4p
Folynak a német nagykoalíciós tárgyalások, de egyelőre csak a veszekedés biztos. A németek többsége már nem akar nagykoalíciót, csakhogy ha megismételnék a választásokat, ugyanaz az eredmény születne és ugyanoda jutnának. Sokan megijedtek, hogy arrafelé haladunk, mint a Weimari Köztársaság idején.
Angela Merkel egy fekete répát mutat fel egy választási kampányeseményen szeptemberben
(MTI/EPA/Daniel Kopatsch)

Sürget az idő, ezért a második napon, ma már kora reggel, hét órakor összeültek a német CDU (Angela Merkel pártja), CSU (a bajor szövetséges kereszténydemokraták) és a szocialista SPD képviselői, hogy egy újabb nagykoalícióról tárgyaljanak. A Focus.de szerint az úgynevezett szondázó tárgyalásokról kiszivárgott első hírek arról szóltak, hogy a pártok máris összevesztek az adóbevételek felhasználásán. (Az ülés programjáról, a vitatott pontokról itt írtunk.)

A jobboldal ugyanis hagyományosan inkább vállalati adócsökkentést, adósságcsökkentést szeretne, a baloldal a szociális kiadások növelését, az alacsony keresetűek terheinek csökkentését. (Illetve általában a társadalmi igazságtalanságok mérséklését.)

Az előző koalíciós tárgyalások (a “Jamaika-koalícióról”), amelyeket a kereszténydemokraták a Zöldekkel és a (jobboldali) Liberálisokkal (FDP) folytattak, megszakadtak, főleg a liberálisok ellenállása miatt. Akik a végén kijelentették, hogy jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni.

Nem kell GroKo

A közvélemény-kutatások szerint míg decemberben támogatták a németek az újabb nagykoalíció (“GroKo”) ötletét, januárra megváltozott a hangulat, a többség most már elutasítja. Ehelyett a többség szerint inkább új választásokat kellene kiírni. (Erről itt írtunk.) Ám nem biztos, hogy ez bármin is változtatna.

Az RTL/N-Tv.de közös felmérése szerint ugyanis a pártok támogatottsága idén év elején alig változott tavaly év végéhez képest, az SPD és az FDP népszerűsége minimális mértékben nőtt, a szélsőséges AfD-é kis mértékben csökkent. A CDU/CSU 34, az SPD 20, az FDP 9, a Zöldek 12, a Baloldal (Linke) 9 és az AfD 10 százalékos támogatottsággal bír. Mintegy 22 százalék a bizonytalanok aránya.

Hiába voksolnának újra

Csakhogy, amint az N-Tv.de írja, egy ilyen választási eredménnyel megint oda jutnának, mint szeptemberben: így is csak a Jamaika-kolaíció, vagy a Nagykoalíció lenne életképes. Vagyis nem változna semmi. (Néha előkerülnek azért más verziók is, például a kisebbségi kormányzás – a szerk.)

Ha a kancellárt közvetlenül választanák, ma a szavazók 47 százaléka voksolna rá, ez is annyi, mint tavaly év végén. Ez lehet, hogy csökkenés a hónapokkal korábbiakhoz képest, de így is messze jobb, mint riválisaié. A szocialista Martin Schulz csak 18 százalékot kapna így.

Kormány nélkül is megy a szekér

Ő egyébként még párttársai között is veszített népszerűségéből, csak 53 százalékuk látná szívesen kancellárként. A németek 35 százaléka mondta azt, hogy egyiket sem választaná a kettő közül. Más alternatíva viszont nemigen látszik.

Annak ellenére, hogy az országnak nincsen kormánya, az emberek nem pesszimisták. Mintegy 28 százalékuk a gazdasági helyzet javulását, 26 százalékuk romlását várja, 43 százalék nem számít változásra.

Merkel végre felébred?

Érdekesen látja a helyzetet az amerikai Bloomberg hírügynökség. “Weimar árnyéka vetül a német politikára” – írja hétvégi cikkük címe. Az Első Világháború után kezdődött, majd Hitler hatalomra jutásáig tartó, demokratikus, de kaotikus, gyenge államhatalommal jellemezhető időszak annak idején a nácizmusba és a Második Világháborúba torkollt.

Bár a nácizmus visszatértét senki sem prognosztizálja, Európa legnagyobb gazdaságának esetleges politikai instabilitása riadóztatta a politikai és üzleti elitet – állítja a Bloomberg. Az eddig inkább tétovázó Merkel is komolyabb nyomást gyakorolhat politikustársaira, hogy hozzanak végre tető alá egy koalíciót.

A nagykoalíció bukása szörnyű lett

Weimar arra is emlékeztet, hogy a németeknek nemcsak saját magukkal szemben, de Európával szemben is nagy a “kollektív felelősségük”, hogy a jövő generációi számára megtanítsák az akkori következményeket. Emlékeztetnek arra is, hogy milyen következményei lettek annak, amikor Hermann Müller kancellársága idején, 1930-ban összeomlott a német nagykoalíció. (Hitler három évvel később hatalomra jutott.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG