a devizahitel, és az állam is jelentősen csökkentette deviza eszközeinek állományát. Mindezekből a folyamatokból leginkább az rajzolódik ki, hogy a keddi kamatdöntésnél a befektetők csalódhatnak, hiszen az MNB egyelőre nem fogja elsietni a kamatemelést, hanem inkább a nem konvencionális eszközök fokozatos leépítésével fogja visszahúzni év végére a rövid hozamokat a 0,9-1 százalékos szintekre.

Így a még jóval a biztonságosabbnak tekintett cseh és lengyel kamatok alatt maradunk, ami miatt a forint továbbra is érzékeny marad a külső folyamatokra. Ha a világgazdaság lassulása pedig idővel hozzánk is begyűrűzik, a forint leértékelésével lehet majd segíteni a kifulladó növekedést. A befektetőknek ezért fokozatos euróvásárlással érdemes felkészülni a következő időszakra, és a síelésre készülőknek is érdemes mihamarabb megvenni az eurót – javasolja a befektetési szakember.

Shortzárás

Véleményünk szerint a forint árfolyama máshogy is reagálhat, több ok miatt. Egyrészt úgy gondoljuk, hogy a január 16-i jegybanki jelzés nem elsősorban új forintvételi pozíciók nyitását okozta, hanem a korábban nyitott, gyengülésre játszó shortok zárását. Ha így van, a jegybanki lazítás elmaradása esetén nem várható jelentős gyengülés, a lényeges reakció persze az, hogy a döntés után 2-3 nappal milyen irány alakul ki.

Hosszabb táv

Ami a makrogazdasági folyamatokat illeti: a fizetési mérleg egyébként igen szép többletének csökkenése csak átmeneti, mivel a jelenleg zajló nagyberuházások jövőre megkezdik a termelést, és ezek elsősorban az exportot fogják erősíteni. Ha pedig nagy az exporttöbblet, és így összességében a fizetési mérleg többlete, akkor ez a hazai valuta erősödésének irányában hat, véleményünk szerint ezt az elmúlt években a lakossági devizahitelek és az államadósság erőteljes forintra konvertálása ellensúlyozta. Lakossági devizahitel azonban már érdemben nincs, az államadósságnak pedig csak 20 százaléka áll fenn devizában, így a devizaigény ebből a szempontból fokozatosan csökkenhet.

Bérfelzárkózás

Van ugyanakkor egy rendkívül lényeges szempont: a forint vásárlóerő-paritás szempontjából rendkívül alulértékelt. Ez önmagában nem feltétlenül lenne baj, de miután egy munkaerő-áramlási zónában vagyunk sokkal nagyobb bérű országokkal, a munkaerő elvándorlása miatt elengedhetetlen a bérfelzárkózás, és ebben kulcsszerepet játszik a forintárfolyam. A gyengülő forint akadályozná, az erősödő segítené a bérfelzárkózást, nem tartjuk kizártnak, hogy erre a döntéshozók is odafigyelnek, még ha ezt nem is kommunikálják a piac felé.

Mit léphet a jegybank?

A helyzetet kissé bonyolítja, hogy a jegybank döntése nem ugyanazt jelenti, mint régebben. Akkor egyszerűen csak csökkentette vagy növelte az alapkamatot (csak érdekességképpen: 2011 óta csak csökkentés volt), ugyanakkor azóta egyrészt az alapkamat jelentősége megváltozott (lecsökkent), másrészt az utóbbi időben úgynevezett nem konvencionális eszközöket is használt az MNB a piaci kamatszint lejjebb nyomására.

A jegybanki alapkamat korábban a bankok által a jegybanknál 3 hónapra elhelyezett betét kamatát jelentette, most viszont csak a bankok kötelezően a jegybanknál elhelyezendő tartalékára fizetett kamatot. Sokkal nagyobb jelentősége lett a bankok által a jegybanknál elhelyezett egynapos betét, illetve az onnan felvett egynapos hitel kamatának. Előbbi jelenleg negatív tartományban van, -0,15 százalék, utóbbi megegyezik az alapkamat szintjével, 0,9 százalék. A kettő közti különbség a kamatfolyosó.

Ha a jegybank szigorítani szeretne monetáris politikáján, akkor elsősorban ezeket emelheti meg, de még ezt megelőzően valószínűbb, hogy a devizaswap ügyletek mennyiségét fogja csökkenteni, amivel többletlikviditást hoz létre a bankközi piacon, a többletlikviditás összege jelenleg 1987 milliárd forint. Kérdés, hogy a szereplők melyikre számítanak és azt hogyan ítélik meg, de bármelyikre kerül is sor, hosszú idő után az lesz az első monetáris szigorítási lépés. Ennek bekövetkezését várják a befektetők a keddi döntésen, rövidesen megtudjuk, sor kerül-e rá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG