3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A napokban kirobbant válság, melynek során néhány arab ország azzal vádolja Katart, hogy a terrorizmust segíti, mélyülni látszik. Gazdasági szankciók, kitiltások, sőt az ellenség dicsérésének börtönnel büntetése az Emirátusokban – rémisztő dolgok, ráadásul kedvenc nyaralóhelyeken és repülős átszállópontokon.

Hétfőn Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és a hozzájuk csatlakozó Egyiptom azzal vádolta meg Katart, hogy támogatja a terrorizmust, ezen belül Iránhoz kötődő síita szervezeteket, valamint a szunnita Al-kaidát és az Iszlám Államot. Ezt célszerű lett volna a katari kormánnyal megpróbálni diplomatikusan rendezni, de Donald Trump módjára rögtön nagy hangoskodás lett, nem zárható ki, hogy pont az amerikai elnök két héttel ezelőtti felszólításának igyekeznek látványosan eleget tenni, hogy küzdjenek a terrorizmus ellen.

Meglepetés az Emírségektől

A módszer mindenesetre ijesztő: a Bloomberg szerint Szaúd-Arábia lezárta határát a szárazföldön csak hozzá kapcsolódó kis félszigeti állammal, az érintett országok nem engedik be a katari légitársaság járatait légterükbe, és kiutasítják a katari polgárokat. Különösen és meglepően az Emírségek keményített be legjobban: a Katarban élő külföldiek sem kaphatnak vízumot, és ami a legrémisztőbb: aki a közösségi média felületeken dicséri Katart, az 15 év börtönre ítélhető (ez aztán a szólásszabadság!)

Mindez azért meglepő, mert az Egyesült Arab Emirátusok, különösen Dubaj, rendkívül népszerű turistacélpont önmagában is, ezenkívül fontos átszállóhely a Távol-Keletre utazóknak. Katar ugyancsak népszerű átszállóhely, hisz a katari légitársaság is sok utast szállít Európa és a Távol-Kelet között. Az Emírségek külügyminisztere a Bloomberg szerint hozzátette, hogy nem is valószínűsít gyors megoldást, szó sem lehet a status quo visszaállításáról, komoly bizonyítékot akarnak látni, hogy Katar irányt váltott.

A kis ország

Katar egy rendkívül kis területű, 11 500 négyzetkilométeres sivatagos félsziget, viszont elképesztő mennyiségű olajjal és gázzal rendelkezik, a világ elsőszámú cseppfolyósított gáz exportőre. Nagyjából 2,7 millió lakosa van, de csak kb. 20 százalékuk helyi arab, a többiek vendégmunkások a legkülönbözőbb helyről. Az ország 335 milliárd dolláros tartalékalapot halmozott fel az olaj-, és gázexportból kedvezőtlen árváltozások vagy olyan helyzetek esetére, mint a mostani.

Az országnak mindent importálnia kell, de ennek az alapnak köszönhetően meg tudja ezt oldani akkor is, ha az érintettek nem kereskednek vele. Légitársaságánál is külön költségek fognak jelentkezni, mivel nagy kerülőket kell tenni hogy ne repüljenek át Szaúd-Arábia fölött. Ha a válság elhúzódik, már megviselheti az országot, bár normál körülmények között egy ilyen vitát gyorsan rendezni lehet.

Van, aki tárgyalna

Kérdés, lesz-e erre politikai szándék, mindenesetre vannak a térségben olyan országok, mint például Törökország és Kuvait, akik szeretnék elősegíteni a rendezést. Kuvait vezetője körútra indult az érintett fővárosokba, hogy enyhítse a feszültséget, és Törökország is felajánlotta, hogy megpróbálná elsimítani a nézeteltéréseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG