4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyetlen nagy televíziós vitát rendeztek a két fő kancellárjelölt között Németországban a választások előtt, ezen egybehangzó vélemények szerint megint Angela Merkel volt a nyertes. A szociáldemokratáknak egyszerűen nem sikerül olyan markánsan eltérő programot prezentálni, amitől vonzó alternatívát jelenthetnének, most sem tudták megszorongatni Merkelt.
Martin Schulz és Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

Az ARD közvélemény-kutatása szerint 55-35, a ZDF szerint 33:29 arányban Angela Merkel jelenlegi kancellár került ki győzedelmesen abból a televíziós vitából, amit a két legnagyobb német párt kancellárjelöltjei között rendeztek. „A nap, amelyen Schulz végleg veszített” – értékelte az N-Tv.de már vasárnap este.

Ahhoz ugyanis, hogy Martin Schulz, a szociáldemokrata SPD jelöltje fordítani tudjon, sokkal jobbnak kellett volna lennie, mint ellenfelének, a közvélemény-kutatásokon közel negyven százalékkal vezető Angela Merkelnek. Ám az értékelések szerint nem volt jobb, sőt valamivel gyengébb is volt.

Merkel vagy Merkel?

Azoknak a választóknak, akik alternatívát szeretnének Angela Merkel helyett, maga Angela Merkel lett az alternatíva – írja a kommentár. Ez az SPD nagy problémája, túl sokban megegyezik az elképzelésük a jobbközép, Merkel-féle CDU/CSU szövetséggel, így nem igazán tudnak alternatívát nyújtani. Nincsenek markáns különbségek, a „szocialisták” elvesznek a részletekben.

A szociális igazságosság kérdését, amelyet kampányuk fő témájának emeltek, nem sikerült igazán hosszú ideig vita tárgyává tenni. Ehelyett útdíjakról sikerült beszélni, majd menekültekről, határvédelemről, terrorizmusról, ami fontos ugyan, de nem az SPD fő csapásiránya lett volna. "Schulz alaposan elverte saját magát" - írta a Der Spiegel Online.

Fordulat a nyugdíjkérdésben

Merkel saját programjának alternatíváját adta elő például, amikor a szóba került 70 éves nyugdíjkorhatárról azt mondta, az túl magas, már 67 évesen is kihívás dolgozni. Ezzel a nyugdíjkérdésben is eléggé kifogta a szelet Schulz vitorlájából. Úgy tűnik, a menekültkérdésben is egész jól védekezett.

A szocialisták korábbi jelöltje, a jelenlegi alkancellár és gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel népszerűsége rendkívül alacsony, így nagyot javultak a szocialisták esélyei, amikor az év elején Schulzot hozták be a képbe helyette. Egy rövid ideig az SPD népszerűsége utolérni látszott a CDU/CSU blokkét, de ez nem tartott sokáig. Kiderült, ez inkább az újdonság varázsának, a jelölt személyiségének lehetett köszönhető, és átmeneti volt. Az SPD-nek azóta sem sikerült igazán magára találnia, és komoly programot előállítani a választásokra.

Megint jöhet a nagykoalíció

A választások szeptember 24-én lesznek, és nem igazán látszik, mi okozhatna bármilyen lényeges változást azok kimenetelében. A CDU/CSU stabilan 37-38 százalék, az SPD pedig 24-25 százalék körül áll, a többi párt közül jó, ha némelyik a tíz százalékot eléri. Nagyon valószínű, hogy megismétlik az eddigi angykoalíciót, bár időről időre más verzió is felröppen (pl. CDU/CSU/FPD). Ezek egyike sem tűnik túl valószínűek.

Nem is próbálkoznak az oroszok?

Amint korábban írtuk, nem olyan szoros az állás, mint volt például Trump és Clinton között vagy a francia elnökválasztás előtt. Így még az is lehet, hogy az oroszok nem próbálnak majd belepiszkálni a választásokba álhírekkel vagy más dezinformációs tevékenységgel. Bár vannak, akik szerint most csak más taktikát választanak, és az egész választások érvényességét akarják kétségbe vonni.

A vitát 16,1 millióan látták, a teljes lakosság mintegy 82 millió (a csecsemőkkel együtt). Súlyos kritikák érték a moderátorokat, a vita során nagyon kötött volt a témák menete, alig volt tere bármiféle spontaneitásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG